Prisstigninger på materialer – Hvad gør du?

Byggebranchen har i den seneste tid oplevet store prisstigninger på materialer. Dette har rejst spørgsmålet om, hvem der skal betale for de højere priser på materialer. Kan prisstigningen sendes videre til kunden eller er det håndværkeren der må bære omkostningen?

Har man indgået en entrepriseaftale med AB 92 eller AB Forbruger, er prisen fast i kontraktperioden og der ikke er adgang til at regulere priserne. Foto: Arkivfoto.

Det afgørende i denne situation er, hvad der står i aftalen. Har man ret til at regulere sine priser eller er de faste i hele perioden?

Udgangspunktet er, at den tilbudte pris er fast og det kræver derfor en særlig aftale om noget andet, før håndværkeren har ret til at regulere sine priser og dermed sende regningen for prisstigningen videre til kunden.

LÆS OGSÅ: Så meget dyrere er det blevet at bygge ny bolig

AB Forbruger

Bygger du for en forbruger og har man ikke aftalt noget særligt eller er der aftalt AB Forbruger, er udgangspunktet det ovenfor beskrevne, at prisen er fast i hele kontraktperioden. Håndværkeren har derfor ikke ret til at regulere sine priser, hvis prisen på materialerne stiger efter aftalens indgåelse. Det er derfor håndværkeren, der må bære omkostningen for de højere materialepriser.

AB 92

Har man indgået en entrepriseaftale med AB 92, er udgangspunktet ligeledes, at prisen er fast i kontraktperioden og der ikke er adgang til at regulere priserne.

Men har man i forbindelse med aftalens indgåelse taget Håndværksrådets/SMVdanmarks standardforbehold til AB 92, er der i standardforbeholdets punkt 9 aftalt, at Bygge- og Boligstyrelsens pris- og tidscirkulære gælder. Efter disse regler er prisen fast de første 12 måneder efter tilbudsdagen, hvorefter prisen indeksreguleres. Oplever man ekstraordinære prisstigninger inden for de første 12 måneder, indeholder pris- og tidscirkulæret en såkaldt ”katastrofeklausul”, hvorefter man har ret til at indeksregulere sine priser. Der er dog skrappe krav til, at man har ret til en sådan indeksregulering.

Alle følgende betingelser skal være opfyldte, før indeksregulering kan ske:

  1. Prisstigningen skal være ekstraordinær. Herved menes, at prisen skal være steget med min. 10 procent i forhold til prisen på tilbudsdagen. Herudover forøges denne procentsats med 0,5 procent for hver måned, der er gået siden tilbudsdagen.
  2. Prisstigningen skal være generel. Det vil sige, at prisstigningen skal gælde bredt i markedet og ikke blot for en enkelt leverandør.
  3. Prisstigningen skal overstige 0,5 procent af den samlede entreprisesum.
  4. Prisstigningen skal kunne dokumenters.

LÆS OGSÅ: Danmarks Statistik: Fald i det fuldførte byggeri i fjerde kvartal

AB18/ABForenklet

Har man aftalt de nye AB regler AB18 eller AB Forenklet, behøver man ikke at tage forbehold for indeksregulering, da de ovenfor nævnte regler fra pris- og tidscirkulæret er indarbejdet i begge regelsæt. Man har derfor automatisk ret til at indeksregulere sine priser. Det eneste man skal være opmærksom på er, at der ikke er aftalt særlige betingelser i kontrakten, der ændrer på dette og afskærer håndværkeren fra at indeksregulere. Dette ses af og til i bygherres og hovedentreprenørers fravigelser til AB18.

Man kan læse mere om indeksregulering på SMVdanmarks hjemmeside.

-AKJ

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus