Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt
Bedre udnyttelse og mindre spild af energi er den hurtigste og billigste vej til dekarbonisering. Alligevel er energieffektivisering næsten gået i stå.
Det går for langsomt med energieffektiviseringen. Det er den korte udgave af budskabet fra det Internationale Energiagentur (IEA).
Problemet i den konstatering er, at energieffektiviseringer ifølge IEA skal levere omkring 40 procent af reduktionerne i udledningerne af drivhusgasser, som er nødvendige for at ramme Parisaftalens mål.
Af samme grund førte sidste års COP til en ny global målsætning om at øge energieffektiviseringer med to procent om året voksende til fire procent om året i 2030.
Men en rapport fra IEA op til COP29 viser, at det globale gennemsnit lige nu er forbedringer på en procent. Og i Europa er tallet så lavt som 0,5 procent.
Gammel lovgivning står i vejen
Løsningen på problemet skal ifølge Danfoss’ administrerende direktør, Kim Fausing, leveres af politikerne.
”Det er jo ikke sådan, at teknologierne ikke er der. Der mangler simpelthen et politisk fokus på langsigtet regulering,” siger Kim Fausing til Finans.
Udviklingen er ifølge ham strandet på gammel regulering og komplicerede godkendelser, som tyder på, at man politisk ikke helt tager energieffektivisering alvorligt.
Danfoss sælger netop teknologi til energieffektivisering, og ifølge direktøren bevæger Kina og USA sig i den rigtige retning, mens det i Europa i nogen grad er gået i stå. Hvilket han ikke kan få til at give mening:
”Vi tror jo på, at konkurrenceevne hænger sammen med en dekarbonisering (reduktion af CO2-udledninger, red,) i Europa. For der er jo et enormt potentiale i at bruge mindre energi, når vi i EU betaler mindst 2-3 gange mere for elektricitet end i USA og Kina,” siger Kim Fausing.
- EHS