Plejecentres utidssvarende brandalarmer kan koste liv

Et forsøg i DR-dokumentaren "Plejehjem i brand" viser, at mens en røgdetektor giver signal 1 minut og 43 sekunder efter at en brand er begyndt, så går der 3 minutter og 21 sekunder før termodetektoren advarer.

Forskellen på en røgdetektor og en varmedetektors signaltid kan være altafgørende, når det drejer sig om brand på steder med gangbesværede ældre, der måske ikke selv kan komme ud..

Hvis det en varmedetektor, der sidder i loftet - eller termodetektor, som det også hedder - er der risiko for, at hjælpen kommer senere ved en brand, end hvis brandalarmen reagerer på røg.

Det skriver dr.dk og henviser til et forsøg i DR1-dokumentaren ”Plejehjem i brand”.

”Det drejer sig om at få en så tidlig detektering som mulig, så personalet kan nå at gribe ind. Sekunderne tæller, og det betyder noget. Et minut kan godt være forskellen på liv og død”, siger direktør hos rådgivningsvirksomheden, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Ib Bertelsen, til dr.dk.

Termodetektorer to min. langsommere
I dokumentaren giver røgdetektoren signal til personalet, 1 minut og 43 sekunder efter at en brand er begyndt i en seng. 10 sekunder senere alarmerer røgdetektoren brandvæsnet.

Termodetektoren advarer først personalet efter 3 minutter og 21 sekunder, mens brandvæsnet først bliver tilkaldt efter 3 minutter og 49 sekunder, altså næsten to minutter senere end røgdetektoren gør.

Termodetektorer er fuldt lovlige, men hvis der opstår en brand, er tiden altafgørende. Især når det drejer sig om brand på steder med gangbesværede ældre, der måske ikke selv kan komme ud.

Dokumentaren viser, at der på mindst 42 plejecentre i landet sidder termodetektorer. Der findes dog også mange ældreboliger, som slet ikke har brandalarmer.

Læs også: Brand og sikring på nyt markant hotel i København

Det gælder for mange ældreboliger opført før december 2004, hvor der indtil da ikke var lovkrav om brandalarmer. Derfor er det mange steder op til de ældre selv, om de vil betale for brandalarmer.

- JMA

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

31.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Asbestfjernelse: Strammere regler kan tredoble prisen – hvad betyder det for håndværkerne?

31.01.2025Installator.dk

InstallatørGruppen erhverver sønderjyske Jürgensen VVS

31.01.2025Installator.dk

Mads Nipper er fortid i Ørsted

30.01.2025Solar Danmark

Sponseret

Michael Lind Schmidt ansættes som VP, Solution Sales i Solar Danmark

30.01.2025Installator.dk

Evida: Gasforbruget steg i 2024

29.01.2025Odense Congress Center

Sponseret

VVS’25 er udsolgt – 170 udstillere står klar

28.01.2025John Jensen VVS A/S

Sponseret

BLIKOB VVS A/S bliver en del af John Jensen VVS

28.01.2025Installator.dk

150.000 til rådgivning om ESG-dokumentation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Energivejledning - installationer

På dette kursus får du den relevante energifaglige efteruddannelse, som gør dig i stand til at finde de mest oplagte energirenoveringsforslag, udregne energibesparelser og udføre arbejdet rigtigt. Fokus ligger på installationerne, fx ved at udskifte en gaskedel til en varmepumpe, men du lærer også at finde energibesparelser på klimaskærmen såsom isoleringsarbejder og vinduesforbedringer.

Dato

04.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Energiledelsesuddannelse – ISO50001, med mulighed for certifikat

Teknologisk Instituts energiledelsesuddannelse giver dig stærke kompetencer inden for energiledelse. Med forudgående relevant grunduddannelse og erfaringsgrundlag kan du hos Dancert søge om at afslutte uddannelsen ved en certifikatgivende eksamen i energiledelse efter ISO 50001.

Dato

04.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende køle- og varmepumpeteknologi

Kurset giver dig en grundlæggende teknisk forståelse for virkemåden af køleanlæg og varmepumper.

Dato

04.02.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams