Private svigter varmepumperne: ”Jeg synes, jeg klarer mig godt, men jeg kæmper også hele tiden”
Salget af varmepumper til private er faldet markant i takt med gaspriserne – og der skal ifølge Varmepumpeindustrien sættes en dato for udfasningen af gas for at vende udviklingen. Men i Langeskov på Fyn holder Christian Maack og hans fire ansatte dampen oppe.
Det er de lave gaspriser og politikernes manglende lyst til at sætte en dato for udfasningen af naturgas til opvarmning af boliger, der ifølge sekretariatschef Lars Abel i Varmepumpeindustrien VPI er årsagen til, at salget af varmepumper til private er faldet markant.
Tal fra Energistyrelsen viser, at salget af luft-til-vand varmepumper allerede i fjor faldt med 41 pct. i forhold til 2022.
Det mærker de også hos Varmepumpe Fyn, hvor indehaver Christian Maack i fjor kunne fejre ti-års jubilæum i sin forretning.
Han mærker også nedgangen, men klarer sig.
De er fem ansatte i virksomheden i Langeskov øst for Odense. Og det var de også, da salget af varmepumper til private boomede.
”Vi kører med det samme antal medarbejdere. De var villige til at arbejde mange timer, da det gik højest, men trods nedgangen har vi fortsat de timer, vi skal have. Jeg synes, jeg klarer mig godt, men jeg kæmper også hele tiden,” siger Christian Maack.
Da salget af varmepumper lå på sit højeste satte Varmepumpe Fyn 5-7 store luft-til-vand op om ugen. I dag er det faldet til to-tre stykker og otte til 10 luft-til-luft pumper, så vi har sammen med vores mange serviceopgaver fortsat nok at lave,” siger Christian Maack.
Men udviklingen passer ikke til de grønne ambitioner, som et bredt flertal i Folketinget havde, da de i 2022 indgik en politisk aftale om at ingen boliger i 2035 skal opvarmes af gasfyr, påpeger Lars Abel.
”Folk føler ikke behovet for at skifte væk fra gasfyr i samme tempo som i 2022,” siger han med henvisning til de lave gaspriser og inflationen, der også får mange til at holde på pengene.
”Og med den udvikling vi har set i Danmark – og i resten af Europa – er jeg ikke optimist i forhold til et stigende salg af varmepumper i år. Og det er dårligt nyt for den grønne omstilling, som alle jo besynger højt”.
Også en manglende gennemsigtighed i forhold til, hvilke områder, der bliver udlagt til fjernvarme, er med til at hæmme udviklingen, påpeger Lars Abel.
”Der bliver ikke givet klar besked fra politisk hold – og der er ikke sammenlignelighed om priserne, som vi ønsker,” siger han.
Foreløbig er den grønne omstilling udsat på ubestemt tid målt på antallet af solgte varmepumper. Til gengæld meldes der om et stigende salg af nye gasfyr, der typisk koster omkring en tredjedel af en ny luft-til-vand varmepumpe.
Det fik tidligere i år de Radikale, Enhedslisten og SF til at foreslå, at der sættes en dato for et forbud mod salg af nye gasfyr.
Et forbud mod nysalg af olie- og gasfyr, det er til at tage og føle på. Derfor skal vi have undersøgt, om det nu kan lade sig gøre inden for EU-rammerne,” siger Samira Nawa (R).
-emte