Ram den grønne bølge i gulvvarme-reguleringen
Dynamisk indregulering af gulvvarme forhindrer overophedning af gulvkonstruktionen og sparer energi.
Gulvvarme kan koste dyrt på varmeregningen, men med en dynamisk indregulering er det faktisk muligt at opnå en besparelse på op til 12 procent. Det var budskabet fra produktchef Jesper Vartou Hansen, Uponor VVS, i et indlæg på Energiens Torv på VVS13-messen.
Med Uponor VVS patenterede løsning, der blev lanceret for et par år siden, gøres der op med den såkaldte åbne/lukke-løsning, hvor termostatens setpunkt styrer den enkelte varmekreds. Det resulterer typisk i en overophedning af gulvkonstruktionen, der forbruger unødig megen energi. Jesper Vartou Hansen forklarer:
I stedet for at aktuatoren, der sidder på fordelerrørene, regulerer ved at åbne og lukke efter setpunktet, det vil sige efter, at man har opnået den ønskede temperatur i rummet, lukker selve aktuatoren for varmekredsen. Ved dynamisk indregulering foregår det helt anderledes; der er stadig et setpunkt og en rumtemperatur, men i stedet for åbne/lukke, pulserer aktuatoren, så setpunktet og rumtemperaturen bliver tilnærmet mere nænsomt.
Det betyder, at afvigelsen fra et termostatindstilling på eksempelvis 21 grader bliver mindre, og det er her, at besparelsen i varmeforbruget ligger.
Produktchefen sammenligner åbne/lukke-reguleringen med bytrafik, hvor man kører hurtigt frem til rødt lys igen og igen, mens man ved dynamisk indregulering rammer den grønne bølge.
Slået pænt igennem
Ifølge Jesper Vartou Hansen er dynamisk indregulering af gulvvarme slået pænt igennem på markedet, hvilket især skyldes skærpede krav til regulering i bygningsreglementet.
Fordele ved dynamisk indregulering af gulvvarme
- Sparer op til 12 procent i forhold til traditionel åbne/lukke-regulering
- Sikrer en jævn varmefordeling over hele fyringssæsonen
- Opretholder stabile overfladetemperatur på gulvet uafhængigt af variationer i bygningen
- Forhindrer overophedning i gulvkonstruktionen
- Sikrer lavest mulige fremløbstemperatur ved at forhindre laminart flow i rørene
- Er tilpasset bygninger med lavt effektbehov
Kilde: Uponor VVS
Prisforskellen på åben/lukke-løsningen og Uponor VVS løsning ligger udelukkende i installationen af en enkelt komponent, betjeningsenheden, der koster i omegnen af 1.500 kroner.
Det er jo ikke meget sammenholdt med en energibesparelse på otte til 12 procent på det årlige energiforbrug til gulvvarme. Så slutkunderne tjener hurtigt pengene ind igen, siger Jesper Vartou Hansen.
Fordel for installatøren
Den store fordel for installatøren ligger i, at montagetiden ved Uponor VVS løsning bliver reduceret, fordi den tidskrævende metode med at indregulere ved at begrænse varmetilførslen undgås. Ved dynamisk indregulering er alle ventiler fuldt åbne og reguleres automatisk.
Energibesparelsen er en ting, men dertil kommer den komfort, der følger med for slutkunden. Dynamisk indregulering sikrer stabile temperaturer på hele gulvoverfladen gennem hele fyringssæsonen, fordi løsningen husker det enkelte rums karakteristisk og tager højde for tilskudsvarmen fra solindfald og interne varmekilder i huset, siger Jesper Vartou Hansen.