Renoveret silo får intelligente hjem

En række beboere i den ombyggede kornsilo Frihavnstårnet i Københavns Nordhavn flytter ind i hjem med intelligent styring af lys, el og varme. Beboerne bidrager samtidig med data om deres energiforbrug til projektet Energylab Nordhavn.

De tre øverste etager af Frihavnstårnet udstyres med bygningsautomation som en del af et projekt, der skal demonstrere fremtidens bæredygtige energisystem. Foto: ABB..

Forestil dig, at du hver morgen bliver vækket, når persiennerne i soveværelset automatisk lukker dagslyset ind kl. 7. Samtidig starter dit musikanlæg, og et svagt lys tænder automatisk omkring dig. Scenariet er bare ét af mange, som beboere i de tre øverste etager i den gamle DLG-kornsilo Frihavnstårnet i Københavns Nordhavn kan se frem til, når de tager deres nye lejlighed med bygningsautomation i brug.

”Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen. Den bliver i stigende grad digital, koblet til internettet ved hjælp af bygningsautomation. Dermed åbnes der for løbende at tilføje nye funktionaliteter, som øger komforten. Samtidig bliver boligen en aktiv medspiller i vores energisystem, der i stigende grad forudsætter mere fleksibilitet hos forbrugerne”, fortæller Allan Andreasen, forretningsdirektør i ABB.

Bygningsautomation rummer uanede muligheder for at skabe stemning og atmosfære med automatisk styring af lys, el og varme. For eksempel bliver CO2-niveau og temperatur målt i lejlighedernes rum, og systemet skaber så den rette komfort efter hvor mange, der opholder sig i rummet.

<p>”Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen”. </p>

Allan Andreasen, forretningsdirektør i ABB

Bygningsautomation som bindeled
Århusgadekvarteret i Nordhavn udvikles af By & Havn med sigte på at skabe en bæredygtig bydel. Derfor fungerer kvarteret også som et storbylaboratorium for udvikling og demonstration af fremtidens energiløsninger. Det sker i form af det fireårige projekt Energylab Nordhavn, hvor en række aktører, herunder ABB, i samarbejde med DTU og ingeniørfirmaet Balslev demonstrerer fremtidens energisystemer.

Her spiller bygningsautomation, som integrerer alle tekniske installationer i lejligheden, en vigtig rolle som kommunikationsled mellem forbruger og energisystem.

”I de kommende år vil energiproduktionen i stigende grad svinge pga. større mængder sol- og vindenergi. Forbrugsmønstrene vil også ændre sig, da bygninger i stigende grad vil være automatiseret med kommunikationslinje til det øvrige energisystem, og dermed er der åbent for mere fleksibilitet”, forklarer Allan Andreasen og uddyber:

”Når vi indsamler forbrugsdata på el og fjernvarme, er det for at finde modeller for, hvordan vi kan skabe det dynamiske energimarked, hvor produktion, distribution, forbrug og ikke mindst lagring af energi kan inddrages i ét sammenhængende system uden at nogen mærker nogen forandringer eller selv skal gøre noget aktivt”.

ABB har stået for el-tavlerne til det såkaldte i-bus KNX-system, mens Balslev har stået for projekteringen.

”Balslev vil med demonstrationen vise, at lejlighederne og beboerne kan tilpasse deres energiforbrug til den skiftende energiproduktion, samtidig med at beboernes komfort øges. Lejlighederne og deres beboere flyttes fra at være passive forbrugere mod at være aktive deltagere i energisystemet. Løsningerne vil derfor skabe øget værdi for alle”, siger Benny Andersen, markedschef hos Balslev.

Samarbejdet mellem ABB og Balslev fortsætter i et andet nybyggeri i Nordhavn i 2017.

- JKK 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny Vibrations- og accelerations sensor til AHLBORN dataloggerserie

23.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

KNX-tryk i uovertruffen design

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

Udskiftning af IHC med KNX

02.12.2024Installator.dk

Bygningsautomatik – et marked i vækst

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Pålidelig strøm er ikke en selvfølge

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Lademarkedet går ind i ny fase

02.12.2024Installator.dk

Nye krav giver gode muligheder for virksomheder, der installerer bygningsautomatik

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus