Sådan vælger du effektive og pålidelige løsninger til dit HVAC-anlæg
Det er altid vigtigt at tænke langsigtet. Ikke mindst, når det gælder HVAC-anlæg. Her gælder det om at se på livs-cyklusomkostningerne (LCC), når du vælger komponenter.
Tænk langsigtet – det betaler sig
Det er altid vigtigt at tænke langsigtet. Ikke mindst, når det gælder HVAC-anlæg. Her gælder det om at se på livscyklusomkostningerne (LCC), når du vælger komponenter. Livscyklusomkostningerne indbefatter foruden anskaffelsesprisen (inkl. montagetid) og driftsomkostningerne i anlæggets levetid også vedligeholdelses- og miljømæssige omkostninger.
Med en forventet levetid for et anlæg på 20 år, vil driftsomkostningerne udgøre langt hovedparten af livscyklusomkostningerne. Somme tider helt op til 90 %.
Det kan derfor betale sig at vælge ventiler, motorer og sensorer af høj kvalitet. Hvor pålidelighed, holdbarhed og energieffektivitet er i orden.
Driftsomkostningerne er primært energiforbruget, som derfor er essentielt at indregne, når du vælger f.eks. ventiler og motorer. Energipriserne bliver næppe lavere i fremtiden.
Tætlukkende ventiler er mest energieffektive
Der er et stort energitab i ventiler, som ikke lukker tæt. Hvis vandet står og pibler – eller ligefrem løber – gennem ventiler, der bør være lukkede. Utætheder opstår ofte ved sædeventiler, når anlægget er blot et par år gammelt. Ventilerne sættes til med kalk og snavs og lukker derfor ikke tæt. Her er kugleventiler mere pålidelige, idet de er selvrensende. De drejer skidt og kalk af, så det ikke sætter sig, og så ventilen lukker helt tæt – også efter mange år i anlægget.
De utætte ventiler betyder, at der skal mere vand til at opnå den ønskede køling eller opvarmning. Og dermed et større energiforbrug. Men faktisk er det ikke kun energi, du taber, hvis ventilerne i dit HVAC-anlæg ikke lukker tæt. Du mister reelt kontrollen over anlægget og hvilken varme eller køling, det leverer. De temperaturer, du indstiller anlægget til, bliver ikke leveret, der hvor de skal, når der løber vand gennem utætte ventiler.
Energiventiler sikrer den ønskede varmeveksling
Der kan også være gode penge at spare på driften, hvis du vælger at installere Belimos trykuafhængige energiventiler. Energiventilen sikrer den ønskede varmeveksling. Og giver dig adgang til data om driften i det forgangne år, hvis du ønsker det. Energiventilen er en 2-vejs ventil med motor og sensor i én enhed. Trykuafhængige energiventiler, der sikrer optimal drift – energimæssigt. Og uafhængigt af om trykket i systemet er stabilt.
Læs mere om energiventiler her.
Effektiv styring af HVAC-anlæg med BUS- eller cloud-kommunikation
Der er flere faktorer, som kan reducere driftsomkostningerne til dit HVAC-anlæg. I dag indgår HVAC-anlæg ofte i et Building Management System (BMS), et Centralt Tilstands- og Styringssystem (CTS) eller en anden form for Intelligent BygningsInstallation (IBI). Dermed kan styring af bygningens HVAC integreres med styring af f.eks. belysning, solafskærmning m.m. Og tilpasses det behov der er i bygningen – alt efter hvor meget aktivitet der er i hvilke lokaler i løbet af døgnet, ugen og året.
Belimo leverer ikke CTS-systemer, men vores sensorer, motorer, flowventiler og energiventiler kan nemt indgå i et CTS eller BMS-system. De kommunikerer nemlig i de mest udbredte BUS-systemer: Modbus, BACnet, EIB/KNX og MP-BUS. Det betyder, de kan overvåges og justeres fra centralt hold. Sikkert, effektivt og energibevidst. For en enkelt bygning eller for et system, som overåger flere bygninger på forskellige adresser – alt efter hvor stort CTS-systemet er. Ja, faktisk tilbyder vi også ventiler, motorer og sensorer, som kommunikerer via cloud og bygningens øvrige datanetværk. Så kan du tilgå informationerne i din webbrowser.
Læs mere om BUS-systemerne her.
Spørg Belimos hjælpecenter og få hjælp til den rigtige løsning
Du kan altid kontakte Belimos eksperter. Her sidder erfarne supportere med tekniske uddannelser klar til at hjælpe dig videre. Vi hjælper med alt fra beregning, projektering, dimensionering og valg af løsninger til indregulering og idriftsættelse. Ja, vi kan også modtage bestillinger på produkter via telefonen. Du kan også bestille ventiler, motorer og sensorer via vores webshop. Bare vælg type og dimensioner og bestil. Vi yder dag-til-dag levering på alle ordrer. Dog kan større partier og projektsalg have længere leveringstid.
På hjemmesiden finder du også Belimos hjælpecenter med både nyttig viden om f.eks. BUS-systermerne og om regulering af luft og vand. Her er links til onlineværktøjer, pc-programmer og apps, der kan gøre dit arbejde lettere. Både når det gælder dimensionering af anlæg og ventiler, og når det gælder valg af ventiler eller motorer til at erstatte ældre installationer. Her er også værktøjer til indstilling af ventiler og motorer og meget mere.
Klik dig rundt i Hjælpecenter og Downloads, skriv til support@belimo.dk hvis du har behov for mere hjælp – eller ring til Belimos support på tlf. 8652 4400.