30.01.2017  |  EL  |  Intelligente installationer

Renoveret silo får intelligente hjem

En række beboere i den ombyggede kornsilo Frihavnstårnet i Københavns Nordhavn flytter ind i hjem med intelligent styring af lys, el og varme. Beboerne bidrager samtidig med data om deres energiforbrug til projektet Energylab Nordhavn.

Forestil dig, at du hver morgen bliver vækket, når persiennerne i soveværelset automatisk lukker dagslyset ind kl. 7. Samtidig starter dit musikanlæg, og et svagt lys tænder automatisk omkring dig. Scenariet er bare ét af mange, som beboere i de tre øverste etager i den gamle DLG-kornsilo Frihavnstårnet i Københavns Nordhavn kan se frem til, når de tager deres nye lejlighed med bygningsautomation i brug.

”Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen. Den bliver i stigende grad digital, koblet til internettet ved hjælp af bygningsautomation. Dermed åbnes der for løbende at tilføje nye funktionaliteter, som øger komforten. Samtidig bliver boligen en aktiv medspiller i vores energisystem, der i stigende grad forudsætter mere fleksibilitet hos forbrugerne”, fortæller Allan Andreasen, forretningsdirektør i ABB.

Bygningsautomation rummer uanede muligheder for at skabe stemning og atmosfære med automatisk styring af lys, el og varme. For eksempel bliver CO2-niveau og temperatur målt i lejlighedernes rum, og systemet skaber så den rette komfort efter hvor mange, der opholder sig i rummet.

”Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen”.

Allan Andreasen, forretningsdirektør i ABB

Bygningsautomation som bindeled
Århusgadekvarteret i Nordhavn udvikles af By & Havn med sigte på at skabe en bæredygtig bydel. Derfor fungerer kvarteret også som et storbylaboratorium for udvikling og demonstration af fremtidens energiløsninger. Det sker i form af det fireårige projekt Energylab Nordhavn, hvor en række aktører, herunder ABB, i samarbejde med DTU og ingeniørfirmaet Balslev demonstrerer fremtidens energisystemer.

Her spiller bygningsautomation, som integrerer alle tekniske installationer i lejligheden, en vigtig rolle som kommunikationsled mellem forbruger og energisystem.

”I de kommende år vil energiproduktionen i stigende grad svinge pga. større mængder sol- og vindenergi. Forbrugsmønstrene vil også ændre sig, da bygninger i stigende grad vil være automatiseret med kommunikationslinje til det øvrige energisystem, og dermed er der åbent for mere fleksibilitet”, forklarer Allan Andreasen og uddyber:

”Når vi indsamler forbrugsdata på el og fjernvarme, er det for at finde modeller for, hvordan vi kan skabe det dynamiske energimarked, hvor produktion, distribution, forbrug og ikke mindst lagring af energi kan inddrages i ét sammenhængende system uden at nogen mærker nogen forandringer eller selv skal gøre noget aktivt”.

ABB har stået for el-tavlerne til det såkaldte i-bus KNX-system, mens Balslev har stået for projekteringen.

”Balslev vil med demonstrationen vise, at lejlighederne og beboerne kan tilpasse deres energiforbrug til den skiftende energiproduktion, samtidig med at beboernes komfort øges. Lejlighederne og deres beboere flyttes fra at være passive forbrugere mod at være aktive deltagere i energisystemet. Løsningerne vil derfor skabe øget værdi for alle”, siger Benny Andersen, markedschef hos Balslev.

Samarbejdet mellem ABB og Balslev fortsætter i et andet nybyggeri i Nordhavn i 2017.

- JKK 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere