Nye krav giver gode muligheder for virksomheder, der installerer bygningsautomatik

Kravet til installation af bygningsautomatik skærpes fra 1. januar 2025. Ifølge bygningsreglementet skal alle bygninger, der ikke anvendes som boliger, installere sammenhængende bygningsautomatik, hvis de har et varme- eller kølebehov på 70 kW.

Foto: KNX National Group Denmark

Hidtil har det kun været bygninger med et varme- eller kølehov på 290 kW eller mere, der skal have installeret sammenhængende bygningsautomatik. Kravet gælder for alle nyopførte bygninger, men også for eksisterende bygninger, hvis det er økonomisk rentabelt. 

Men når grænsen fra nytår flyttes til 70 kW vil det betyde en øget efterspørgsel efter bygningsautomatik, forudser John Hegelund, der er formand for KNX National Group Denmark og til daglig Product og Marketing Specialist på området hos ABB. 

”Det nye krav betyder, at det nu også kommer til at omfatte mindre bygninger, hvor der helt sikkert bliver brugt en masse stand-alone-løsninger i dag. Med det skærpede krav skal man have installeret sammenhængende bygningsautomatik. Derfor er jeg ikke tvivl om, at efterspørgslen vil stige, men det kommer også til at stille nye krav til bygningsejerne, fordi der er jo nogen, der skal drifte disse anlæg,” siger John Hegelund. 

Han peger på, at et stand-alone-anlæg typisk først kræver en indsats, hvis det holder op med at virke. 

”Så kan man ringe til elektrikeren. Men en sammenhængende bygningsautomatik løsning kræver, at nogen skal holde øje med alarmer og være proaktive i forhold til at udbedre eventuelle fejl i stedet for at vente, til det måske slet ikke virker.” 

Men allerede fra 1. januar 2025 vil stand-alone-løsninger ikke leve op til kravene i Bygningsreglementet for bygninger (eks. boliger) med et varme- eller kølebehov på 70 kW eller mere, fordi bygningsautomatikken skal være et sammenhængende system, der kan overvåges og betjenes fra den samme brugerflade. De krav understøttes af KNX-standarden, der er udbredt til bygningsautomatik i de professionelle løsninger. 

Det skyldes bl.a., at den er åben og global og understøttes af en lang række af de store leverandører på området, som f.eks. ABB, Siemens, Schneider Electric. 

 ”Hos ABB er vi stærke på KNX-standarden, som er en global, åben standard inden for bygningsautomatik. Herhjemme startede den som KNX- lysstyring, hvor den er meget stærk, men den kan også styre varme og køl i forskellige lokaler – det man kalder IBI-zoner i en bygning. Og så er det samme protokol, man bruger i alle rummene, så der ikke skal laves signaludveksling mellem forskellige systemer. Det er helt klart en af fordelene ved at benytte KNX-standarden,” siger John Hegelund. 

 ABB har taget sin egen medicin og proppet sit nye hovedsæde med al den bygningsautomatik, som virksomheden gerne vil sælge til sine kunder. Bygningen, der om kort tid også får installeret solceller og batterier, har et betydeligt lavere energiforbrug i forhold til de to ældre lokationer med nogenlunde samme samlede bygningsstørrelse.   
 På de gamle lokationer var det samlede energiforbrug på 2.215 MWh, mens det i det nye domicil i Middelfart ligger på 647 MWh, dvs. et reduceret energiforbrug på 71 procent 

ABB´s nye hovedsæde, der blev indviet i 2023, er proppet med bygningsautomatik, der har medvirket til et markant lavere energiforbrug i forhold til de gamle lokationer.. Foto: ABB

Faktaboks: Hvad er KNX?

KNX er en verdensomspændende standard inden for bolig- og bygningsautomation. 

Der findes over 8.000 KNX-produkter på markedet, og der er 90.000 virksomheder, som er registreret som KNX-partnere. Det vil sige, at de arbejder med teknologien, for eksempel som producenter, rådgivere eller systemintegratore. 

KNX-teknologien er en fusion mellem flere systemer til intelligente bygningsinstallationer, såkaldte IBI-systemer: EIB (European Installation Bus), Batibus og EHS (European Home Systems). 

KNX er den åbne protokol, og komponenter fra forskellige producenter kan indgå i en fælles KNX-installation. Komponenterne udveksler data med hinanden uden central styring. 

KNX-installationen opsættes med softwaren ETS (Engineering Tool Software), hvor alle komponenter tildeles en individuel adresse og forbindes til hinanden. Hver producent af KNX har sin egen komponentdatabase, som importeres i softwaren. 

KNX kan praktisk talt styre alt: lys, varme, ventilation, energiovervågning, energistyring, alarm, adgangskontrol og solafskærmning. 

I en KNX-installation er alle komponenter forbundet i én busforbindelse (kablet eller trådløst) og kan derved udveksle data mellem hinanden. 

Ligeledes har KNX-bussen den største datasikkerhed i forhold til andre busbaseret bygningsautomatiksystemer på markedet. 

 Kilde: KNX National Group Denmark. 

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Mere ekstremt vejr: Sådan sikrer virksomheder sig

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Bygningsautomatik

Intelligent styring af bygninger i form af bygningsautomatik er i dag et krav for nybygninger af en vis størrelse - dog ikke boliger. Den er med til at spare på energien og dermed CO2 udledningen. Og potentialet er stort, fordi bygninger i dag tegner sig for op mod 40 pct. af den samlede CO2 udledning. Samtidig øger bygningsautomatikken komforten, sikkerheden og kan også holde styr på adgangskontrollen. 

En sammenhængende bygningsautomatik er også et krav i eksisterende bygninger med et højt varmeforbrug – og kravet vil også i fremtiden gælde mindre bygninger – dog ikke boliger.

Læs meget mere om de forskellige muligheder i dette tema om bygningsautomatik.

Relateret indhold

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

KNX-tryk i uovertruffen design

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

Udskiftning af IHC med KNX

02.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

02.12.2024Installator.dk

Bygningsautomatik – et marked i vækst

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Pålidelig strøm er ikke en selvfølge

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Lademarkedet går ind i ny fase

02.12.2024Installator.dk

Nye krav giver gode muligheder for virksomheder, der installerer bygningsautomatik

02.12.2024Installator.dk

Styringen af bygningers energiforbrug bliver stadig vigtigere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

Danvak
Kursus
DS 428:2019 Komplet kursus om brandsikring af ventilationsanlæg

Den opdaterede standard DS428 indeholder væsentlige forbedringer. Grundlæggende er standarden blevet klart opdelt med funktionskrav, standardmetoder og beregningsmæssige løsninger.

Dato

03.12.2024

Tid

08:00

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Teknisk videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

12.12.2024

Tid

08:00

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
CTS-anlæg - i teori og praksis

Tag med på en effektiv kursusdag, der sætter fokus på optimal drift og styring.

Dato

12.12.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning