Udskiftning af gamle cirkulationspumper med nye effektive modeller er lig med 200 millioner muligheder for at reducere energiforbrug og forbedre miljø. Eller det der svarer til at spare Portugals årlige energiforbrug. Det viser et studie udført af Grundfos, der også peger på, at pumperne er det tredje mest strømsugende apparat i private hjem.
"At erstatte en gammel cirkulationspumpe med en nyere, mere effektiv model er den mest effektive måde, hvorpå husstande kan forbedre deres energieffektivitet på en omkostningseffektiv måde”, fortæller Morten Bach Jensen. Foto: Grundfos.
Cirkulationspumper i centralvarmesystemer gemmer på intet mindre end 200 millioner muligheder for at forbedre den globale energieffektivitet. Udskiftning af gamle pumper med nyere, mere effektive modeller kan potentielt spare verden omkring 53,5TWh energi om året – hvilket svarer til Portugals årlige energiforbrug.
I gennemsnit udgør varmesystemer 60 procent af energiforbruget i et EU-hjem. Cirkulationspumper alene er det tredje mest strømforbrugende apparat i hjemmet - kun overgået af frysere og tørretumblere. En forbedring af effektiviteten i 200 millioner hjem vil derfor medføre store forbedringer både økonomisk og miljømæssigt.
34 millioner energifattige mennesker
Mange mennesker over hele verden kæmper i øjeblikket med at betale deres elregninger, og derfor er en reduktion af energiforbruget hårdt tiltrængt. Sidste år var mere end 34 millioner mennesker energifattige alene i Europa. Således viser en YouGov-rapport fra 2022, at tre ud af fire danskere var bekymrede over stigende energiregninger det sidste år, og 29 procent skruede ned for varmen som direkte følge af stigende energipriser.
Læs også: CO2-data er blevet en konkurrenceparameter
Energifattigdom medfører blandt andet, at mange mennesker ikke har råd til at skifte til elbiler, el-varmepumper og andre apparater, som medlemslandene i EU ellers har sat deres lid til i håbet om at opnå net-zero-emissioner inden 2050. Folk har brug for muligheden for at implementere øjeblikkelige og varige forbedringer uden at sprænge budgettet.
Om studiet
Studiet, der understøtter antagelsen om 200 millioner cirkulationspumper, blev udført internt af Grundfos. Studiet er lavet med udgangspunkt i en intern model og underbygges af virksomhedens salgs- og markedsdata. Man kan finde mere information om studiet på: 200millionpossibilities.com
Tilbagebetalingstid på ét år
Udskiftning af en cirkulationspumpe er en simpel proces for enhver installatør og et tiltag, der betaler sig selv tilbage inden for et år via reduceringen af energiforbruget.
Morten Bach Jensen, Divisions CEO hos Grundfos: "Vi skal hurtigst muligt adressere energiudfordringerne ved kilden og forbedre effektiviteten, så vi bedre kan håndtere efterspørgslen og mindske udsving i forsyningen. Der er flere muligheder for at drive energieffektivitet derhjemme og dermed reducere presset på både energiforsyningen og boligejernes økonomi. Men vi er nødt til at skabe opmærksomhed om de muligheder, der er tilgængelige”, fortæller han og supplerer:
"At erstatte en gammel cirkulationspumpe med en nyere, mere effektiv model er den mest effektive måde, hvorpå husstande kan forbedre deres energieffektivitet på en omkostningseffektiv måde. Det leverer både den umiddelbare og langsigtede virkning, som mange mennesker og planeten som helhed så desperat har brug for".
Byggeri

Byggebranchen savner diversitet og inklusion
Ni ud af ti medarbejdere i byggebranchen er mænd, og den udvikling har stået stille de seneste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. I Kemp & Lauritzen tager de nu helt nye midler i brug for at flytte virksomheden og medarbejdersammensætningen hen imod en endnu mere bæredygtig fremtid. Sammen med CBS Executive Fonden og CBS starter virksomheden et 3-årigt forskningsprojekt, der skal belyse diversitet og inklusion i byggebranchen.
Energi

Nye tiltag i forhold til Europas elmarked
Historisk høje elpriser har fået EU til at råbe vagt i gevær. Kommissionen har netop vedtaget en grundlæggende reformering af det europæiske elmarked. Dansk Industri, der repræsenterer den samlede danske energisektor, ser positivt på forslaget, der bevarer de nuværende mekanismer på markedet, som sikrer billigere energi.
Energi

Tom fjernvarmepulje skaber usikkerhed
Den populære fjernvarmepulje er løbet tør for tilskudsmidler. Det er rigtig ærgerligt, mener Dansk Fjernvarme. Der er behov for risikoafdækning for fjernvarmeselskaber, så Danmark kan fortsætte indsatsen med at udfase den fossile naturgas.
Branchen

Byggeriet mangler viden om bæredygtige materialer
Tre ud af fire i byggeriet oplever højere krav og forventninger til deres viden om og arbejde med bæredygtige materialer og løsninger. Men over halvdelen føler ikke, at de har tilstrækkelig viden til at træffe bæredygtige beslutninger. Det viser en ny rundspørge, som er lavet af Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Sanitet

Bæredygtighed og beskyttet værksted passer godt sammen
Bæredygtighed i naturen går hånd i hånd med samfundsmæssig og social bæredygtighed i sanitetsproducents igangværende samarbejde med Stena Recycling og Marjattas beskyttede værksted i Snesere. Det handler om at skabe mening i at gøre noget for andre.
Energi

Grossist vil sætte klimamål med afsæt i forskning
Landets største stål- og teknikgrossist tager bæredygtighedsarbejdet til næste niveau og forpligter sig til klimamål og -initiativer, som er baseret på videnskab.