Først var det Spirii, derefter SynergyXR, og nu er AURA koncernen gået ind med en hjælpende investeringshånd i den norske startup Over Easy Solar.
Over Easy Solar har udviklet en ny type solcellepanel, der er særligt velegnede til flade, grønne tage med lav bæreevne, og dermed er særdeles velegnede til de mange bygninger, der i dag ikke kan få monteret konventionelle solceller på taget. Foto: Arkivfoto.
Over Easy Solar har udviklet en ny type solcellepanel, der er særligt velegnede til flade, grønne tage med lav bæreevne, og dermed er særdeles velegnede til de mange bygninger, der i dag ikke kan få monteret konventionelle solceller på taget.
”Over Easy Solar har en unik løsning på et unikt problem. De løser et højaktuelt behov inden for grøn omstilling og tagbaserede solceller med et innovativt produkt. Der er en stor efterspørgsel på solceller, men en meget stor del af den eksisterede bygningsmasse er ikke dimensionerede eller egnede til at få fastmonteret solceller af den gængse slags på tagene. Vi tror på, det her er én af fremtidens innovative solcelleløsninger og Over Easy Solar kan hjælpe kunder verden over med at producere deres egen energi”, siger Martin Schorling Overgård, Head of AURA Ventures.
Bag Over Easy Solar AS står selskabets stifter Trygve Mongstad og et mindre team med stærke kompetencer indenfor udvikling af solenergi og bæredygtige løsninger, og selskabet vandt tidligere i år den europæiske pris, SolarPower Europe Startup Award 2022.
Kan flyttes
Solcellepanelerne fra Over Easy Solar er vertikale tosidede solceller, og skal ikke fastmonteres i bygningen. Det betyder også, at de i princippet kan flyttes fra en bygning til en anden, hvis det skulle være interessant for ejeren af anlægget.
”Vores produkt giver mulighed for op til ti gange hurtige installation, og løsningen med de tosidede, vertikale solcellepaneler åbner mange nye muligheder, som vil give øget værdi for solcelleejerne”, siger Trygve Mongstad, der også er daglig leder af Over Easy Solar AS.
Læs også: Varmepumpe, solvarme og solceller i ét anlæg
Tidligere har AURA investeret i Spirii, ladeløsninger til elbiler, og SynergyXR, XR-løsninger til metauniverset, og de to startups viser stærkt potentiale. Det samme forventer Martin Schorling Overgård, at investeringen i Over Easy Solar vil blive.
”Vi investerer ikke kun i en virksomhed, men også i et team med dygtige og kompetente folk, der kan gøre en forskel for kunderne. De har på kort tid formået at bevise deres produkts relevans i det globale marked. Det er det, vores ventureindsats handler om”, siger Martin Schorling Overgård og fortsætter:
”AURA har en strategi om at være drivkraft på udvikling af teknologisk grønne løsninger og investeringen i Over Easy Solar matcher det meget fint. Samtidig vil det positionere os endnu stærkere indenfor VE (Vedvarende Energi)”.
Opskalering af produktion
Sammen med det norske energiselskab Hafslund Eco, det familieejede investeringsselskab Stratel, Startup Oslo og en gruppe af private investorer har AURA investeret 13,5 millioner norske kroner i den norske startup, og det giver Over Easy Solar mulighed for at skalere deres produktion op, ligesom forskningsdelen også vil blive styrket.
”I dagens energimarked er der et enormt behov for at øge produktionskapaciteten på grøn energi, og med produkterne fra Over Easy Solar kan udbygningen ske meget hurtigere end i dag”, siger Kim Oppedal Solesvik, leder af venture-investeringer i Hafslund Eco, der en af Norges største producenter af vedvarende energi.
Forventningen er at de første solceller fra Over Easy Solar vil blive stillet op i Danmark i første halvår af 2023, og AURA forventer, at mulighederne også i Danmark er meget store for produkterne fra Over Easy Solar.
- PiB
Sanitet

Rent drikkevand og store energibesparelser
Den anerkendte norske opfindelse TermoRens fjerner både de farlige legionellabakterier og omkostningskrævende kalkbelægninger fra alle former for vandrør – nu er den kommet til Danmark.
Energi

Prioriterer konverteringer væk fra naturgas
I november sidste år trådte nye regler i kraft for Erhvervspuljen, der gør det mere attraktivt for virksomheder at søge tilskud til projekter, der sparer energi eller CO2. Konverteringer væk fra gas bliver opprioriteret med større tilskud.
Branchen

Installatører går sammen om at skabe en stor aktør
11 danske installationsvirksomheder er gået sammen med kapitalfonden FSN Capital for at etablere InstallatørGruppen, der bliver en af landets største virksomheder indenfor el-, vvs, fiber, samt ventilations- og kølesystemer. InstallatørGruppen går efter at blive markedsleder igennem partnerskaber med lokale installatører over hele Danmark og tage en ledende rolle i at fremme bæredygtighed og energieffektivitet.
Virksomhedsdrift

Mindre virksomheder siger nej tak til statens energilån
På trods af at over halvdelen af de mindre, danske virksomheder er presset af høje energipriser, er der stort set ingen af dem, som planlægger at gøre brug af statens energilån. Lånet er ugennemskueligt og sporene fra corona-lånene skræmmer, mener SMVdanmark.
Branchen

Studenternes vanskelige vej til erhvervsuddannelser
Christoffer Kauling kunne ikke se sig selv læse videre efter gymnasiet. I stedet gik han i lære som trælastsælger ved XL-BYG. Det blev en uventet succes, og i dag tager han en akademiuddannelse i ledelse som en del af jobbet. Men vejen efter gymnasiet måtte han bane på egen hånd.
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.