Politisk aftale vil indføre prisloft på fjernvarme
Partierne bag klimaaftalen om grøn varme fra 2022 er nu enige om at indføre et prisloft på fjernvarme, der kan tage udgangspunkt udgiften til en varmepumpe. Dansk Fjernvarme raser over forslaget.
De bliver i fremtiden udgiften til en varmepumpe, der sætter det prisloft for fjernvarme, som det brede flertal bag klimaaftalen om grøn varme fra 2022 nu vil indføre.
Aftalen betyder, at Forsyningstilsynet hvert år vil offentliggøre en liste over de fjernvarmeselskaber, der ligger over dette loft, så forbrugerne får mulighed for at at lave et pristjek på prisen.
Selskaber, der ligger over prisloftet, skal lave en plan for, hvordan de vil få prisen ned, så den gennemsnitligt over tre år ligger under loftet. Lykkes det ikke, vil forbrugerne frit kunne vælge en anden varmeløsning.
Samtidig vil aftalepartierne indføre en række tiltag om bl.a. øget tilsyn, krav til selskabsledelse og bedre afskrivningsregler for fjernvarmerør.
“Vi er godt i gang med at sige farvel til sort gas til fordel for grøn varme i danske hjem. Hvis udrulningen af fjernvarme skal lykkes, må fjernvarme ikke blive meget dyrere end andre grønne varmeløsninger, og der skal være tillid til, at det lokale fjernvarmeselskab styres og ledes på bedste vis. Derfor styrker vi nu gennemsigtighed, ledelsesregler og tilsyn i fjernvarmesektoren,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet.
Her henvises der bl.a. til, at forbrugernes årlige varmepriser i 2023 varierede fra ca. 8.000 kr. til op mod 39.000 kr.
Men forslaget møder hård kritik fra brancheforeningen Dansk Fjernvarme.
“Resultatet er nedslående for de selskaber, der dagligt arbejder for den grønne omstilling, og man kan roligt konstatere, at usikkerheden for selskaberne ved at foretage grønne investeringer og udfasning af naturgas i danske hjem ikke bliver mindsket, men tværtimod øget. Det står i skærende kontrast til formålet med den aftale, der blev indgået for to år siden. Her var det bærende element netop et politisk ønske om øget sikkerhed for grønne investeringer, så vi kan blive uafhængige af fossil energi og komme videre med den grønne omstilling, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Han kalder oplysningerne til forbrugerne om de selskaber, der ligger over prisloftet, for et “udskamningssystem”:
“Vi kigger nu ind i en regulering, hvor der sendes et klart – men hamrende forkert – signal til fjernvarmeforbrugerne i mindst en tredjedel af selskaberne om, at de burde finde sig en anden opvarmningsform end fjernvarme,” skriver Kim Mortensen i en kommentar til forslaget.
“Med det forslag, der her ligger på bordet, kan vi naturligvis ikke anbefale selskaberne at fortsætte med fjernvarmeprojekter, der skal udfase naturgas i danske hjem eller andre investeringer i grøn omstilling, hvis resultatet er, at de risikerer at blive udskammet over for deres kunder som sat under skærpet tilsyn,” siger Kim Mortensen.
Bag aftalen står regeringen, SF, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.
-emte