Organisationer vil have grøn energi til at stå på to ben
Organisationerne Tekniq og Dansk Byggeri hilser Klimarådets nye rapport om vedvarende energi velkommen, men påpeger nødvendigheden i at bruge de tilsvarende ressourcer på at fremme energibesparelser.
Der skal sættes fart på udbygningen af den vedvarende energi (VE), hvis Danmark skal nå klimamålene i 2030. Og skal det mål nås, er der fortsat behov for støtte til VE-teknologierne, viser rapporten ”Fremtidens Vedvarende Energi” fra Klimarådet.
En central anbefaling er, at Danmark fastsætter et mål for andelen af vedvarende energi på 55 procent i 2030, hvilket er en højere ambition end det politisk fastsatte mål, vi har i dag, på 50 procent VE i 2030.
Læs også: EU-parlamentet vil skrue op for den vedvarende energi
Og det er noget, der er god fornuft i, mener Niels Jørgen Hansen, adm. direktør hos brancheorganisationen Tekniq, der dog samtidig understreger vigtigheden i at fokusere på behovet for energibesparelser:
”Der er god fornuft i at understøtte udbygningen af den vedvarende energi, som på ingen måde er gratis at etablere. Men samtidig er det afgørende, at man bruger de tilsvarende ressourcer på at fremme energibesparelser. En fremtidig energipolitik bør med andre ord gå på to ben, hvis vi skal nå de opstillede klimamål”.
Og det er en opfattelse, man kan nikke genkendende til hos erhvervsorganisationen Dansk Byggeri:
”Hvis vi skal have en så billig og effektiv omstilling som muligt, så skal den grønne omstilling stå på to ben, nemlig vedvarende energi og energieffektivisering”, siger chefkonsulent Camilla Damsø Pedersen.
Teknologineutrale udbud bør omfatte alle VE-teknologier
I Klimarådets rapport anbefales det, at man på kort sigt benytter teknologineutrale udbud, hvor landvind og sol konkurrerer om støtte i fælles udbud – mens andre vedvarende energiteknologier som havvind og biomasse holdes uden for de fælles udbud:
”Udgangspunktet med teknologineutrale udbud er helt rigtigt, men de bør omfatte alle VE-teknologier – og det gælder også havvind. Kun ved at stille alle VE-teknologier lige kan vi understøtte den frie konkurrence og dermed sikre, at vi får mest mulig vedvarende energi for pengene”, siger Niels Jørgen Hansen.
Læs også: Vindmøller og solceller skal konkurrere om at udvikle grøn energi
Klimarådet anbefaler også, at der opstilles en række nationale klimastrategier for henholdsvis bygninger, transport, landbrug og affald:
”Det kan vi kun bifalde. Eksempelvis inden for bygninger vil en klimastrategi med klar definerede pejlemærker gøre det lettere at arbejde effektivt frem mod de ønskede klimamål og hele tiden være på forkant med, hvor langt man er nået”, siger Niels Jørgen Hansen.
Vil styrke det politiske fokus
Også hos Dansk Byggeri er man positive overfor Klimarådets sektor-tilgang:
”Der er mange omkostningseffektive energibesparelser i vores bygninger, som desværre ofte ikke realiseres. En national strategi og pejlemærker inden for de enkelte sektorer vil helt klart styrke det politiske fokus på virkemidler til energibesparelser og klimareduktioner i disse sektorer”, siger Camilla Damsø Pedersen og fortsætter:
”En analyse fra Aalborg Universitet viser et omkostningseffektivt potentiale for 40 procent reduktioner i vores bygningers varmebehov frem mod 2050, og Statens Byggeforskningsinstitut har vist, at renoveringer kan spare en tredjedel af varmeforbruget i vores bygninger frem mod 2050, så der er nok af pejlemærker at tage fat i”.
- EL
Denne artikel er del af et tema:
Udvalgte