26.09.2017  |  EL  |  Sikring

Ringe brandsikkerhed på hundredvis af hoteller og vandrehjem

Hundredvis af ældre overnatningssteder har ikke brandsikkerhed, der lever op til nutidens standarder, viser opgørelse fra Danske Beredskaber. Manglende sprinkler- og alarmeringsanlæg betyder dog ikke, at hoteller og vandrehjem bryder loven – de skal nemlig kun leve op til sikkerhedskravene fra det år, de blev opført.

Hundredvis af ældre overnatningssteder har haltende brandsikkerhed, skriver DR.

Konklusionen kommer fra interesseorganisationen Danske Beredskaber, der i forbindelse med årsdagen for branden på Svinkløv Badehotel har undersøgt, hvordan det står til med brandsikkerheden på landets ældre overnatningssteder.

Læs også: Digitale brandmandspaneler er på vej frem

Og det står skidt til. I alt 739 overnatningssteder lever ikke op til de standarder, der bliver anbefalet af Danske Beredskaber.

”Jeg vidste godt, at det stod skidt til på en del ældre overnatningssteder, men jeg er rystet over, at tallet er så højt”, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, til DR.

Ingen lovkrav om opdateret brandsikkerhed
Et af de gennemgående problemer er manglende varslings- og alarmeringsanlæg, der advarer beboerne og tilkalder brandvæsnet, når branden opstår. De automatiske anlæg er især anbefalet til overnatningssteder med flere etager, men undersøgelsen viste, at hele 73 procent af denne type hoteller ikke levede op til anbefalingen.

Læs også: Lindpro brandsikrer skoler

Manglende anlæg og alarmering skyldes højst sandsynligt, at der ikke er krav til overnatningsstederne om at sørge for den moderne brandsikkerhed. Ifølge loven skal hoteller, vandrehjem mv. nemlig kun leve op til de sikkerhedsstandarder, der blev krævet, da stedet blev opført.

Svinkløv Badehotel, der for et år siden brændte ned til grunden, skulle altså leve op til brandsikkerhedskrav fra 1925 og havde derfor ikke brudt loven ved ikke at leve op til nutidens standarder. Det blev dog efterfølgende diskuteret, om et automatisk sprinkleranlæg kunne have reddet badehotellet, skriver DR.

Danske Beredskaber: Der skal gøres noget
Danske Beredskaber efterlyser handling fra politikerne, så kravene til ældre overnatningssteder bliver skærpet.

”På nogle overnatningssteder ser vi et sikkerhedsniveau, som vi ville ryste på hovedet af, hvis det blev opført i dag”, siger Bjarne Nigaard til DR. Han fortsætter:

”Vi har forsøgt at råbe vagt i gevær efter Svinkløv Badehotel. Nu er der sat tal på, som kun understreger vores bekymring”.

Læs også: App holder styr på nye elsikkerhedsregler

Opgørelsen er gennemført af Danske Beredskab efter ønske fra Beredskabsstyrelsen. Tallene bygger på data fra landets 24 kommunale beredskaber og indbefatter overnatningssteder, der er opført før år 2007.

-CHM

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere