Så kom den første danske bog om LED
Et godt kendskab til LED, og hvor og hvordan det bruges er afgørende for elinstallatørerne. Allerede i dag er efterspørgslen til at mærke især fra virksomheder, som har et stort forbrug af kunstig belysning. Den første danske bog om LED, Lysemitterende dioder udkom fornylig.
A-pæren har eksisteret i mange år, men det er aldrig lykkedes at opnå en farvegengivelse, der kommer i nærheden af den snart udfasede glødepære. Ifølge forfatteren til en ny bog Lysemitterende dioder, Rune S. Larsen, er det muligt med LED, og så er elforbruget kun en femtedel af glødepærens, mens levetiden er op til 50.000 timer.
Rune S. Larsen´s bog er den første bog om lysdioder på det danske marked. Den er skrevet til ingeniører, arkitekter og elinstallatører, der gerne vil kunne servicere deres kunder professionelt og fremsynet. Formålet med bogen er, at formidle en god viden om lys og lysdioder. Derfor beskriver den både LEDens opbygning og teorien bag. Den byder også på både praktiske og tekniske anvisninger for fagfolk.
Hensigten er ifølge forfatteren, at arkitekten og ingeniøren ved at læse bogen bliver i stand til at stille de rigtige krav til LED-produkter, og at elinstallatøren bliver rustet til at udføre arbejdet korrekt og give sine kunder en god, korrekt vejledning om LED. Bogen er illustreret med masser af flotte og inspirerende fotos.
"Jeg har skrevet bogen med idéen om at gøre den til det uvurderlige redskab, jeg selv stod og manglede, dengang jeg ville lære om LED sådan en bog ville have gjort min LED-rejse langt nemmere, det håber jeg, min bog kan gøre for andre nu!" siger han.
Producenter kæmper med varmeudvikling
LEDernes store problem er at slippe af med varmen. Jo højere effekten skal være, jo større bliver behovet for køling. Ifølge Rune S. Larsen er det muligt at producere en LED-lyskilde, der svarer til en 300 W glødelampe, men den ville blive enormt stor på grund af det store behov for køling. Selv de langt mindre LED-lyskilder, som findes på markedet i dag, vil få en dårligere lyskvalitet og en kortere levetid, hvis ikke de placeres på steder, hvor de undgår overophedning. Til gengæld er LED-belysning så kuldetolerant, at det bruges til fryserum og udendørsbelysning.
Store mulighed i design
En af fordelene ved LED er, at man med et hug installerer godt designet, trendy og effektiv belysning i døre, vægge, møbler eller armaturer. LED-teknologien er så langt fremme, at lysdioderne også snildt kan bruges som familievenlig, fantasifuld hjemmebelysning med farvespil og intelligente lysfunktioner, der blandt andet spås en udvikling, så lyset ville kunne følge en persons bevægelser og tilpasse lysets farve alt efter, om man skal hygge sig eller arbejde sent.
Gå efter kvalitet
Det er forfatterens mission med bogen at skabe afgørende ny indsigt i LED-belysning og for eksempel åbne forbrugernes øjne for de langsigtede kvalitetsløsninger, der både kan spare miljøet for CO2, reducere forbrugerens elforbrug markant og dermed spare tusindvis af kroner på elregningen. Ifølge Rune S. Larsen har alt for mange forbrugere har indtil videre haft så stort fokus på at spare på indkøbsprisen, at de desværre ofte får købt billige lavkvalitets LED-produkter med tilsvarende dårligt lys.