09.07.2018  |  EL  |  Virksomhedsdrift

Juridiske svar: Pas på med de mundtlige aftaler

En VVS-virksomhed kom galt afsted, da der blev indgået en mundtlig aftale om ikke at betale pension til medarbejderne.

På en nystartet VVS-virksomhed med syv ansatte blev det mundtligt aftalt mellem indehaveren af virksomheden og de ansatte, at der det første år skulle der ikke betales pension til de ansatte, fordi der i forbindelse med opstart af virksomheden var mange omkostninger.

Virksomheden havde ved opstart meldt sig ind i Arbejdsgiverne for derved at være omfattet af en overenskomst og kunne få juridisk og faglig rådgivning.

Ved indmeldelsen forpligtede virksomheden sig til at følge indgåede overenskomster.

Udfordringen for virksomheden opstod efter knap ét år efter indmeldelsen, hvor der kom en henvendelse fra en af medarbejderens fagforbund.

Fagforbundet rejste et krav om pension for medarbejderen fra ansættelsens start og bod for brud på overenskomstens bestemmelse om indberetning og indbetaling af pension, samt forrentning af pensionen.

Indehaveren var af den overbevisning, at han havde en lovlig mundtlig aftale om, at der ikke skulle betales pension til medarbejderne det første år og rettede henvendelse til Arbejdsgivernes juridiske afdeling.

Advokatens svar:
Pligten til at indberette og indbetale pension følger af overenskomsten, som virksomheden ved indmeldelse i en arbejdsgiverforening har valgt at følge.

Den mundtlige aftale, som var indgået om, at der ikke skulle betales pension det første år, var ikke lovlig og ikke mulig at lave.

Rådgivningen gik derfor på, at virksomheden straks fik oprettet de syv ansatte med pension og fik indberettet og indbetalt skyldig pension, det være sig såvel bidrag fra virksomheden og medarbejderen, i alt 12 procent. Herved kunne bod for overenskomstbrud og forrentning måske undgås. Det er fast praksis i Arbejdsretten, at såfremt der ikke er indbetalt pension, skal virksomheden betale såvel virksomhedens og medarbejderens del af pension. Såfremt der ikke er oprettet korrekt pension er medarbejderen, naturligvis ikke omfattet af diverse forsikringsydelser: kritisk sygdom, dødsfaldsdækning og invaliditetsdækning. Det betyder, at hvis en af disse begivenheder indtræffer, er der ingen forsikringsdækning via pensionen og virksomheden må selv udrede disse ikke ubetydelige erstatninger til medarbejderen eller dennes efterladte.

Virksomheden fulgte advokatens anbefaling og fik indbetalt pension. Sagen blev hermed løst.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere