Rådgivning kan hjælpe nybyggerier til at overholde energikrav

Aktører i byggebranchen efterlyser flere dygtige, tekniske rådgivere ind i totalentrepriserne.

Selvom nye bygninger er opført i henhold til gældende reglementer og på papiret lever op til alle energikrav, så ser det for ofte anderledes ud, når man kigger på det faktiske energiforbrug og sammenhængen mellem de tekniske anlæg.

Det skriver Børsen.

Læs også: DF og S: Energiforbrug i bygninger skal nedsættes

"Folk tager energiforbrug som en selvfølge," siger direktør for forretningsudvikling hos Schneider Electric - Digital Energy, Niels Boel, til Børsen.

Til et arrangement hos en større dansk virksomhed, kunne han således bl.a. konstatere, at ventilationsanlæggene, som skal holde bygningen kølig, kørte for fulde drøn samtidig med, at radiatorerne varmede på fuld kraft. Vel at mærke med en temperatur på 22 grader udenfor og 42 personer i lokalet.

Varme-, køle- og ventilationssystemerne er sandsynligvis aldrig blevet indreguleret og fungerede under alle omstændigheder ikke som en samlet enhed. Det skaber kort fortalt et byggeri, der bruger markant mere energi end nødvendigt. Og langt mere end energimærkningen fortæller.

Han kommer derfor med en klar opfordring til bygherrerne.

"Der skal bedre rådgivning, men også dyrere rådgivning til. Der skal dygtige tekniske rådgivere ind i totalentrepriserne, men i den sidste ende handler det om økonomi. Ved at have bygninger, der rent faktisk lever op til de stillede krav, vil man opnå en besparelse på 20-30 procent i energiforbrug”, siger Niels Boel til Børsen.

Alarmerende merforbrug
Forsyningsselskabet Hofor offentliggjorde sidste år udregninger, som viser, at der i hovedstadsområdets byggerier er et gennemsnitligt merforbrug af fjernvarme på 60 procent i forhold til Bygningsreglement 2015. Det på trods af at bygningerne ofte er stemplet som bæredygtige.

Det får Niels Boel til at spørge om, hvorfor vi overhovedet ser, at nye bygninger bliver stemplet som bæredygtige, selv om virkeligheden kan være en helt anden. Han mener nemlig, at det ville være relativt simpelt at sikre overensstemmelse mellem intentioner og virkelighed, når det gælder klimavenligt nybyggeri. Men også en smule dyrere, hvilket dybest set er problemet.

Niels Boel forklarer, at de fleste nye byggerier i Danmark bliver til via en totalentreprise, hvor der bydes på et overordnet byggeprogram med overvejende fokus på prisen.

Totalentreprenøren indbyder en række forskellige underentreprenører til at byde på delopgaverne; f.eks. vvs, el og ventilation. Typisk bruges et begrænset beløb på rådgivning til at beskrive de enkelte fagentrepriser, og her ligger fokus igen mere på prisen end på den energibesparende sammenhæng, der kunne opnås imellem de tekniske anlæg med en grundig og samordnet beskrivelse.

"Som udenforstående vil man måske taget for givet, at et nyt byggeprojekt lever op til de på forhånd aftale krav og specifikationer. Ikke mindst hvad angår de energibesparende tiltag. Ikke desto mindre sker det desværre sjældent. Selv i de tilfælde, hvor der er hyret et såkaldt fagtilsyn, bliver der hovedsageligt kigget efter synlige fejl og mangler og ikke de mere usynlige forhold som styring og indregulering”, siger Niels Boel til Børsen

Læs også: Energiekspert: Sådan sparer din virksomhed penge på energiforbruget

Sidstnævnte kræver stor faglig indsigt i reguleringsteorier, og hvordan henholdsvis varme, ventilation og køling fungerer sammen og hver for sig. Alt sammen forhold, der danner grundlaget for bygningens energieffektivitet og indeklima.

"Det er en frustrerende maskine at være en del af. Særligt fordi både Schneider Electric og vores konkurrenter har masser af ekspertise på netop dette område, men fakta er, at den sjældent kommer i spil”, siger Niels Boel til Børsen.

- JMA

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup