Præfabrikerede fjernvarmeunits og VVS-installationer er nøglen til at opretholde effektiviteten
Det er tydeligt, at dansk nybyggeri oplever en betydelig stigning i tempoet, og hele boligområder bliver opført ved hjælp af præfabrikerede moduler. Dette byggetempo stiller høje krav til VVS-entreprenører som Ole's VVS, der skal sørge for effektive vand- og varmeinstallationer på kort tid. For at følge med dette opskruede byggetempo har Ole's VVS valgt at bruge præfabrikerede løsninger fra Uponor.
Møllebankerne ved Borup på Sjælland tager form. Thybo Ejendomsudvikling opfører 90 etplansboliger, 28 toplansboliger og et fælleshus til de kommende beboere. Der er tale om lejeboliger, og området vil udvide boligmassen i byen mærkbart. Arbejdet er i fuld gang, og beboerne kan flytte ind i den første halvdel af 2024 efter en koncentreret byggeproces, hvor alt har været nøje tilrettelagt.
"Bygherren bruger færdige moduler, der leveres og samles som et avanceret LEGO-sæt. Selv badeværelserne er fuldt monterede, når de bliver leveret til pladsen," fortæller Ole Jensen, som er grundlægger og medejer af Ole's VVS med base i Ejstrupholm. "Skal vi holde trit med det tempo, har det stor betydning for, hvordan vi skal gribe opgaven an, og hvilken leverandør vi kan vælge til opgaven for at holde momentum."
Hos Uponor fandt Ole's VVS en totalleverandør, der kunne tilbyde hele bredden i form af Uponor Combi Port INS fjernvarmeenheder med vekslere, bundmoduler og Smatrix gulvvarmestyring. Lige så vigtigt var det, at alt kan leveres præfabrikeret og kodet, så opgaverne på pladsen kan løses i samme kadence som det høje byggetempo.
Genvejen til et godt stykke arbejde
På pladsen er det overmontørerne René Klausen og Morten Kyvsgaard, der sørger for, at Ole's VVS leverer et ordentligt stykke arbejde til Møllebankernes kommende beboere. For selv om der er fokus på tiden, er det vigtigt at der ikke gås på kompromis med kvalitet og holdbarhed på installationerne.
”Jeg har et godt indtryk af de komponenter, samlinger og rør, vi monterer her," siger René Klausen og uddyber: " Det er en kompakt og let fjernvarmeunit, der kan gemmes væk i et skab. Den vejer og fylder ikke ret meget, men den er alligevel konstrueret, så jeg kan komme til med mine montørfingre. Det kan jeg godt lide."
Både Uponor Smatrix gulvvarmestyringen og Combi Port INS fjernvarmeenheden er samlet og testet på fabrikken, og hele løsningen er kodet og klar til montering. I dette projekt er boligerne ens, så selv om der ikke er sat meget tid af pr. bolig, går det hurtigt med at få rullet det hele ud og sat varme på systemet.
"De valgte løsninger sparer mange timers arbejde. Jeg tør slet ikke sammenligne med dengang, at jeg blev udlært, hvor vi skruede fordelerrør på og samlede alting på stedet. I dag kobler vi det hele sammen på ingen tid, og det er en stor fordel med én leverandør, så der er styr på levering og teknisk support. Risikoen for at lave fejl reduceres markant," slutter overmontør René Klausen.
Miljø og klima er med hele vejen
Fjernvarmeløsningerne fra Uponor er kendt for at omgås særdeles sparsomt med ressourcerne. Den intelligente styring optimerer løbende energiforbruget, og eftersom fjernvarmeenheden først producerer varmt vand, når der er behov for det, reduceres også risikoen for Legionella.
Uponor Smatrix gulvvarmestyringen fås også med komfortzoner, så brugerne kan indstille temperaturen individuelt og dermed kun bruge den energi, der skal bruges til at skabe den ønskede boligkomfort.
Men det er langt fra de eneste hensyn til miljø og klima, der bliver taget i Borup.
"Møllebankerne er Svanemærket byggeri, og bygherre regner med, at det bliver DGNB Guld-certificeret," fortæller Ole Jensen. "Samlet stiller det ganske omfattende krav, også til os som underentreprenører. Der skal være styr på dokumentationen for både driftsomkostninger, ressourceforbrug og livscyklus, men også på dét punkt har vi været godt hjulpet med en totalleverandør som Uponor."
Ifølge Ole Jensen går udviklingen på det punkt også kun én vej: "Der bliver stillet stadigt større krav, og vi kan som branche lige så godt indstille os på, at miljø- og klimahensyn fremover bliver mere vidtgående og skal dokumenteres fuldt ud."
Godt partnerskab får projektet i mål
Ole's VVS har base i Ejstrupholm mellem Nørre Snede og Brande, mens Thybo Ejendomsudvikling har hovedkontor i Aarhus. Opgaven med opførsel af 118 boliger og et fælleshus i Borup er ikke første gang, de løser en opgave sammen øst for Storebælt, og det er der en enkel forklaring på ifølge grundlægger og medejer af Ole's VVS:
"Vi kender hinanden og har et tæt og tillidsfuldt partnerskab, så med god planlægning og tilrettelægning kan vi løfte opgaver i andre landsdele, også selv om det er nybyggeri med en ambitiøs tidsplan," siger Ole Jensen og tilføjer afsluttende: "Vi oplever samme gode partnerskab med Uponor. Er vi i tvivl eller har spørgsmål, så ringer vi bare til dem. De rykker ud med det samme og får ordnet tingene, og det er med til at få projektet i mål til tiden."
I dette tilfælde måske endda før tid, for Møllebankerne ligger fornuftigt i forhold til tidsplanen. De første beboere kan sandsynligvis flytte ind lidt før den forventede dato og glæde sig over den intelligente styring af vand og varme, der sparer på ressourcerne.