Power to X kan hjælpe Danmark med at nå 2030-målet

En ny analyse viser, at det er muligt for Danmark at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, hvis vi ikke blot fokuserer på elbiler og varmepumper, men også på Power to X og indirekte elektrificering.

Udelukkende at fokusere på varmepumper og elbiler er ikke nok, hvis regeringens klimamål skal nås. Arkivfoto..

Folketingets beslutning om 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030 kræver mere end at skifte benzinbiler ud med elbiler og naturgaskedler ud med elektriske varmepumper.

Det viser analysen: ”Systemperspektiver ved 70 %-målet og storskala havvind” lavet af Energinet Elsystemansvar.

”I jagten på yderligere CO2-fortrængning er indirekte elektrificering via Power-to-X en mulighed. Grøn strøm kan omdannes til brint og herfra eventuelt videre til grøn ammoniak, grøn metanol eller lignende, og dermed fortrænge fossil energi i sektorer, der ikke umiddelbart kan køre på strøm eller batteri – for eksempel tung transport, dele af industrien, olie- og gasproduktion”, siger Hanne Storm Edlefsen, områdeleder i Energinet Elsystemansvar.

Alternativt skal vi indfange og lagre CO2 i undergrunden for at nå i mål.

En afgørende medspiller
Analysen giver ikke et samlet bud på, hvordan samfundet præcist er skruet sammen i 2030, men den viser via forskellige udfaldsrum, at CO2-udledningen fra alle dele af energisektoren skal reduceres fra ca. 31 millioner tons per år til 10-12,5 millioner tons CO2 i 2030.

Direkte og indirekte elektrificering i den forventede størrelsesorden medfører et markant øget elforbrug, måske op til en fordobling i forhold til i dag.

Langsigtede analyser er derfor vigtige for, at Energinet kan nå at omstille el- og gassystemerne og sikre, at de er rigtigt dimensioneret, så energien fortsat kan transporteres rundt i landet og forsyningen holdes intakt.

Regeringens vision om storskala havvind i de danske farvande er nødvendig for at omstille hele samfundet til 100 procent grøn energi. Særligt Nordsøen rummer stort potentiale til at forsyne både Danmark og en stor del af Europa med grøn strøm.

Men det danske 2030-mål kræver ikke i sig selv fuld skalering af visionen om 10 GW havvind. Udbygning af havvind i den størrelse vurderes først nødvendig efter 2030, og her kan Power-to-X blive en afgørende medspiller.

Læs også: Regeringens klimamål kan koste ejere af naturgasfyr dyrt

Brint og andre grønne brændsler kan typisk produceres i de timer, hvor der er langt mere vind og sol end det ”almindelige” elforbrug, og dermed kan Power-to-X-anlæg også producere grønne brændsler til de sektorer, der efter 2030 er udset til at skulle blive 100 procent grønne.

- SMF

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle