18.01.2022  |  VENTILATION  |  Indeklima

Nye emhætteregler gør livet lettere for installatører

Fra årsskiftet er kravene til emhætters effektivitet ændret i Bygningsreglementet. Det er godt nyt for installatørerne, som nu får lettere ved at navigere i reglerne, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.

120 er det magiske tal, som installatørerne fremover kan navigere efter, når de skal installere en emhætte i nye boliger. Det er konsekvensen af en opdatering af bygningsreglementet, der trådte i kraft d. 1. januar i år. Og det er godt nyt, mener Maria Rizzo, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

”Installatørerne får lettere ved at overholde kravene i bygningsreglementet, som det ellers hidtil har været vanskeligt at skaffe dokumentation for. Vi havde også gerne set, at emhætterne var taget helt ud af energiramme-beregningerne, men selvom denne del ikke er kommet med, så er der stadig tale om en væsentlig forbedring af reglerne”, siger Maria Rizzo.

Hidtil har emhættemarkedet været underlagt et dansk særkrav om såkaldt ”emopfangsevne”. Over 80 procent af emhætterne, der både har EU's energimærke, er CE-mærket og må markedsføres i hele EU, har ikke denne måling – primært fordi Danmark er et lille marked for de store emhætteproducenter. Det betød eksempelvis, at kunder i nye parcelhuse i praksis var afskåret fra at vælge frit mellem de emhætter, som er på markedet.

”Derfor har det været vigtigt for TEKNIQ Arbejdsgiverne at få ændret reglerne, så markedet blev mere ensartet og gennemskueligt for både installatører og forbrugere. Det er lykkedes nu”, understreger Maria Rizzo.

LÆS OGSÅ: Facadeintegreret mikroventilation giver installatørerne et fantastisk kort på hånden

Færre dokumentationskrav

Med den nye regel fremgår det, at emhætten skal have en luftstrøm på minimum 120 liter i sekundet for effektivt at kunne fjerne fugt og mados. Den store forskel fra tidligere er, at installatøren ikke længere behøver at skele til sugeevnen for den konkrete emhætte, men i stedet kan regne med 120 liter i sekundet i den samlede energiramme-beregning.

”Hvis de benytter denne regel, behøver installatørerne derfor heller ikke at skaffe dokumentation for emopfangsevnen hos leverandørerne af de emhætter, der installeres i nye boliger”, fortæller Maria Rizzo.

Reglerne giver mulighed for at nedsætte kravet til sugeevnen, hvis en række yderligere betingelser er opfyldt. Det kan for eksempel betyde, at kravet kun er 80 liter i sekundet, hvis emhætten opsættes i et aflukket køkken eller opsættes mellem 60 og 90 cm over kogepladen. De præcise detaljer må installatørerne dog vente med at få svar på, til selve vejledningen til de nye regler bliver meldt ud af Bolig- og Planstyrelsen.

”I de gamle regler var det et krav at installatørerne dokumenterede ”emopfangsevnen”, men dette danske særkrav er nu gjort til en undtagelsesbestemmelse, som vi vurderer, vil få meget lille betydning i praksis”, siger Maria Rizzo og uddyber.

”Det har været lidt af en hovedpine for installatørerne, da leverandørerne har svært ved at levere de data. Det er stadig muligt at bruge 75 procentsreglen som dokumentation, men den er som nævnt suppleret af det mere håndgribelige 120 liter per sekund i det nye bygningsreglement”.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere