Vindmøller og solceller skal konkurrere om at udvikle grøn energi
I går kunne regeringen og Dansk Folkeparti indgå en aftale, der lader solceller og vindmøller konkurrere om at levere mest grøn strøm til forbrugerne for cirka en milliard kroner i årlige udbud i 2018 og 2019.
Tilbage i foråret anbefalede Energikommissionen, at der er brug for et skifte i dansk energipolitik væk fra håndholdte støtteordninger og over til et nyt system, hvor energiteknologier som solceller og vindmøller konkurrerer i udbud om at levere grøn strøm til forbrugerne.
På baggrund af dette kunne regeringen i går indgå en aftale med Dansk Folkeparti om at afsætte sammenlagt cirka en milliard kroner til at gennemføre årlige udbud i 2018 og 2019, hvor projektudviklere kan konkurrere om at levere mest grøn strøm.
Læs også: Regnefejl fyrer op under grønne installationer
For de i alt en milliard kroner forventes det, at man vil kunne opføre cirka 190 MW vedvarende energi svarende til cirka 140.000 danske husstandes årlige elforbrug. Derudover forventes det, at der opføres cirka 130 MW forsøgsmøller i 2018 og 2019 på en treårig støtteperiode:
”Aftalen er lidt som et Kinderæg, der kan hele tre ting på én gang: Vi sikrer en fortsat grøn omstilling i Danmark væk fra fossile brændsler og over til vind og sol. Vi sikrer, at der bliver konkurrence om at levere mest grøn energi til forbrugerne. Og vi sikrer, at der ikke kommer uventede ekstraregninger til forbrugerne, ligesom vi gang på gang så med PSO-afgiften”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Skal sikre mest strøm for pengene
For regeringen og Dansk Folkeparti har det været afgørende, at udbuddet af støtte til sol og vind i 2018 og 2019 sikrer mest grøn strøm for pengene uden at gamble med borgernes penge.
Støtten tildeles som et fast pristillæg oveni elprisen, så usikkerheden om udsving i elprisen bæres af projektudviklerne og ikke statskassen og skatteborgerne:
”I dag er der over 30 forskellige støttesatser til vedvarende energi i Danmark. Det er uigennemskueligt, det giver uventede budgetoverskridelser og ekstraregninger til forbrugerne, og det sikrer ikke mest vedvarende grøn energi for pengene. Det skal vi væk fra, og denne aftale er et vigtigt skridt i den retning”, siger Mikkel Dencker, der er energiordfører for Dansk Folkeparti.
Læs også: Væk med støtten til vedvarende energi
Producenten stilles over for mere normale markedsvilkår
Den nye støttemodel betyder, at projektudviklere kan byde ind med projekter med enten solceller, landvindmøller eller kystnære havvindmøller i 2018 og 2019, som så bliver vurderet op imod hinanden ud fra objektivt fastsatte kriterier. De bedste projekter vil få støtte, indtil budgettet på de cirka en milliard kroner er tildelt.
Støtten vil blive tildelt som et fast pristillæg oveni elprisen, så usikkerheden for så vidt angår elprisudviklingen ikke bæres af staten, men af producenten, hvormed producenten stilles over for mere normale markedsvilkår og retvisende prissignaler, og usikkerheden om støtteudgifter reduceres.
Det betyder blandt andet, at anlægsejere har incitament til at producere, hvor og hvornår elprisen er høj.
Støtten gives i hele anlæggets levetid (fastsat til 20 år), hvor der ydes støtte til faktisk produktion for at få mere retvisende incitamenter til vedligeholdelse og udskiftning.
- EL