Sæt strøm til fødevarer og opnå energibesparelser

Ohmsk opvarmning kan blive en gamechanger i fødevareindustrien, når det gælder om at nedsætte energiforbruget. Innovationsfonden investerer i udvikling af teknologien, som indtil nu kun er brugt til opvarmning af supper og andre flydende fødevarer.

Den direkte opvarmning af fødevarer indefra med strøm er i sig selv mere energieffektivt, da stort set ingen energi går til spilde. I det isolerede kammer tilføres elektricitet, så materialet opvarmes på få minutter, uanset mængde. Foto er fra indledende forsøg med teknologien på Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut..

I stedet for at koge en kødpølse i et dampskab i timevis, kan den blive klar på få minutter ved, at man sætter direkte strøm til den. Ohmsk opvarmning sparer fødevareproducenter store mængder energi, både ved at gøre opvarmningstiden markant kortere, men også fordi den direkte opvarmning indefra i produktet, i sig selv er mere energieffektivt.

Danmark fremstiller store mænger foder og fødevarer, som kræver anseelige mængder energi, at koge. Og det er ikke kun pålæg og anden menneskeføde. Eksempelvis varmer industrien årligt over 800.000 ton fisk op for at producere fiskemel, som blandt andet bruges til foder til Danmarks hus- og kæledyr. 
Med energikrisen i 2022, blev det tydeligt, hvad afhængighed af energi fra fjerne egne kan betyde for både pris og forsyningssikkerhed. Hertil kommer, at ambitiøse politiske målsætninger og krav til grøn omstilling, også peger på lavere energiforbrug og øget elektrificering. 

Høj virkningsgrad
Her er ohmsk opvarmning en del af løsningen. Teknologien har en virkningsgrad (energieffektivitet), der kan være op mod det dobbelte af konventionel dampkogning baseret på afbrænding af fossiler.   
Selvom ohmsk opvarmningsteknologi har været på markedet i årtier, har det kun været brugt til flydende fødevarer, hvor man let kan tilføre varme, og via omrøring sikre en ensartet temperatur. 

”Det er en langt større udfordring at sætte strøm til faste fødevarer, uden at der opstår lommer af underopvarmet materiale. Det er dog demonstreret, at det kan lade sig gøre i forsøgsopstillinger, og projektets ambition er at konstruere en proces, så det er muligt at skalere op, og sikre at også store mængder kan opnå en tilstrækkelig og ensartet varmebehandling. Dette er helt afgørende for fødevaresikkerheden og produktkvaliteten”, siger projektlederen, seniorkonsulent Christian Vestergaard, Teknologisk Institut.

I projektet arbejdes der med kødprodukter, fødevarer af fermenteret planteprotein (fermentater), slagteri sidestrømme til petfood og foder samt industrifisk til fiskemel.

”Projektet skal vise at ohmsk opvarmning kan anvendes til disse produkter, og gennem kemiske, mikrobiologiske, og forbrugerundersøgelser desuden demonstrere at næringsindhold, kvalitet og fødevaresikkerhed er på linje med eller bedre end traditionelle processer. Samtidig skal metodens bæredygtighedsfordele eftervises i detaljerede livscyklusanalyser”, siger Christian Vestergaard.

Læs også: Nyt værktøj til omstillingen til cirkulær økonomi

Teknologisk Institut står for projektledelse, indledende test af råvarer og afprøvning af den ohmske kogeteknologi hos de deltagende industripartnere FF Skagen, DAKA A/S, Danish Crown og Fermentation Experts, samt organisering af forbrugertests. 

Alflow Scandinavia A/S bidrager med udstyr samt ekspertise og erfaring i ohmsk opvarmningsteknologi. På DTU Food analyseres alle produkter for eventuelle forskelle i næringsstoffer, mens DTU Sustain udfører en omfattende analyse af produkternes livscyklusanalyse (LCA). 

Fakta
• Innovationsfondens investering: 7,2 millioner kroner
• Samlet budget: 11 millioner kroner
• Officiel titel: Ohmic Heating for the Food and Feed Industry (OHMIC)
• Varighed: 2,5 år

- PiB

Solar Danmark

Sponseret

INVITATION – Solar Blue Install Network

KlarPris

Sponseret

Installatørens hemmelige våben: Bestil smartere og arbejd hurtigere

Relateret indhold

27.10.2025Daikin Denmark A/S

Sponseret

Klimakomfort og energiuafhængighed – luft-til-luft varmepumper sikrer et behageligt indeklima

24.10.2025Installator.dk

Salget af varmepumper fortsætter fremgang

22.10.2025Installator.dk

Dansk fjernvarme når nyt niveau i den grønne omstilling

22.10.2025Installator.dk

Aarhus udfaser træpiller – investerer 2,8 mia. i grøn fjernvarme

21.10.2025BRUGG Denmark A/S

Sponseret

BRUGG Pipes på Dansk Fjernvarmes landsmøde

20.10.2025Installator.dk

Klimaminister på vej med tilladelse til Innargi

16.10.2025Installator.dk

AO og Daikin trykker på speederen med kontante tilskud

15.10.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

📣 Fjernvarmeunits til ny Vølund kollega

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Seminar
Smart bygningsautomatik og KNX i praksis – fra lovkrav til intelligente løsninger

Fagteknisk eftermiddag i samarbejde med KNX Danmark og Energiforum Danmark

Dato

28.10.2025

Tid

13:45

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 3, 2630 Taastrup

ECIT Consulting A/S
Seminar
En lærerig dag med fokus på, hvordan Business Central skaber værdi

Vi inviterer til en inspirerende dag, hvor du får indsigt i, hvordan Business Central gennem moderne økonomistyring kan effektivisere og automatisere jeres drift – uanset hvilket system I bruger i dag.

Dato

29.10.2025

Sted

Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bygningskonstruktioner og energiforbrug i simple bygninger (Fag B)

Vil du rådgive boligejere om at spare på energien og energirenovere? KEA giver dig redskaberne.

Dato

29.10.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

ECIT Consulting A/S
Seminar
En lærerig dag med fokus på, hvordan Business Central skaber værdi

Vi inviterer til en inspirerende dag, hvor du får indsigt i, hvordan Business Central gennem moderne økonomistyring kan effektivisere og automatisere jeres drift – uanset hvilket system I bruger i dag.

Dato

30.10.2025

Sted

København

DTU
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

30.10.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Agile projekter - online undervisning

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

30.10.2025

Tid

17:00

Sted

Online