14.04.2015  |  EL  |  Energi

Nyt værktøj kan vurdere bæredygtigt byggeri

Energistyrelsen har lavet to nye officielle værktøjer, der kan vurdere, hvornår et byggeri er bæredygtigt.

Der har indtil nu manglet en officiel definition af, hvornår et byggeri er bæredygtigt. Derfor har Energistyrelsen udviklet to nye beregningsmodeller og en publikation om bæredygtigt byggeri, der skaber et fælles grundlag for at vurdere et byggeris langsigtede perspektiver i forhold til både miljø og økonomi.

Læs også: Danmark nummer otte ved VM i bæredygtigt byggeri

Byggebranchen har efterspurgt lignende værktøjer og har derfor selv været med til at udarbejde de to beregningsmodeller.

Ifølge klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen er de nye værktøjer en nødvendig forudsætning for bæredygtigt byggeri.

”Det er min vision, at bæredygtigt byggeri bliver en dansk styrkeposition. Bæredygtigt byggeri kan bidrage til at løse vores klimaudfordringer og samtidig give os en international konkurrencefordel. For at det kan lykkes, er det selvfølgelig en forudsætning, at vi har en fælles forståelse af, hvornår et byggeri er bæredygtigt”, siger ministeren.

Beregning af totaløkonomi og miljøpåvirkning
De to nye værktøjer kan desuden beregne byggeriets levetidsomkostninger og byggeriets miljøpåvirkning.

Med en totaløkonomisk beregning af byggeriets levetidsomkostninger bliver bygherren i stand til at vælge de løsninger, som på lang sigt giver den bedste balance mellem investering og kvalitet i forhold til eksempelvis anlæg, drift, renovering og energiforbrug.

Beregningen af byggeriets miljøpåvirkning bygger på både bygningens og materialernes påvirkning af miljøet. Det kan eksempelvis være i forhold til råvarer og produktion samt energi- og ressourceforbrug ved drift, vedligehold og genanvendelse.

Læs også: Studerende skaber energioptimalt solhus

Begge beregningsmodeller er frit tilgængelige og kan findes på Energistyrelsens hjemmeside. Værktøjerne vil blive videreudviklet i løbet af 2015. 

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Meier

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere