Sæt strøm til fødevarer og opnå energibesparelser

Ohmsk opvarmning kan blive en gamechanger i fødevareindustrien, når det gælder om at nedsætte energiforbruget. Innovationsfonden investerer i udvikling af teknologien, som indtil nu kun er brugt til opvarmning af supper og andre flydende fødevarer.

Den direkte opvarmning af fødevarer indefra med strøm er i sig selv mere energieffektivt, da stort set ingen energi går til spilde. I det isolerede kammer tilføres elektricitet, så materialet opvarmes på få minutter, uanset mængde. Foto er fra indledende forsøg med teknologien på Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut..

I stedet for at koge en kødpølse i et dampskab i timevis, kan den blive klar på få minutter ved, at man sætter direkte strøm til den. Ohmsk opvarmning sparer fødevareproducenter store mængder energi, både ved at gøre opvarmningstiden markant kortere, men også fordi den direkte opvarmning indefra i produktet, i sig selv er mere energieffektivt.

Danmark fremstiller store mænger foder og fødevarer, som kræver anseelige mængder energi, at koge. Og det er ikke kun pålæg og anden menneskeføde. Eksempelvis varmer industrien årligt over 800.000 ton fisk op for at producere fiskemel, som blandt andet bruges til foder til Danmarks hus- og kæledyr. 
Med energikrisen i 2022, blev det tydeligt, hvad afhængighed af energi fra fjerne egne kan betyde for både pris og forsyningssikkerhed. Hertil kommer, at ambitiøse politiske målsætninger og krav til grøn omstilling, også peger på lavere energiforbrug og øget elektrificering. 

Høj virkningsgrad
Her er ohmsk opvarmning en del af løsningen. Teknologien har en virkningsgrad (energieffektivitet), der kan være op mod det dobbelte af konventionel dampkogning baseret på afbrænding af fossiler.   
Selvom ohmsk opvarmningsteknologi har været på markedet i årtier, har det kun været brugt til flydende fødevarer, hvor man let kan tilføre varme, og via omrøring sikre en ensartet temperatur. 

”Det er en langt større udfordring at sætte strøm til faste fødevarer, uden at der opstår lommer af underopvarmet materiale. Det er dog demonstreret, at det kan lade sig gøre i forsøgsopstillinger, og projektets ambition er at konstruere en proces, så det er muligt at skalere op, og sikre at også store mængder kan opnå en tilstrækkelig og ensartet varmebehandling. Dette er helt afgørende for fødevaresikkerheden og produktkvaliteten”, siger projektlederen, seniorkonsulent Christian Vestergaard, Teknologisk Institut.

I projektet arbejdes der med kødprodukter, fødevarer af fermenteret planteprotein (fermentater), slagteri sidestrømme til petfood og foder samt industrifisk til fiskemel.

”Projektet skal vise at ohmsk opvarmning kan anvendes til disse produkter, og gennem kemiske, mikrobiologiske, og forbrugerundersøgelser desuden demonstrere at næringsindhold, kvalitet og fødevaresikkerhed er på linje med eller bedre end traditionelle processer. Samtidig skal metodens bæredygtighedsfordele eftervises i detaljerede livscyklusanalyser”, siger Christian Vestergaard.

Læs også: Nyt værktøj til omstillingen til cirkulær økonomi

Teknologisk Institut står for projektledelse, indledende test af råvarer og afprøvning af den ohmske kogeteknologi hos de deltagende industripartnere FF Skagen, DAKA A/S, Danish Crown og Fermentation Experts, samt organisering af forbrugertests. 

Alflow Scandinavia A/S bidrager med udstyr samt ekspertise og erfaring i ohmsk opvarmningsteknologi. På DTU Food analyseres alle produkter for eventuelle forskelle i næringsstoffer, mens DTU Sustain udfører en omfattende analyse af produkternes livscyklusanalyse (LCA). 

Fakta
• Innovationsfondens investering: 7,2 millioner kroner
• Samlet budget: 11 millioner kroner
• Officiel titel: Ohmic Heating for the Food and Feed Industry (OHMIC)
• Varighed: 2,5 år

- PiB

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Installator.dk

Kredsløb skal forsyne nye kunder med fjernkøling

21.03.2025Installator.dk

Forbrugerråd opfordrer fjernvarmekunder i Odsherred til at klage

19.03.2025Installator.dk

50.000 boliger koblet på i 2024

18.03.2025Installator.dk

Fjernvarme Fyn melder sig ind i Green Power Denmark

12.03.2025Installator.dk

Energi på Toppen sætter fokus på beredskab

11.03.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Fem gode grunde til at vælge en varmepumpe

11.03.2025Installator.dk

Dansk Fjernvarme: Slutdato for udfasning af gassen er det vigtigste

06.03.2025Installator.dk

Hirtshals Fjernvarme reddet fra konkurs

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup