Rekordmange automatiske brandalarmer er fejlramte

To tredjedele af landets automatiske brandalarmer er ramt af fejl. Det skyldes ifølge Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut travlhed og øget kompleksitet i byggeriet.

70 procent af de automatiske brandalarmsystemer herhjemme er ramt af fejl. Det skyldes travlhed og øget kompleksitet i byggeriet, lyder det fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut..

Et rekordhøjt antal automatiske brandalarmeringssystemer herhjemme har fejl i systemerne, viser en endnu ikke offentliggjort rapport. Det medfører bl.a. falske alarmer og for langsom alarmering, advarer Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI).

DBI har foretaget kontrolbesøg hos virksomheder og offentlige institutioner, og en optælling for 2016 viser, at der er fejl på systemerne i 70 procent af tilfældene. Det kan have ganske alvorlige konsekvenser, fortæller Anders Frost-Jensen, direktør for infrastruktur og kvalitet i DBI.

Læs også: Johnny Øland: Vores system kunne have reddet Svinkløv Badehotel

”Hvis orienteringsplanerne er forkerte, kan brandvæsenet ikke finde det rette sted, når alarmen går, og hvis man har glemt at udstyre et rum med detektor efter en ombygning, opdager man en brand senere, end man burde”, siger han til ingeniøren.dk.

Højeste antal fejl nogensinde
De seneste år har antallet af fejl været stigende, og i 2015 lå tallet på 65 procent. 2016-tallet er således det højeste nogensinde, hvilket ifølge Anders Frost-Jensen bl.a. skyldes, at de automatiske brandalarmer er begyndt at afløse brandmure og tykke branddøre, der ikke passer ind i moderne arkitektur.

De såkaldte installationsfejl er dem, der er flest af – de tæller nemlig hver tredje. Installationsfejl dækker over to forhold: travlhed hos installatørerne og øget kompleksitet i bygningerne.

”Man bygger på en anderledes måde i dag, og man må ofte integrere forskellige anlæg med hinanden. Det gør det svært at overskue, at det bliver udført rigtigt”, siger Anders Frost-Jensen til ingeniøren.dk.

Læs også: Nye brandalarmanlæg sikrer Bispebjerg Hospital

De mest alvorlige fejl findes i alarmeringsdelen af anlæggene. Det vil sige den del, som skal kontakte brandvæsenet. Heldigvis er det dog en fejltype, som sjældent bliver fundet.

I håbet om at undgå fremtidige fejl appellerer Anders Frost-Jensen til, at de ansvarlige i byggeriet bl.a. opbygger en større viden. Han mener også, at man i forbindelse med ombygninger er nødt til at tilkalde en certificeret brandalarminstallatør, som kan tilpasse anlæggene.

- KLZ

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle