Røde energiordførere vil skrotte oliefyr hurtigere
Hvis Danmark efter folketingsvalget får en ny regering, så vil flere af dens mulige støttepartier arbejde for en hurtigere udfasning af oliefyr. I stedet skal varmepumper stå for opvarmningen.
Oliefyrene skal ud af danskernes huse, og i stedet skal varmepumper fremover stå for opvarmningen.
Læs også: Udskiftning af oliefyr udfordrer boligejere på landet
Så klar lyder meldingen fra SF, Alternativet og Enhedslistens energiordførere, der de seneste fire år har siddet et stykke fra magtens centrum, men med folketingsvalget udskrevet til d. 5. juni nu øjner muligheden for at få indflydelse på Danmarks energi- og klimapolitik i de kommende år.
Det mener Dansk Energi
- Individuel opvarmning uden olie: Samtlige oliefyr skal være udfaset i den individuelle opvarmning senest i 2030. Målet skal følges op af en politisk handlingsplan, hvor nedenstående forslag skal indgå.
- Sænk forbrugsgrænsen på elvarmeafgiften: Forbrugsgrænsen på 4.000 kWh om året for elvarmeafgiften skal sænkes til 2.000 kWh for alle boliger.
- Fra oliefyr til varmepumpe: For hurtigt at fremme skiftet væk fra olie, bør man øge Energiaftalens pulje til installation af individuelle varmepumper i forbindelse med skrotning af oliefyr til 50 mio. kr. årligt i perioden 2021-2024.
- En grøn plan for naturgas: En politisk handlingsplan skal vise vejen til, hvordan vi erstatter naturgas med grønne gasser og el i god tid inden 2050.
- Energieffektivitet skal have fokus på at erstatte olie og gas: Energiaftalens udbudspuljer til energieffektivitet i industri og boliger skal målrettes, så de bidrager markant til at reducere den fossile energi i ikke-kvotesektoren med mere energieffektive løsninger. Det kan være gennem investeringer i eldrevne varmepumper, elbiler og grøn procesenergi.
Kilde: danskenergi.dk
I den anledning har erhvervsorganisationen Dansk Energi spurgt ordførerne, hvad de vil gøre for at få folk med oliefyr over på en grøn løsning.
”Oliefyr skal udfases hurtigst muligt. Det kan fremmes ved at indføre en egentlig solnedgangsdato og supplere med skrotningsordning - kombineret med støtte til varmepumper og andre elbaserede VE-løsninger”, siger Christian Poll fra Alternativet og fortsætter:
”Naturgas er en anden sag, fordi der gradvis vil komme øget andel af biogas i gasnettet, og hybridløsninger med varmepumpe og gasfyr kan blive en vigtig del af overgangen til en fuld VE-løsning. Helt overordnet skal vi afvikle olie- og gasproduktion i Nordsøen hurtigst muligt og derfor også gøre hele vores samfund – inkl. vores varmeforsyning - uafhængig af fossile brændsler”, siger han.
Kort eller langt varsel
Lige så klar er meldingen omkring udfasning af oliefyr fra Enhedslistens Søren Egge Rasmussen.
”Den grønne omstilling af den individuelle opvarmning går alt for langsomt. Og jeg vil egentligt gå videre og sige, at også træpillefyrene skal udfases, da det er et spild af vores kostbare biomasse”, siger han og uddyber, at Enhedslistens klimaplan indeholder nogle konkrete tiltag, der skal sikre en hurtig og socialt retfærdig udfasning.
"Som jeg ser det, er problemet ikke driften af varmepumpen, der allerede er billigere end de traditionelle fyr, men selve investeringen. Derfor har vi lagt vores fokus der", siger Søren Egge Rasmussen.
Hos SF er partiformand og energiordfører Pia Olsen Dyhr også enig i, at der skal ændres på energiafgifterne, så de i højere grad afspejler klimabelastningen. Hun mener dog, at man bør lave ændringerne med et langt varsel.
Læs også: Energiministeren: Abonnement på varmepumper er en håndsrækning til oliefyrsejere
”Det kan ske ved at øge CO2-afgiften, så bl.a. fyringsolie og naturgas bliver dyrere, og til gengæld sætte elvarmeafgiften yderligere ned – i betragtning af at elprisen er steget markant det seneste år. Den lavere elvarmeafgift bør forudsætte, at bygningen har varmepumpe. Endvidere bør der indføres et stop for nye naturgasfyr”, siger Pia Olsen Dyhr.
- JMA