18.01.2022 | VENTILATION | Indeklima
Nye emhætteregler gør livet lettere for installatører
Fra årsskiftet er kravene til emhætters effektivitet ændret i Bygningsreglementet. Det er godt nyt for installatørerne, som nu får lettere ved at navigere i reglerne, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Med den nye regel fremgår det, at emhætten skal have en luftstrøm på minimum 120 liter i sekundet for effektivt at kunne fjerne fugt og mados. Foto: Arkivfoto
120 er det magiske tal, som installatørerne fremover kan navigere efter, når de skal installere en emhætte i nye boliger. Det er konsekvensen af en opdatering af bygningsreglementet, der trådte i kraft d. 1. januar i år. Og det er godt nyt, mener Maria Rizzo, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
”Installatørerne får lettere ved at overholde kravene i bygningsreglementet, som det ellers hidtil har været vanskeligt at skaffe dokumentation for. Vi havde også gerne set, at emhætterne var taget helt ud af energiramme-beregningerne, men selvom denne del ikke er kommet med, så er der stadig tale om en væsentlig forbedring af reglerne”, siger Maria Rizzo.
Hidtil har emhættemarkedet været underlagt et dansk særkrav om såkaldt ”emopfangsevne”. Over 80 procent af emhætterne, der både har EU's energimærke, er CE-mærket og må markedsføres i hele EU, har ikke denne måling – primært fordi Danmark er et lille marked for de store emhætteproducenter. Det betød eksempelvis, at kunder i nye parcelhuse i praksis var afskåret fra at vælge frit mellem de emhætter, som er på markedet.
”Derfor har det været vigtigt for TEKNIQ Arbejdsgiverne at få ændret reglerne, så markedet blev mere ensartet og gennemskueligt for både installatører og forbrugere. Det er lykkedes nu”, understreger Maria Rizzo.
LÆS OGSÅ: Facadeintegreret mikroventilation giver installatørerne et fantastisk kort på hånden
Færre dokumentationskrav
Med den nye regel fremgår det, at emhætten skal have en luftstrøm på minimum 120 liter i sekundet for effektivt at kunne fjerne fugt og mados. Den store forskel fra tidligere er, at installatøren ikke længere behøver at skele til sugeevnen for den konkrete emhætte, men i stedet kan regne med 120 liter i sekundet i den samlede energiramme-beregning.
”Hvis de benytter denne regel, behøver installatørerne derfor heller ikke at skaffe dokumentation for emopfangsevnen hos leverandørerne af de emhætter, der installeres i nye boliger”, fortæller Maria Rizzo.
Reglerne giver mulighed for at nedsætte kravet til sugeevnen, hvis en række yderligere betingelser er opfyldt. Det kan for eksempel betyde, at kravet kun er 80 liter i sekundet, hvis emhætten opsættes i et aflukket køkken eller opsættes mellem 60 og 90 cm over kogepladen. De præcise detaljer må installatørerne dog vente med at få svar på, til selve vejledningen til de nye regler bliver meldt ud af Bolig- og Planstyrelsen.
”I de gamle regler var det et krav at installatørerne dokumenterede ”emopfangsevnen”, men dette danske særkrav er nu gjort til en undtagelsesbestemmelse, som vi vurderer, vil få meget lille betydning i praksis”, siger Maria Rizzo og uddyber.
”Det har været lidt af en hovedpine for installatørerne, da leverandørerne har svært ved at levere de data. Det er stadig muligt at bruge 75 procentsreglen som dokumentation, men den er som nævnt suppleret af det mere håndgribelige 120 liter per sekund i det nye bygningsreglement”.
-AKJ
El-materiel

Bravida køber KT Electric
Bravida Danmark A/S har indgået aftale om køb af KT Elektric A/S. Med købet styrker Bravida tilstedeværelsen i Aalborg og Storkøbenhavn med kompetencer inden for el-service, el-entrepriser og bygningsautomatik. Virksomheden beskæftiger cirka 250 medarbejdere og omsatte i 2021 for 268 MDKK.
El-materiel

NORCAM bliver en del af Elma Instruments
Elma Instruments A/S har i slutningen af april måned 2022 købt aktiviteterne i NORCAM ApS.
Branchen

Årelang udsultning har mærket erhvervsskolerne
TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om den kritik, en række erhvervsskoleelever har rejst af forholdene på mange erhvervsskoler. Manglende investeringer i både fysiske rammer og undervisningskompetencer gør det svært at tiltrække flere unge til uddannelserne.
Energi

Månedens udfordring: Installatører kan bidrage kæmpestort til energioptimering
Bygningsejere og branchen har i årtier satset på isolering, som har meget lang tilbagebetalingstid. Investeringer i tekniske installationer batter meget mere på energieffektiviteten og har en tilbagebetalingstid på tre til fem år. Der sker bare ikke meget. ”Vi har en udfordring her”, lyder det fra aktør.
El-materiel

Forbrugerne ønsker en plast-fri fremtid
Ny analyse viser, at over halvdelen af de europæiske forbrugere ønsker at medvirke aktivt til at reducere plastaffaldet i vandmiljøet. I tæt samarbejde med kunder og samarbejdspartnere arbejder GROHE med flere initiativer, der kan medvirke til at opfylde deres ønsker.
Virksomhedsdrift

EG køber Vitani Energy Systems A/S
EG offentliggjorde i maj måned købet af den danske softwarevirksomhed Vitani Energy Systems A/S.