Nye emhætteregler gør livet lettere for installatører

Fra årsskiftet er kravene til emhætters effektivitet ændret i Bygningsreglementet. Det er godt nyt for installatørerne, som nu får lettere ved at navigere i reglerne, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Med den nye regel fremgår det, at emhætten skal have en luftstrøm på minimum 120 liter i sekundet for effektivt at kunne fjerne fugt og mados. Foto: Arkivfoto.

120 er det magiske tal, som installatørerne fremover kan navigere efter, når de skal installere en emhætte i nye boliger. Det er konsekvensen af en opdatering af bygningsreglementet, der trådte i kraft d. 1. januar i år. Og det er godt nyt, mener Maria Rizzo, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

”Installatørerne får lettere ved at overholde kravene i bygningsreglementet, som det ellers hidtil har været vanskeligt at skaffe dokumentation for. Vi havde også gerne set, at emhætterne var taget helt ud af energiramme-beregningerne, men selvom denne del ikke er kommet med, så er der stadig tale om en væsentlig forbedring af reglerne”, siger Maria Rizzo.

Hidtil har emhættemarkedet været underlagt et dansk særkrav om såkaldt ”emopfangsevne”. Over 80 procent af emhætterne, der både har EU's energimærke, er CE-mærket og må markedsføres i hele EU, har ikke denne måling – primært fordi Danmark er et lille marked for de store emhætteproducenter. Det betød eksempelvis, at kunder i nye parcelhuse i praksis var afskåret fra at vælge frit mellem de emhætter, som er på markedet.

”Derfor har det været vigtigt for TEKNIQ Arbejdsgiverne at få ændret reglerne, så markedet blev mere ensartet og gennemskueligt for både installatører og forbrugere. Det er lykkedes nu”, understreger Maria Rizzo.

LÆS OGSÅ: Facadeintegreret mikroventilation giver installatørerne et fantastisk kort på hånden

Færre dokumentationskrav

Med den nye regel fremgår det, at emhætten skal have en luftstrøm på minimum 120 liter i sekundet for effektivt at kunne fjerne fugt og mados. Den store forskel fra tidligere er, at installatøren ikke længere behøver at skele til sugeevnen for den konkrete emhætte, men i stedet kan regne med 120 liter i sekundet i den samlede energiramme-beregning.

”Hvis de benytter denne regel, behøver installatørerne derfor heller ikke at skaffe dokumentation for emopfangsevnen hos leverandørerne af de emhætter, der installeres i nye boliger”, fortæller Maria Rizzo.

Reglerne giver mulighed for at nedsætte kravet til sugeevnen, hvis en række yderligere betingelser er opfyldt. Det kan for eksempel betyde, at kravet kun er 80 liter i sekundet, hvis emhætten opsættes i et aflukket køkken eller opsættes mellem 60 og 90 cm over kogepladen. De præcise detaljer må installatørerne dog vente med at få svar på, til selve vejledningen til de nye regler bliver meldt ud af Bolig- og Planstyrelsen.

”I de gamle regler var det et krav at installatørerne dokumenterede ”emopfangsevnen”, men dette danske særkrav er nu gjort til en undtagelsesbestemmelse, som vi vurderer, vil få meget lille betydning i praksis”, siger Maria Rizzo og uddyber.

”Det har været lidt af en hovedpine for installatørerne, da leverandørerne har svært ved at levere de data. Det er stadig muligt at bruge 75 procentsreglen som dokumentation, men den er som nævnt suppleret af det mere håndgribelige 120 liter per sekund i det nye bygningsreglement”.

-AKJ

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

08.04.2024Geovent

Sponseret

Case story: Forbedret arbejdsmiljø med Geovents gennemtænkte løsninger

05.04.2024Genvex

Sponseret

Combi 185 gjorde pensionistlivet en del lettere for Asger og Jytte

05.04.2024Geovent

Sponseret

Ventilationsaggregat til tagmontering

27.03.2024Genvex

Sponseret

Fire fordele ved at vælge en ventilationsvarmepumpe

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø