Rekordmange automatiske brandalarmer er fejlramte

To tredjedele af landets automatiske brandalarmer er ramt af fejl. Det skyldes ifølge Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut travlhed og øget kompleksitet i byggeriet.

70 procent af de automatiske brandalarmsystemer herhjemme er ramt af fejl. Det skyldes travlhed og øget kompleksitet i byggeriet, lyder det fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut..

Et rekordhøjt antal automatiske brandalarmeringssystemer herhjemme har fejl i systemerne, viser en endnu ikke offentliggjort rapport. Det medfører bl.a. falske alarmer og for langsom alarmering, advarer Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI).

DBI har foretaget kontrolbesøg hos virksomheder og offentlige institutioner, og en optælling for 2016 viser, at der er fejl på systemerne i 70 procent af tilfældene. Det kan have ganske alvorlige konsekvenser, fortæller Anders Frost-Jensen, direktør for infrastruktur og kvalitet i DBI.

Læs også: Johnny Øland: Vores system kunne have reddet Svinkløv Badehotel

”Hvis orienteringsplanerne er forkerte, kan brandvæsenet ikke finde det rette sted, når alarmen går, og hvis man har glemt at udstyre et rum med detektor efter en ombygning, opdager man en brand senere, end man burde”, siger han til ingeniøren.dk.

Højeste antal fejl nogensinde
De seneste år har antallet af fejl været stigende, og i 2015 lå tallet på 65 procent. 2016-tallet er således det højeste nogensinde, hvilket ifølge Anders Frost-Jensen bl.a. skyldes, at de automatiske brandalarmer er begyndt at afløse brandmure og tykke branddøre, der ikke passer ind i moderne arkitektur.

De såkaldte installationsfejl er dem, der er flest af – de tæller nemlig hver tredje. Installationsfejl dækker over to forhold: travlhed hos installatørerne og øget kompleksitet i bygningerne.

”Man bygger på en anderledes måde i dag, og man må ofte integrere forskellige anlæg med hinanden. Det gør det svært at overskue, at det bliver udført rigtigt”, siger Anders Frost-Jensen til ingeniøren.dk.

Læs også: Nye brandalarmanlæg sikrer Bispebjerg Hospital

De mest alvorlige fejl findes i alarmeringsdelen af anlæggene. Det vil sige den del, som skal kontakte brandvæsenet. Heldigvis er det dog en fejltype, som sjældent bliver fundet.

I håbet om at undgå fremtidige fejl appellerer Anders Frost-Jensen til, at de ansvarlige i byggeriet bl.a. opbygger en større viden. Han mener også, at man i forbindelse med ombygninger er nødt til at tilkalde en certificeret brandalarminstallatør, som kan tilpasse anlæggene.

- KLZ

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup