18.03.2020  |  EL  |  Branchen

Power to X kan hjælpe Danmark med at nå 2030-målet

En ny analyse viser, at det er muligt for Danmark at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, hvis vi ikke blot fokuserer på elbiler og varmepumper, men også på Power to X og indirekte elektrificering.

Hvis Danmark skal nå sit klimamål i 2030 og klimaneutralitet på lang sigt, er det er ikke nok, at de sektorer, der i dag bruger energi, bliver direkte elektrificeret.

Læs også: Energinet: Uansvarligt at kabellægge mere af 400kV-forbindelsen

Folketingets beslutning om 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030 kræver mere end at skifte benzinbiler ud med elbiler og naturgaskedler ud med elektriske varmepumper.

Det viser analysen: ”Systemperspektiver ved 70 %-målet og storskala havvind” lavet af Energinet Elsystemansvar.

”I jagten på yderligere CO2-fortrængning er indirekte elektrificering via Power-to-X en mulighed. Grøn strøm kan omdannes til brint og herfra eventuelt videre til grøn ammoniak, grøn metanol eller lignende, og dermed fortrænge fossil energi i sektorer, der ikke umiddelbart kan køre på strøm eller batteri – for eksempel tung transport, dele af industrien, olie- og gasproduktion”, siger Hanne Storm Edlefsen, områdeleder i Energinet Elsystemansvar.

Alternativt skal vi indfange og lagre CO2 i undergrunden for at nå i mål.

En afgørende medspiller
Analysen giver ikke et samlet bud på, hvordan samfundet præcist er skruet sammen i 2030, men den viser via forskellige udfaldsrum, at CO2-udledningen fra alle dele af energisektoren skal reduceres fra ca. 31 millioner tons per år til 10-12,5 millioner tons CO2 i 2030.

Direkte og indirekte elektrificering i den forventede størrelsesorden medfører et markant øget elforbrug, måske op til en fordobling i forhold til i dag.

Langsigtede analyser er derfor vigtige for, at Energinet kan nå at omstille el- og gassystemerne og sikre, at de er rigtigt dimensioneret, så energien fortsat kan transporteres rundt i landet og forsyningen holdes intakt.

Regeringens vision om storskala havvind i de danske farvande er nødvendig for at omstille hele samfundet til 100 procent grøn energi. Særligt Nordsøen rummer stort potentiale til at forsyne både Danmark og en stor del af Europa med grøn strøm.

Men det danske 2030-mål kræver ikke i sig selv fuld skalering af visionen om 10 GW havvind. Udbygning af havvind i den størrelse vurderes først nødvendig efter 2030, og her kan Power-to-X blive en afgørende medspiller.

Læs også: Regeringens klimamål kan koste ejere af naturgasfyr dyrt

Brint og andre grønne brændsler kan typisk produceres i de timer, hvor der er langt mere vind og sol end det ”almindelige” elforbrug, og dermed kan Power-to-X-anlæg også producere grønne brændsler til de sektorer, der efter 2030 er udset til at skulle blive 100 procent grønne.

- SMF

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere