Nye emhætteregler gør livet lettere for installatører

Fra årsskiftet er kravene til emhætters effektivitet ændret i Bygningsreglementet. Det er godt nyt for installatørerne, som nu får lettere ved at navigere i reglerne, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Med den nye regel fremgår det, at emhætten skal have en luftstrøm på minimum 120 liter i sekundet for effektivt at kunne fjerne fugt og mados. Foto: Arkivfoto.

120 er det magiske tal, som installatørerne fremover kan navigere efter, når de skal installere en emhætte i nye boliger. Det er konsekvensen af en opdatering af bygningsreglementet, der trådte i kraft d. 1. januar i år. Og det er godt nyt, mener Maria Rizzo, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

”Installatørerne får lettere ved at overholde kravene i bygningsreglementet, som det ellers hidtil har været vanskeligt at skaffe dokumentation for. Vi havde også gerne set, at emhætterne var taget helt ud af energiramme-beregningerne, men selvom denne del ikke er kommet med, så er der stadig tale om en væsentlig forbedring af reglerne”, siger Maria Rizzo.

Hidtil har emhættemarkedet været underlagt et dansk særkrav om såkaldt ”emopfangsevne”. Over 80 procent af emhætterne, der både har EU's energimærke, er CE-mærket og må markedsføres i hele EU, har ikke denne måling – primært fordi Danmark er et lille marked for de store emhætteproducenter. Det betød eksempelvis, at kunder i nye parcelhuse i praksis var afskåret fra at vælge frit mellem de emhætter, som er på markedet.

”Derfor har det været vigtigt for TEKNIQ Arbejdsgiverne at få ændret reglerne, så markedet blev mere ensartet og gennemskueligt for både installatører og forbrugere. Det er lykkedes nu”, understreger Maria Rizzo.

LÆS OGSÅ: Facadeintegreret mikroventilation giver installatørerne et fantastisk kort på hånden

Færre dokumentationskrav

Med den nye regel fremgår det, at emhætten skal have en luftstrøm på minimum 120 liter i sekundet for effektivt at kunne fjerne fugt og mados. Den store forskel fra tidligere er, at installatøren ikke længere behøver at skele til sugeevnen for den konkrete emhætte, men i stedet kan regne med 120 liter i sekundet i den samlede energiramme-beregning.

”Hvis de benytter denne regel, behøver installatørerne derfor heller ikke at skaffe dokumentation for emopfangsevnen hos leverandørerne af de emhætter, der installeres i nye boliger”, fortæller Maria Rizzo.

Reglerne giver mulighed for at nedsætte kravet til sugeevnen, hvis en række yderligere betingelser er opfyldt. Det kan for eksempel betyde, at kravet kun er 80 liter i sekundet, hvis emhætten opsættes i et aflukket køkken eller opsættes mellem 60 og 90 cm over kogepladen. De præcise detaljer må installatørerne dog vente med at få svar på, til selve vejledningen til de nye regler bliver meldt ud af Bolig- og Planstyrelsen.

”I de gamle regler var det et krav at installatørerne dokumenterede ”emopfangsevnen”, men dette danske særkrav er nu gjort til en undtagelsesbestemmelse, som vi vurderer, vil få meget lille betydning i praksis”, siger Maria Rizzo og uddyber.

”Det har været lidt af en hovedpine for installatørerne, da leverandørerne har svært ved at levere de data. Det er stadig muligt at bruge 75 procentsreglen som dokumentation, men den er som nævnt suppleret af det mere håndgribelige 120 liter per sekund i det nye bygningsreglement”.

-AKJ

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

21.03.2025Genvex

Sponseret

Få en gennemgang af vores nye ECO 175

18.03.2025Geovent

Sponseret

C.C. Jensen optimerer produktionen med varmegenvinding og forbedret arbejdsmiljø

17.03.2025Installator.dk

Intelligent teknologi rykker ind i ventilationsløsningerne

17.03.2025LS Control A/S

Sponseret

Mulig energibesparelse i byggeri

17.03.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup