Osram: Vintertid skader vores helbred
Når vi sætter urene frem og tilbage ved sommer- og vintertid, er det til skade for vores heldbred og indre ur. Det vurderer eksperter fra Osram, der har undersøgt den biologiske effekt af lys.
Om få dage sætter vi urene en time tilbage og overgår til vintertid, men ifølge eksperter fra Osram, er det en forkert måde at maksimere udnyttelsen af dagslyset på. Godt nok betyder overgangen til vintertid, at vi kan sove en time længere på søndag, men ifølge Osram overgås det dog af den skade, det forvolder at vække folk en time tidligere i løbet af sommeren, når vi stiller urene frem igen. Mange mennesker bruger nemlig flere uger på at omstille sig på de nye tider, og det medfører, ifølge Osrams undersøgelse, en reduceret produktivitet.
Dagslyset styrer mange biologiske processer i kroppen sammen med det indre ur, og derfor kommer mange til at lide af søvnforstyrrelser, kronisk træthed og depression herunder vinterdepression, når døgnrytmen forstyrres. Ifølge eksperter fra Osram vil det have en langt mere positiv effekt på folks indre ur, hvis man bevarer status quo med hensyn til vågne timer hele året.
Vi har behov for mere lys i løbet af dagen, især i timerne om morgenen, og den traditionelle tilgang til at udnytte dagslyset ved hjælp af sommer-tidsregulering har vist sig at forårsage problemer for vores indre ur, siger Dr. Andreas Wojtysiak, seniorforsker i lys og helbred hos Osram og fortsætter:
Stabiliteten og styrken i et individs døgnrytme er et kraftigt våben mod vinterdepression, og dette kan yderligere styrkes ved eksponering for kraftigt lys. Både naturligt og kunstigt dagslys er en af de afgørende livsbetingelser for en sund vækst og udvikling i alle organismer, og det bør være en prioritet at fokusere på, hvordan vi kan opnå det i vores travle, moderne livsstil.
-SSM