03.02.2017  |  EL  |  Belysning

Case: Ridecenter får belysning med wauw-effekt

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der er ikke sparet på noget i et nyt midtsjællandsk ridecenter. Prikken over det eksklusive ’i’ er belysningen, som både er elegant og energivenlig – og med til at øge sikkerheden for heste og ryttere

”Belysningen skal få dig til at sige ’wauw’, når du træder indenfor”.  Sådan siger projektleder og energivejleder Jonas Thun Nielsen fra KL-Teknik. Han er ansvarlig for belysningsentreprisen i et nyt ridecenter, der opføres som en del af stutteriet og landbruget Slangerupgaard ved Haraldsted Sø på Midtsjælland.

Wauw-effekten er et gennemgående træk i det nye byggeri, som blandt andet indrettes med ridebane med internationale mål, topmoderne stald og et stort, lyst loungeområde. Der er hverken sparet på materialer, udstyr eller finish, fortæller bygherren og ejeren Alex Buchardt Pedersen og siger:  

”Vi holder en meget høj kvalitet i hele projektet. Det bliver et eksklusivt træningscenter, hvor seriøse dressurryttere har adgang til alle de faciliteter, de har brug for. Der kommer også en wellness-afdeling med solarium, spa, skridtbånd og ’walker’ til hestene og med tilknyttet dyrlæge og massør”.

Lyset løfter helhedsoplevelsen

Uanset hvor højt kvalitetsbarren er sat, så er belysningen helt afgørende for helhedsoplevelsen af det nye byggeri, pointerer Jonas Thun Nielsen:  

”Et grimt lysarmatur kan få selv den smukkeste indretning til at falde til jorden. Belysningen skal passe sammen med farver, materialer og møblement, armaturerne skal have den rigtige placering i rummet, og de skal give det rigtige lys - kunsten er at få belysningen til at binde hele bygningen sammen.”

Gennemført stilrent udtryk

Han fortæller, at belysningen til det nye ridecenter netop er designet til at skabe sammenhæng mellem bygningens forskellige rum og sikre et gennemført elegant og stilrent udtryk. For eksempel bliver der brugt den samme armaturtype i stald og ridehal, bare i forskellige størrelser, og generelt bliver der brugt meget få armaturtyper i bygningen, ligesom alle armaturer er hvide eller i aluminium.

Belysningen i hestenes wellness-afdeling er et eksempel på den stilrene elegance. Her har de indbyggede armaturer en lysende kant, noget der giver en fin glorielignende effekt, som blødgør overgangen mellem loft og belysning og indvirker positivt på brugernes velbefindende og oplevelse af rummet.  

Sikkert lys til heste og ryttere

Belysningsløsningen har også fokus på sikkerhed – for både dyr og mennesker. I ridehallen er det afgørende, at ryttere og heste kan orientere sig, så for at undgå skygger og mørke hjørner, er armaturerne monteret, så lyset er så jævnt som muligt. I stalden er der fokus på at sikre, at hestene kan tilses ordentligt, og at der også er ordentligt lys til staldarbejdet, fortæller Jonas Thun Nielsen og siger:     

”Både i ridehallen og stalden kan armaturerne dæmpes, så man kan skabe lige nøjagtig det lysniveau, der er brug for. Det kan være, man har en træningssituation uden publikum, hvor man ønsker fuld belysning på ridebanen, men hvor det ikke er nødvendigt med lys på tribunerne. Eller at man skal hente en enkelt ting i stalden og ikke ønsker at tænde hele baduljen. Der er dog ikke fuldautomatisk lysstyring, for bygningen har store vinduespartier, og der skal kunne gå en sky for solen, uden at lyset på ridebanen ændrer sig og risikerer at skabe uhensigtsmæssige situationer for heste og ryttere”.

Ny vej oplyses af speciallakerede master

Slangerupgaard er ikke kun blevet udvidet med nye bygninger – der er også blevet anlagt en ny vej ind til herlighederne, og også her er der gjort noget ekstra ud af belysningen. Langs vejen, i hver sin side, er opsat speciallakerede sorte designmaster med moderne LED-lygtehoveder. Lygterne giver et flot indirekte lys og er forsynet med 8-timers natsænkning, hvor lyset dæmpes til 50 pct., så der opretholdes et godt orienteringslys, men anvendes et minimum af energi i døgnets stille timer Lygterne udgør sammen med vægmonterede armaturer udendørsbelysningen på hele området.

Billig i drift

Ridecentre har typisk et højt el- og energiforbrug. For at spare på energien og få så miljøvenlig en løsning som muligt, er der valgt LED-belysning til hele projektet.

”Udover at man sparer energi, er der også en besparelse på driften. LED har typisk en brændetid på minimum 50.000 timer, hvor et almindeligt lysstofrør har langt færre brændetimer”, siger Jonas Thun Nielsen og fortæller, at et almindeligt lysstofrør har en brændetid på cirka 10.000 timer.

Ser man på den udendørsbelysning, der er valgt til Slangerupgaard, så har både masterne og de væghængte armaturer hele 100.000 brændetimer.  

God sparring med Lemvigh-Müller

Det er Lemvigh-Müller, som leverer belysningen til ridecentret. Jonas Thun Nielsen har fået god, faglig sparring fra Lemvigh-Müllers belysningsfolk undervejs i projektet, fortæller han. Han har skullet jonglere mellem bygherrens høje kvalitetskrav, gældende standarder og lovkrav – og hvad der rent praktisk har kunnet lade sig gøre i forhold til bygningskonstruktionerne.

”Der har løbende været ændringer i projektet, blandt andet af loft og vinduespartier, så der været meget dialog frem og tilbage.  Her har det været godt at kunne ringe til Lemvigh-Müller og krydstjekke, om ændringer i monteringshøjderne ville give problemer med skygge”, siger Jonas Thun Nielsen, der ser spændt frem til slutresultatet:

”Jeg glæder mig til, de sidste armaturer er monteret, og jeg kan tænde lyset og opleve bygningen med alle dens detaljer – malerens flotte arbejde, de nypolerede vinduer og den fint snedkererede bar i loungeområdet. Det er den wauw-effekt, det hele handler om”.

Fakta om belysningsløsningen til Slangerupgaard

Opgave: Belysningsløsning til eksklusivt, nybygget ridecenter, der opføres som en del af det familiedrevne stutteri og landbrug Slangerupgaard på Midtsjælland. Byggeprojektet omfatter: Bygning med ridebane, stald, loungeområde med bar samt kontorer; bygning med wellness-afdeling samt lejlighed/opholdsområde; bygning med walker (træningsmaskine) til hestene.

Bygherre: Alex Buchardt Pedersen, Slangerupgaard

Byggefirma: Gebr. Schütt KG

El-installatør og rådgiver: KL-Teknik

Belysningsleverandør: Lemvigh-Müller

Belysningsproducenter: Riegens, Philips, RZB Intra Lighting og LightYears

Belysningsløsning: LED i 4.000 Kelvin

Belysningsarmaturer:

Ridehal - Almen belysning med GentleSpace fra Philips. GentleSpace er ideel til lokaler med stor loftshøjde, hvor lyskildeskift typisk er særlig besværligt. Langs væggene i rummets ene side giver Kalis fra Intra en dekorativ wallwasher-effekt, der skaber atmosfære ved at åbne rummet og give et strejf af elegance. Kalis går igen flere steder på Slangerupgaard og er med til at skabe visuel sammenhæng i byggeriet. Belysningen er forsynet med DALI-dæmp, så lysniveauet kan tilpasses det aktuelle behov.

Stald - Ovenlysvinduerne og Gentlespace i mindre udgave fra Philips understreger sammenhængen med ridehallen, også her anvendes DALI-dæmp.

Loungeområde - Her understreger en perlerække af Orient fra LightYears rummets elegance. Rummet belyses derudover med Ring of Fire fra RZB og Pipes-pendler og downlights fra Intra.

Walker - I hestenes motionscenter er CoreLine Waterproof fra Philips monteret, så de understreger det runde lokales arkitektur.

Wellness - Her lægges der i særlig grad vægt på både mennesker og dyrs velbefindende. Belysningen udgøres her af DiLED Deco prism fra Riegens, hvis glorieeffekt blødgør overgangen mellem lys og mørke, hvilket har en positiv effekt på brugernes velbefindende. DiLED har desuden en uovertruffen belysningskvalitet gennem hele armaturets levetid (50.000 timer, L90/B10).

Udendørs - Indkørselsvejen belyses med lygten Ray 680D/I LED fra Riegens på cylindriske designmaster, begge dele speciallakeret i sort til Slangerupgaard. Lygten har en levetid på 100.000 timer (L80/B10) og er forsynet med natsænkning, og dæmper lyset 50 pct. i 8 timer i løbet af tændingstiden. På bygningernes vægge er der monteret HL Wall fra Lightyears og CircLED væg fra Riegens, også med en levetid på 100.000 timer (L80/B10).

                      

Denne artikel er en del af temaet Tema: Belysning

Mere fra Lemvigh-Müller A/S

Lemvigh-Müller A/S

www.lemu.dk

Du får hos Lemvigh-Müller et bredt og omfattende sortiment, når det gælder produkter og komponenter og kompetencer til industrien og installationsbranchen – el, vvs og ventilation.Få dine varer fra dag til dagVi ser det som vores opgave at hjælpe dig med at drive en god forretning. Derfor arbejder vi hele tiden på at have et effektivt og pålideligt logistik- og distributionskoncept, der efter afta…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere