Regeringens klimamål kan koste ejere af naturgasfyr dyrt
De danskere, der stadig opvarmer deres bolig ved hjælp af et naturgasfyr, kan formodentlig snart se frem til store udgifter. Hvis regeringens klimamål skal opnås, kræver det, at samtlige danske naturgasfyr udskiftes med varmepumper eller fjernvarme.
At opnå regeringens klimamål om en 70 procents reduktion af Danmarks CO2-udslip kan blive dyrt for mange danskere.
Læs også: Udskiftning af oliefyr og naturgas kan give store CO2-besparelser
I hvert fald for dem, der er indehavere af et naturgasfyr.
Søndag kunne Berlingske, på baggrund af et lækket udkast fra regeringens klimapartnerskab for energi, afsløre, hvad det kræver af danskerne at opnå 70 procents reduktionen.
Blandt andet skal 1,5 millioner biler udskiftes med elbiler, der skal i stor stil investeres i havvind, og landet mangler solcelleparker, der skal have et samlet areal på størrelse med Samsø.
Derudover kræves en nødvendig udskiftning af de klimasyndige naturgasfyr rundt omkring i landet, hvilket kommer til at koste ejerne af fyrene dyrt.
For at udskifte et naturgasfyr med en af de mere klimavenlige løsninger varmepumper og fjernvarme, skal hver naturgasfyr-ejer betale 90.000 kr. for en varmepumpe og 40-50.000 kr. for installation af fjernvarme.
”Et skift til fjernvarme kræver, at du bor i nærheden af et fjernvarmenet, ellers må du købe en varmepumpe. Økonomien og ideen er smart over en tiårig periode, men det kan være op ad bakke med startprisen. Det er derfor forståeligt nok, at folk kan være modvillige”, siger Troels Hartung, energipolitisk konsulent fra Tekniq Arbejdsgiverne, til Berlingske.
Tårnhøje elregninger
Særligt for danskere, der bor i dårligt isolerede huse, bliver udskiftningen dyr. Her kan en varmepumpe hurtigt blive sat på overarbejde, og elregningen vil blive højere.
Derfor kan ejerne af dårligt isolerede huse, udover investeringen i varmepumpen, blive tvunget til at punge ud for en efterisolering.
Dårlig isolering ses især i huse bygget op gennem 60’erne og 70’erne, forklarer Henrik Bisp, fagekspert i byggeteknik og energiformer hos Videnscentret Bolius:
”Hvis temperaturen er lav, vil det koste flere penge at opvarme huset i samme grad, når huset ikke har optimal isolering. Det vil derfor være en dårlig idé at få boligejere, som bor uden for fjernvarmenettet til at bruge varmepumper, fordi det ikke vil give dem en særlig god besparelse”, siger han til Berlingske.
Læs også: Klimavenlige varmepumper har fundet vej til Danmark
Af det lækkede udkast fremgår ikke, hvordan danskere, der ikke frivilligt udskifter deres varmekilde, skal tvinges til at betale for klimavenlige alternativer.
- SMF