02.01.2020  |  VVS  |  Varmeanlæg

Udskiftning af oliefyr og naturgas kan give store CO2-besparelser

En analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er mulighed for en markant reduktion i CO2-udledningen, hvis husejerne skifter deres olie- og naturgasfyr ud med fx varmepumper.

Husstande med olie- eller naturgasfyr kan bidrage væsentligt til en større reducering af Danmarks CO2-udledning, hvis der skiftes til mere klimavenlige varmekilder som varmepumper og fjernvarme. Det viser en analyse foretaget af erhvervsorganisationen Dansk Byggeri.

I dag benytter en halv million enfamiliehuse sig af olie- eller naturgasfyr, når boligen varmes op. Her viser analysen, at hvis de alle går over til varmepumper, vil det kunne reducere CO2-udledningen med 640.000 ton hvert år.

Reduktionen svarer til, hvad en kvart million personbiler udleder af CO2 om året og udgør to procent af regeringens målsætning om 70 procent mindre CO2-udledning inden 2030.

”Alle taler om, at vi skal være mere klimavenlige. Og her er et område, hvor den enkelte husejer selv kan gøre en markant forskel. At skifte et oliefyr eller naturgasanlæg ud, er dog en større udskrivning. Derfor er det nødvendigt med både pisk og gulerod”, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Konkrete forslag skal fremme udskiftningen 
Omkring 400.000 enfamiliehuse opvarmes med naturgas, mens oliefyr stadig findes i ca. 100.000 huse. For at motivere husejerne til at skifte deres nuværende varmekilder ud med mere bæredygtige løsninger, har Dansk Byggeri flere forslag.

Læs også: Københavns gadebelysning får nye skumringsrelæer

På nuværende tidspunkt giver staten 20 millioner kroner om året i tilskud til husejere, der vil skifte oliefyret ud. Her mener Dansk Byggeri, at dette tilskud skal forhøjes og på sigt inkludere de boliger, der bruger naturgasfyr.

Derudover foreslås det, at boliger, der sælges efter 2025 eller 2030, skal have skiftet varmekilden ud til et grønnere alternativ i forbindelse med salget.

Og så kan man gøre det muligt for husejere at få installeret varmepumper, der kan afbetales løbende og afskrives med energiforbruget.

Huse opvarmet med olie og naturgas har ofte dårligt energimærke 
Foruden at være de varmekilder, som udleder mest CO2, har flere huse med oliefyr og naturgasanlæg energimærke D eller dårligere. Det gælder for ni ud af ti enfamiliehuse med oliefyr og to ud af tre med naturgas.

”Tallene viser, at der er meget at komme efter i de lidt ældre huse, når man ser på udledningen af CO2. At skifte olie- eller naturgasfyret ud er noget af det, der bidrager mest”, siger Michael H. Nielsen.

Analysen har udelukkende undersøgt enfamiliehuse med oliefyr eller naturgas, der på nuværende tidspunkt ikke har mulighed for at få installeret fjernvarme.  

- HL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere