23.05.2019  |  EL  |  Energi

Ny solfangerteknologi ser dagens lys

Møn er blevet hjem for en ny super-solfanger, hvor sollys, plastfolie og en glasplade er hovedingredienserne. De højteknologiske brændeglas med en specialdesignet folie samler solens stråler og sender varmen ud til 250 lokale husstandes radiatorer.

144 energieffektive solfangere står i dag og producerer varme ved varmeværket Lendemarke på Møn. De adskiller sig fra typiske solfangere ved at kunne bevæge sig efter solen, hvilket gør dem omkring 25 procent mere effektive end traditionelle solpaneler.

Læs også: Ny teknologi skal gøre det muligt at gemme solenergi til om vinteren 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Det er et nyt kapitel i den grønne omstilling, vi i dag åbner. I modsætning til biomasse eller naturgas, som der typisk anvendes i varmeproduktionen, så har solvarme ingen afbrænding eller CO2-udslip. Og hvis solfangerne viser sig at fungere efter planen, så vil denne teknologi også kunne sælges i resten af verden,” forklarer Lars van Hauen, innovationsdirektør i energiselskabet E.ON.

Han pointerer, at solvarmen lagres i en varmetank, så anlægget kan levere solvarme døgnet rundt til 250 lokale husstande. Anlægget består af brændeglas med en specialdesignet folie, der samler solenergi.

Solfangerne er 3,5 meter høje og roterer på en sokkel, så de hele tiden står vinkelret mod solen. Solvarmeanlægget forventes at producere omkring en fjerdedel af det lokale varmebehov, svarende til 8.900 MWh om året.

Dansk design
Selve varmeteknologien er udviklet af den nordsjællandske iværksættervirksomhed Heliac, der har arbejdet på at udvikle produktet siden 2014. Andre anlæg med såkaldt ’concentrated solar power’ bruger spejle, hvorimod Heliacs folie kan masseproduceres og på længere sigt få udgiften til solanlæg ned.

”Vi har arbejdet på at udvikle og forfine solfangerteknologien i snart fem år og har de sidste tre år samarbejdet med E.ON om at etablere vores første solfangeranlæg. At se det stå færdigt og producere bæredygtig varme til E.ON’s varmekunder er virkelig stort for os”, siger Henrik Pranov, administrerende direktør i Heliac.

Han forventer, at de nye solfangere vil gøre solvarme billigere end både biomasse og de fossile alternativer. Og Lars van Hauen mener også, at solfangerne kan leve op til denne forventning:

”Når solen skinner, vil den altid være den billigste og reneste varmeform. Derfor er det vores ambition at opstille flere solvarmeanlæg ved vores varmeværker. Og gerne i samarbejde med Heliac, der har vist sig at være en god samarbejdspartner selvom det er deres første projekt i så stor en skala”.

Læs også: Gladsaxes svømmehaller får solceller på taget

De nye solfangere blev indviet under et åbent hus-arrangement i Lendemarke den 20. maj, hvor lokalborgere, varmekunder og borgmesteren, Mikael Smed (S), var inviteret.

- SDN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere