Nyt nødstrømsanlæg på Bispebjerg Hospital har vandkøling

Da Bispebjerg i 2017 skulle udbygges, blev det nødvendigt også at udvide og renovere nødstrømsanlægget. Det blev til en topmoderne løsning, der benytter sig af grundvandskøling, leveret af Balslev Rådgivende Ingeniører.

Nødstrømsanlægget på Bispebjerg Hospital genetablerer strømforsyningen på cirka 14 sekunder efter et strømsvigt fra forsyningsselskabet. Foto: Marie-Louise Baes. .

Tre nye dieselgeneratoranlæg supplerer nu de tre ældre på Bispebjerg Hospital i København. Det er resultatet af en større renovering og udbygning af hospitalet, som stod på i 2017-2018. En af udfordringerne var, at bygherren ønskede at køle de nye generatorer med vandet fra et ATES-anlæg (Aquifer Thermal Energy Storage) i samme nye bygning.

Læs også: Nødstrøm til topmoderne forskningscenter

​Et ATES-anlæg er i princippet et udbygget grundvandskøleanlæg, hvor man bruger det opvarmede grundvand fra kølingen om sommeren til at opvarme grundvandsmagasinet i den ”varme” boring. Om vinteren vender man strømningsretningen og pumper således det ”varme” grundvand op og gennem en veksler og eventuelt en varmepumpe. Derved kan energien i vandet bruges til opvarmning. Og herved afkøles grundvandet – ofte til under den normale grundvandstemperatur – og på den måde opbygges et koldt grundvandsmagasin, som kan bruges om sommeren.

En af udfordringerne ved installationen af nødstrømsanlægget var, at entreprenøren skulle udføre anlæggets afkast og ventilation så de fastlagte støjgrænser ikke blev overskredet, fortæller projektleder Asger Illum fra Balslev Rådgivende Ingeniører. Arkivfoto. .

Særlige krav til nødstrøm på hospitaler
Opgaven blev løst af Balslev Rådgivende Ingeniører, der har stået for udarbejdelse af designgrundlag, projektering, udbud, koordinering med bygnings- og ATES-projektet, samt tilsyn og aflevering. Virksomheden har tidligere leveret anlæg til Rigshospitalet, Hvidovre Hospital, Frederiksberg Hospital og Hillerød Hospital.

Nødstrømsanlæg til hospitaler skal leve op til særlige krav ifølge Standard DS/HD 60364-7-710 - Medicinske områder. Standarden dikterer eksempelvis hvilke medicinske områder såsom operationsstuer, der skal have nødforsyning, og hvor hurtig den skal etableres. Anlægget genetablerer således hospitalets strømforsyning på cirka 14 sekunder efter et strømsvigt fra forsyningsselskabet. Det opfylder på den måde Sikkerhedsstyrelsens krav for strømforsyning til særlige områder på hospitaler.

Avanceret styring med grafisk brugerflade
”En særlig udfordring var, at de tre eksisterende 400 V-generatorer skulle genanvendes sammen med de tre nye 10 kV-generatorer. Alle seks generatorer skulle således fungere som et samlet anlæg”, fortæller Asger Illum, der er projektleder hos Balslev Rådgivende Ingeniører.

Anlægget er udstyret med et ”ComAp”-styringssystem, der styrer alle 10 kV-bryderne, starter generatorerne, og på et grafiske display viser anlægsdata og -alarmer.

En anden udfordring var støjområdet:

”Det nye dieselgeneratoranlæg er placeret inden for hospitalets område, og umiddelbart uden for området er der en stor bebyggelse. Entreprenøren skulle derfor udføre anlæggets afkast og ventilation således, at de fastlagte støjgrænser ikke blev overskredet”, siger Asger Illum.

Anlægget har været afprøvet ved en planlagt total strømafbrydelse. Desuden afprøves hver enkelt dieselgenerator ugentligt, og hele anlægget afprøves årligt ved en total strømafbrydelse.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Strømforsyninger 2018

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus