Producent- og importpriser for varer stiger fortsat
Stigningen i importprisindekset er 0,5 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset på årsbasis steg med 21,6 procentpoint. For importprisindekset er det tredje måned i streg med den største årsstigning i indeksets historie. Indeksene er beregnet siden 2005. Det skriver Danmarks Statistik i ny undersøgelse.
Det samlede producentprisindeks for varer er i maj 2022 steget med 37,3 procentpoint. i forhold til samme måned sidste år. Årsstigningen i producentprisindekset er 0,1 procentpoint mindre end i sidste måned, hvor indekset steg med 37,4 procentpoint. Importprisindeks for varer er i samme periode steget med 22,1 procentpoint. Således skriver Danmarks Statistik i en ny undersøgelse.
Fortsat markant stigende priser på årsbasis
Årsudviklingen på 37,3 procentpoint. for det samlede producentprisindeks er især drevet af en stigning i energiforsyning på 218,6 procentpoint samt stigninger for både industri og råvareindvinding på henholdsvis 12,7 og 163,8 procent. Disse hovedgrupper udgør henholdsvis 6,6, 88,1 og 4,6 procentpoint af det samlede producentprisindeks.
LÆS OGSÅ: Det rigtige lys øger dyrevelfærden og sparer på energien
For importprisindeks for varer er årsudviklingen på 22,1 procentpoint hovedsageligt drevet af stigningen i industri på 17,7 procentpoint. Årsstigningen for industri er ligeledes den største i importprisindeksets historie. Udviklingen inden for industri er blandt andet drevet af kemi-, metal- og fødevareindustri. Industri udgør 95,7 procentpoint af importprisindekset og er derfor udslagsgivende for udviklingen i det samlede importprisindeks for varer.
Producentpriserne stiger fortsat også markant i Europa
Siden februar 2021 viser det samlede producentprisindeks for varer for de 27 medlemslande i EU (EU-27 (uden Storbritannien)) samme udviklingstendens som i Danmark. Årsstigningerne har været over 10 procentpoint for både EU og Danmark siden juli 2021, hvilket ikke er set før for EU. Tal for maj 2022 er ikke offentliggjort på europæisk niveau endnu, men årsstigningen i april på 28,8 procentpoint var den største stigning for den tidsperiode, som indekset er produceret i. Indekset for EU er beregnet for perioden januar 2000 til april 2022.
Tallene for EU revideres én gang månedligt, når de sidste nationale data er indkommet. De kan ses på Eurostats hjemmeside.
Stigninger på månedsbasis
Det samlede producentprisindeks for varer er i maj 2022 steget med 1,5 procentpoint set i forhold til april 2022. Udviklingen skyldes en stigning i råstofindvinding og industri på henholdsvis 16,3 og 0,9 procentpoint.
LÆS OGSÅ: Signify leverer CO2-neutral drift for andet år i træk
Importprisindeks for varer er i maj 2022 steget med 1,8 procentpoint set i forhold til forrige måned. I denne måned skyldes udviklingen hovedsageligt en stigning i industri på 1,4 procentpoint. Inden for industri er det blandt andet fødevare-, drikkevare- og metalindustri, der trækker industri opad.
-AKJ