Nye standarder for solvarmeanlæg forventes at bidrage væsentligt i klimaindsatsen

Fælles internationale ISO-standarder skal nu sikre kvaliteten af solvarmeanlæg, hvilket eksperter mener vil gøre fremtidens solvarmeenergi mere tilgængelig og udbredt end nogensinde før.

På trods af, at solvarmeopvarmning e en moden teknologi, har den haltet lidt bagefter andre former for vedvarende energi. Dette skal fælles internationale ISO-standarder nu ændre på. Foto: Arkivfoto.

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at solenergi har et enormt potentiale i kampen mod klimaforandringerne. For mange kan det dog komme som en overraskelse, at varme rent faktisk fylder enormt meget i verdens totale energiforbrug.

Faktisk udgør elektricitet kun omkring 20 procent af verdens totale energiforbrug, og blot 30 procent udgøres af transportmidler. Langt den største andel af vores energiforbrug er varme: varmt vand, varme og industriel varme står således for mere end 50% af verdens energiforbrug. Derfor kan solvarmeanlæg bidrage væsentligt i klimaindsatsen, og her spiller standarder en vigtig rolle, fordi de er med til at sikre kvaliteten af anlæggene:

”Kvalitetssikring af solvarmeanlæg i europæiske lande og andre dele af verden vil skabe øget tillid hos forbrugerne og dermed bane vejen for øget udbredelse af solvarme. Internationale standarder er også til gavn for producenterne, da det giver dem klare retningslinjer for produktkrav”, forklarer Alexander Christiansen, standardiseringskonsulent hos Dansk Standard.

LÆS OGSÅ: Dansk Energi: 5 skarpe om verdens vedvarende energi 

Solvarmesystemer kan spare millioner tons klimaopvarmede kuldioxid

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) viser de seneste globale data fra rapporten, ’Solar Hear Worldwide 2020’, at solvarmesystemer i løbet af 2019 producerede 479 gigawatt energi – hvilket genererede samme output som 43 millioner tons olie og forhindrede udledning af 38 millioner tons klimaopvarmende kuldioxid.

På trods af, at solvarmeopvarmning er en moden teknologi, har den haltet lidt bagefter andre former for vedvarende energi. Dette skal fælles internationale ISO-standarder nu være med til at ændre på.

”Noget af det, der arbejdes på lige nu, er at gøre de europæiske standarder inden for solenergi internationale, så de får en større udbredelse, ligesom der er en række internationale ISO-standarder, der er ved at blive opdaterede med nye krav til blandt andet kvalitet og prøvningsmetoder”, siger Alexander Christiansen.

Om standarderne for solenergi

De fælles internationale ISO-standarder, der kan være med til at gøre en forskel for klimaet, er blandt andet ISO 9806, ISO 22975-serien og ISO 9459-serien. Fælles for standarderne er, at de giver metoder, vejledninger og stiller krav til produkter, der bruger solenergi. Eksempelvis giver ISO 9806 testmetoder til vurdering af holdbarhed, pålidelighed, sikkerhed og termisk ydeevne af væskeopvarmende solfangere, ISO-22975-serien stiller krav til holdbarhed og ydeevne af vakuum-solfangere og ISO 9459-serien beskriver testprocedurer til karakterisering af ydeevnen af solvarmeanlæg til brugsvand.

Udvikling af standarder for solfangere

Der er fra dansk side mulighed for at få indflydelse på standarder på området igennem Dansk Standards udvalg for termisk solenergi, S-213, som arbejder med udviklingen af standarder for solfangere, solvarmesystemer og lagertanke. Udvalget deltager aktivt i flere af de internationale arbejdsgrupper, hvor de danske udvalgsmedlemmer er med til at påvirke udformningen af standarderne. Du kan læse mere om udvalget og mulighederne for at deltage her.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering

Styrk dine kompetencer eller bliv professionel inden for registrering og tilstandsvurdering.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Faget klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bygningsautomatik for FM-ledere

Hvad enten du er leder eller specialist, er der i rollen behov for at forstå de bygningsautomatiske anlæg, som styrer alt fra varme og ventilation til lys og køl.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV