15.06.2017  |  VVS  |  Branchen

Regeringen vil have grønnere fjernvarme

Som et led i den grønne omstilling vil regeringen afsætte 53 millioner kroner til eldrevne varmepumper, der skal erstatte naturgas på landets mange små kraftværker.

Sammen med S, DF, R og SF vil regeringen afsætte cirka 53 millioner kroner i 2017 og 2018 til en etableringsstøtte til eldrevne varmepumper fra den grønne klimapulje.

Klimapuljen blev etableret i forbindelse med PSO-aftalen og består af i alt 375 millioner kroner fra 2017-2020.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Beløbet skal understøtte den grønne omstilling på en mere hensigtsmæssig måde, herunder særligt reduktioner, der kan bidrage til opfyldelsen af Danmarks 2030-mål i den ikke-kvoteomfattede sektor.

Læs også: Regeringen afsætter 144 millioner til kontrol af energispareordningen

Etableringsstøtten vil blive udmøntet i år og til næste år og er målrettet de cirka 160 små, naturgasfyrede kraftvarmeværker, som leverer el og varme til knap 300.000 husstande.

Derudover skal der igangsættes en indsats for de værker, der har størst behov for rådgivning, hvis de i fremtiden skal kunne sikre en billigere varmeproduktion.

Yderligere 39 millioner afsættes til andre klimainitiativer
Med henblik på at opfylde Danmarks kommende EU-mål for reduktion af udledninger fra de ikke-kvoteomfattede udledninger afsættes der derudover 39 millioner kroner til en række klimainitiativer inden for landbrug-, transport-, energi- og miljøområdet.

Samlet set forventes udmøntningen af midlerne i 2017, 2018 og delvist 2019, inklusiv de initiativer, der omhandler fjernvarme, at reducere udledningerne med op til cirka 56.000 tons CO2 årligt i perioden 2021-2030.

”Fjernvarmen i Danmark er i forvejen verdenskendt. Men det er sket med statslig støtte til en fossil varmeproduktion. Fjernvarmesektoren er samtidig den forsyningssektor, som har det største effektiviseringspotentiale”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og fortsætter:

”Elektricitet fra vindmøller og solceller erstatter i disse år fossile brændsler med hastige skridt, og derfor skal rammevilkårene være i orden, så fjernvarmeværkerne kan vælge billige og grønne alternativer”, siger han.

Læs også: Energispareordningen skal gøres gennemskuelig

Statslig støtte til kraftvarmeproduktion udløber
Ved udgangen af 2018 udløber hovedparten af den midlertidige statslige støtte til kraftvarmeproduktion på de naturgasfyrede kraftvarmeværker. Og som følge af EU’s statsstøtteregler er det ikke længere muligt at forlænge støtten.

Derfor er de små værker nødt til at omstille sig, så de kan imødegå prisstigningerne og nedbringe fjernvarmeregningen med cirka 3.000 kroner årligt pr. husstand.

Det skal gøres ved at investere i nye og effektive produktionsenheder som for eksempel elvarmepumper.

Samtidig indgik et bredt flertal den 2. juni en aftale om økonomisk regulering af fjernvarmesektoren, hvoraf der skal gennemføres markante effektiviseringer. Derudover er det samlede effektiviseringspotentiale vurderet til 2,3 milliarder kroner i 2025.

- EL

Denne artikel er en del af temaet Udvalgte

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere