27.04.2017  |  EL  |  Indeklima

Radonmåling - sådan hjælper du dine kunder

Indhold fra partner Hvad er dette?

Omkring 350.000 hjem har et for højt radonniveau. Men du som installatør kan være med til at afhjælpe problemet

Hvert år i vinterperioden kommer der ekstra fokus på radon og dets påvirkning i hjemmet. Radon er en naturlig gasart, som findes i undergrunden, og som via revner og sprækker i huse kan sive ind i boligen. Vi kan godt leve med en mild påvirkning, men i for store mængder kan det være farligt for os. 

Statens Institut for Strålebeskyttelse skønner, at der er 350.000 enfamiliehuse i Danmark, som oplever en for høj radonkoncentration (boligejer.dk).

Start med en radonmåling

Man måler oftest radonniveauet i vintermånederne, da det er på det tidspunkt, vi skruer op for varmen og lufter mindre ud. Men det er relevant for dig som installatør at fokusere på radonmåling og -afhjælpning hele året rundt.

Vælg en måler

Eksperterne anbefaler, at boligejere måler radonniveauet med dosimetre, som placeres flere stedet i hjemmet. Efter 2-3 måneders registrering, sendes de til et laboratorium, hvor resultaterne bliver analyseret, og der bliver beregnet en årsmiddelværdi.

Men der findes andre gode alternativer, som du kan tilbyde dine kunder.

Man kan bruge elektroniske målere, som viser radonkoncentrationen på et display og samtidig beregner både kort- og langtidsniveauet. Måleren registrerer koncentrationen af radon og kan løbende indikere, om det er et problem for familien – som derefter kan beslutte, hvilke indsatser der skal gøres for at reducere niveauet. 

For højt radonniveau – hvad nu?

Herhjemme er lovgivning for nybygninger, at radonniveauet ikke må overstige 100 Bq/m3, og det samme anbefales for eksisterende boliger (bolius.dk).

Der er grundlæggende 4 ting, man kan gøre for at holde radonniveauet nede:

  1. Tætning af revner og sprækker imod undergrunden, evt. vha. en membran  
  2. Øget udluftning via naturlig ventilation, udluftningsventiler, åbne døre/vinduer etc.
  3. Installation af balanceret mekanisk ventilation med varmegenvinding
  4. Installation af radonsug 

Som installatør er det specielt punkt 2 og 3, som du kan hjælpe med. Udover reduktion af radonniveauet vil bedre ventilation også reducere fugt og derved bidrage til et generelt bedre indeklima. 

Punkt 1 og 4 kræver rådgivning fra specialister og vil oftest være en anden entrepriseopgave.  

Vil du vide mere?

Du kan få flere gode råd, som du kan give videre til dine kunder på radonfrithjem.dk eller boligejer.dk. 

Vil du høre mere om elektroniske målere?

Ring til Søren Schantz hos Lemvigh-Müller på 3695 5442, hvis du vil høre mere om radonmåling og anvendelsen af elektroniske radonmålere.


 

Mere fra Lemvigh-Müller A/S

Lemvigh-Müller A/S

www.lemu.dk

Hos Lemvigh-Müller arbejder vi for, at vores kunder i industrien, byggeriet og installationsbranchen kan holde hjulene i gang med alt det, de skal bruge inden for stål, el- og vvs-produkter, værktøj og tekniske artikler samt beklædning og værnemidler.  Vi har mere end 350.000 varenumre, som kan fås i vores 23 håndværkerbutikker rundt om…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere