Kunder ramt af voldsomme fjernvarmepriser – én kunde slipper dog for enorm regning
Prisen på fjernvarme i Odsherred stiger med op til 76 pct., og det koster over 200.000 kr. at udtræde for et standardhus. Men nogle kunder undgår regningen – som Kasper Algren fra Egebjerg, der skrev en vigtig mail, da han meldte sig til.
Odsherred Forsynings varmeværk i Grevinge.. Foto: Odsherred Forsyning
Da Kasper Algren i 2022 overvejede fjernvarme, spurgte han skriftligt, om det ville koste noget at træde ud – og fik svar fra Odsherred Forsyning, at det var gratis. Derfor kunne han i februar 2025 opsige aftalen uden udgifter, netop som prisstigninger blev varslet. Ellers havde det kostet ham 383.000 kr. for hans 234 m² hus.
Flere kunder har fået tilsvarende svar og samler nu dokumentation.
Over 900 utilfredse har meldt sig ind i foreningen Fair Fjernvarme, som kæmper mod de høje priser og udtrædelseskrav.
Forbrugerrådet Tænk bakker op og opfordrer til klager, da kunder i samme situation skal behandles ens. Odsherred Forsyning siger, at rekonstruktionen nu forpligter dem til at opkræve udtrædelsesgodtgørelse for at sikre økonomien.
Professor i forsyningsret ved Syddansk Universitet, Bent Ole Gram Mortensen, vurderer overfor DR, at løfter givet direkte til kunder som Algren, skal holdes – men det gælder ikke nødvendigvis dem uden dokumentation.
“Om andre kan komme ud af aftalerne uden specifikt at være blevet lovet det, er mere tvivlsomt,” siger professoren til DR.dk.
Algren er ærgerlig over at måtte droppe fjernvarmen, men siger:
“Jeg mener, at alle kunder bør komme gratis ud af aftalen, sådan som de var lovet af Odsherred Forsyning”.
Men sådan ser Odsherred Varme ikke på sagen, fremgår det af et skriftligt svar til DR:
"Odsherred Varme står i en væsentlig anden situation nu end i 2022 og 2023. Indledningen af rekonstruktionsbehandlingen betyder blandt andet, at selskabet nu også har en forpligtelse overfor sine kreditorer. Derudover er der behov for at sikre selskabets videre økonomisk bæredygtige drift. Det betyder blandt andet, at selskabet også har en forpligtelse til at opkræve udtrædelsesgodtgørelse i de tilfælde, hvor man har ret til det i henhold til de almindelige leveringsbetingelser.”
Forbrugerrådet Tænk opfordrer kunderne til at klage til Ankenævnet på Energiområdet, hvis de fortsat opkræves de store beløb for at udtræde af fjernvarmeaftalen.
-emte