Sæt solcellerne fri

Bedre rammebetingelser og en national køreplan for solceller var på dagordenen, da Dansk Solcelleforening og Tekniq fredag afholdt konference.

Hvordan kan der skabes optimale betingelser og vilkår for, at solcelleenergi bliver en større del af Danmarks brug af vedvarende energi, spørger Dansk Solcelleforening og Tekniq. Arkivfoto. .

Solceller er en teknologi i rivende udvikling og med et stort potentiale, som gennem de seneste års prisfald er blevet konkurrencedygtig på verdens el-marked. Den teknologiske udvikling går så stærkt, at der hele tiden opstår nye muligheder, men den politiske tøven skaber usikkerhed for branchen.

Det er baggrunden for konferencen ”Sæt solcellerne fri”, som Dansk Solcelleforening og brancheorganisationen Tekniq afholdt fredag, hvor blandt andre klimaministeren var inviteret til en politisk debat om, hvad der skal ske med solcellerne i fremtiden.

Blandt oplægsholderne var også formanden for Dansk Solcelleforening, Flemming Kristensen, der efterlyste en ny, politisk strategi for solcellerne:          

”Solcellebranchen har brug for, at rammerne for solenergi bliver stabile og gentænkes som en reel del af den danske energiforsyning. Dansk Solcelleforening ønsker, at der udarbejdes en langsigtet national køreplan for solenergi, hvor VE-teknologier ligestilles, så konkurrencen i energimarkedet kan udvikle sig frit”.

Kun få forstår solcellereglerne  
Dansk Solcelleforening gennemførte i oktober en medlemsundersøgelse om markedet for solceller, der viser, at reglerne er så knudrede, at de har alvorlige konsekvenser for branchen.

”Lange sagsbehandlingstider og bureaukratiske regler skræmmer kunderne. De knopskudte regler, som få forstår, fører til øgede omkostninger og tab af ordrer og det udhuler branchen”, mener Flemming Kristensen.

I undersøgelsen vurderer 63 procent af de adspurgte, at reglerne på solcelleområdet er meget vanskelige at forstå for solcellekunderne, og hele 52 procent er utilfredse med sagsbehandlingstiden hos Energinet.dk.

Ifølge Dansk Solcelleforening og adjunkt Gorm B. Andresen fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet vil solceller med dagens energi- og lagerteknikker kunne bidrage med ti procent af det samlede elforbrug i 2025 i Danmark, men det kræver, at rammebetingelserne for solcellemarkedet gøres stabile og transparente for investorer, producenter og den enkelte dansker.

Ligestil de vedvarende energiformer   
Strømmen fra solceller skal sættes fri, og de vedvarende energiformer skal ligestilles. Det er budskabet fra Tekniqs administrerende direktør, Niels Jørgen Hansen, der mener, at det vil være en rigtig god idé, hvis samfundet køber solcellestrøm til samme pris, som det i dag giver for strømmen fra vindmøllerne:   

”Det er økonomisk ufornuftigt, at staten giver Dong penge for at producere grøn strøm ved Anholt, når man ikke hjælper familien Jensen og de virksomheder, som leverer strøm fra deres solcelleanlæg, med en tilsvarende støtte for hver kilowatttime”.

Tekniqs direktør ønsker derfor et frit marked for vedvarende energi, hvor ingen teknologier i udgangspunktet stilles ringere end de andre.

”Hverken solcellerne eller vindenergi skal have særfordele. Jeg håber, politikerne vil tillade de grønne teknologier at konkurrere på lige vilkår. Der er brug for en sammenhængende energipolitik, der går på tværs af teknologierne. Med den kan vi få meget mere grøn energi for de samme penge”, siger Niels Jørgen Hansen.

I 2015 udgjorde solenergi ifølge Energistyrelsen kun 1,8 procent af det samlede danske elforbrug. Og det er ifølge Dansk Solcelleforening og Tekniq alt for lidt, hvis den grønne omstilling skal lykkes.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Undgå driftsstop: Fire råd til at beskytte virksomheders elsystem mod fejl

20.02.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Lineær belysning hos Toyota STS Biler Viborg

20.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Databoom kræver nye opgør med traditionelle effektivitetsmålinger i datacentre

20.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

Er vi ikke alle i ny og næ på udkig efter pålidelige og effektive COAX-løsninger?

17.02.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Altid på den sikre side, med Klauke

14.02.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slutspurt

12.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

24, 25, kransekage og AI

11.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding