Udskiftning af oliefyr og naturgas kan give store CO2-besparelser

En analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er mulighed for en markant reduktion i CO2-udledningen, hvis husejerne skifter deres olie- og naturgasfyr ud med fx varmepumper.

Dansk Byggeri foreslår, at boliger, der sælges efter 2025 eller 2030, skal have skiftet varmekilden ud til et grønnere alternativ i forbindelse med salget. Arkivfoto..

Husstande med olie- eller naturgasfyr kan bidrage væsentligt til en større reducering af Danmarks CO2-udledning, hvis der skiftes til mere klimavenlige varmekilder som varmepumper og fjernvarme. Det viser en analyse foretaget af erhvervsorganisationen Dansk Byggeri.

I dag benytter en halv million enfamiliehuse sig af olie- eller naturgasfyr, når boligen varmes op. Her viser analysen, at hvis de alle går over til varmepumper, vil det kunne reducere CO2-udledningen med 640.000 ton hvert år.

Reduktionen svarer til, hvad en kvart million personbiler udleder af CO2 om året og udgør to procent af regeringens målsætning om 70 procent mindre CO2-udledning inden 2030.

”Alle taler om, at vi skal være mere klimavenlige. Og her er et område, hvor den enkelte husejer selv kan gøre en markant forskel. At skifte et oliefyr eller naturgasanlæg ud, er dog en større udskrivning. Derfor er det nødvendigt med både pisk og gulerod”, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Konkrete forslag skal fremme udskiftningen 
Omkring 400.000 enfamiliehuse opvarmes med naturgas, mens oliefyr stadig findes i ca. 100.000 huse. For at motivere husejerne til at skifte deres nuværende varmekilder ud med mere bæredygtige løsninger, har Dansk Byggeri flere forslag.

Læs også: Københavns gadebelysning får nye skumringsrelæer

På nuværende tidspunkt giver staten 20 millioner kroner om året i tilskud til husejere, der vil skifte oliefyret ud. Her mener Dansk Byggeri, at dette tilskud skal forhøjes og på sigt inkludere de boliger, der bruger naturgasfyr.

Derudover foreslås det, at boliger, der sælges efter 2025 eller 2030, skal have skiftet varmekilden ud til et grønnere alternativ i forbindelse med salget.

Og så kan man gøre det muligt for husejere at få installeret varmepumper, der kan afbetales løbende og afskrives med energiforbruget.

Huse opvarmet med olie og naturgas har ofte dårligt energimærke 
Foruden at være de varmekilder, som udleder mest CO2, har flere huse med oliefyr og naturgasanlæg energimærke D eller dårligere. Det gælder for ni ud af ti enfamiliehuse med oliefyr og to ud af tre med naturgas.

”Tallene viser, at der er meget at komme efter i de lidt ældre huse, når man ser på udledningen af CO2. At skifte olie- eller naturgasfyret ud er noget af det, der bidrager mest”, siger Michael H. Nielsen.

Analysen har udelukkende undersøgt enfamiliehuse med oliefyr eller naturgas, der på nuværende tidspunkt ikke har mulighed for at få installeret fjernvarme.  

- HL

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Installator.dk

Ændring åbner mulighed for Apple-varme i Viborg

21.02.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND UDVIDER SALGSSTYRKEN

20.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Ung ildsjæl giver nyt liv til gammel beholder

17.02.2025Installator.dk

Nu åbnes der igen for tilskud til varmepumper og energirenovering

17.02.2025Installator.dk

74 pct. af gasfyrene udfases til fordel for fjernvarme

12.02.2025Installator.dk

Gaspriser når højeste niveau i to år

11.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?

06.02.2025Installator.dk

Færre ansøgninger: Fjernvarmeudrulningen på vej ned i gear

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding