Plastikcisternens vej fra rest til ressource
LAUFEN ønsker at genanvende kasserede plastikcisterne fra gulvstående toiletter. Men hvordan forløber den omvendte forsyningskæde fra gammel rest til ny ressource? LAUFEN har indgået samarbejde med Stena Recycling, som er specialist på genanvendelse af ressourcer.
En lavpraktisk udfordring med at genanvende kasserede plastikcisterne fra toiletter er cisternernes rejse fra forbruger til genbrug. Nogle installatører kører direkte på genbrugspladsen, men flere og flere sorterer på egen matrikel.
Derfor sigter LAUFEN også mod opstilling af dropbokse både hos grossister og direkte hos installatørerne. Det spiller ind i det overordnede mål om genanvendelse af de såkaldte EOL-produkter. EOL står for ’end of life’, altså udtjente eller udfasede produkter.
Fakta om projektet
• I 2020 blev 245.500 gulvstående og 103.500 væghængte toiletter udskiftet i Danmark.
• Det nye samarbejde mellem Stena Recycling og LAUFEN er det første af sin art på området.
• Samarbejdet har til mål at sikre at cirka 87 procent af plasten fra de indsamlede plastikcisternerne kan genanvendes.
• Forventningen i den indledende forsøgsperiode er at indsamle og genanvende 1.000 plastcisterner i 2022.
Også hos Stena Recycling glæder man sig – og ser frem til forhåbentlig at udrulle projektet i nogle af de markeder i Norden og Europa, som LAUFEN og Stena er fælles om.
Læs også: Nu kan du genanvende plastcisternen fra toilettet
”De forskellige samarbejder mellem Stena Recycling og Laufen er udtryk for den omstilling, der generelt foregår i industrien. Laufen har et stort ønske om at gå forrest, når det gælder genanvendelse af restmaterialer. Vi har vi den fornødne viden og organisation til at omsætte gamle produkter til nye. På den måde er vi fælles om opgaven, og der er en naturlig cirkularitet”, mener Stena-filialchef Jakob Linnet.
Stena Recycling bygger på årtiers ekspertise inden for alle materialefraktioner: plast, pap, papir, metaller, farligt affald, batterier etcetera.
Hands-on viden
Med materialeeksperter, et landsdækkende filialnetværk og et bredt netværk af specialiserede samarbejdspartnere i ind- og udland har Stena Recycling et højt hands-on vidensniveau om, hvordan man i praksis sikrer, at ressourcer kan anvendes igen og igen. Det er en kæmpe fordel for de virksomheder, der ønsker at fremme en bæredygtig udvikling og bidrage til at reducere CO2-udslippet.
Frem for at anvende klodens begrænsede ressourcer, sikrer virksomheders partnerskaber med Stena Recycling, at brugte materialer, indsamles, sorteres og forarbejdes, så materialerne får nyt liv i nye produkter og løsninger.
Stena Recycling og Laufen samarbejder i forvejen om flere projekter med grønne perspektiver. Blandt andet henter Stena for tiden overskydende materiale fra et stort LAUFEN-byggeprojekt i det jyske. Det er netop denne tankegang på tværs af værdikæden – at andre kan bruge det, man ikke selv kan bruge – der også ligger til grund for forsøgsprojektet om genanvendelse af plastikcisterner.