18.04.2018

Salget af varmepumper stiger kraftigt

Salget af varmepumper steg markant i 2017. Særlig interessant er det, ifølge Tekniq og Varmepumpefabrikantforeningen, at markedet for luft-vand-varmepumper for alvor tog fart i 2017.

6.289 boligejere sagde i 2017 ”ja tak” til at få installeret en luft-vand-varmepumpe. Det er en stigning på 59 procent i forhold til året før. Også salget af de billigere luft-luft-varmepumper steg markant fra 21.396 i 2016 til 35.504 sidste år.

Ifølge brancheforeningen Tekniq er det et tydeligt varsel om, at varmepumper som grøn helårsvarmeløsning stiger kraftigt.

”Det er klart de små luft-luft-varmepumper, der bliver solgt flest af, og sådan har det været alle år – hvilket understøttes af det stigende sommerhussalg. Men nu ser vi også en betydelig stigning inden for de tunge anlæg, der bruges til helårsboliger, og ikke kun små anlæg som supplement eller som løsningen i sommerhuset”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq, og fortsætter:  

”Det er en bemærkelsesværdig udvikling, fordi varmepumper er ideelle ved udskiftning af olie- og gasfyr. Tallene vidner om, at markedet åbner sig mere nu”.

Positiv omtale
Når flere slår til nu og køber luft-vand-varmepumper, skyldes det dels, at finanskrisen er bag os, og dels at tilliden til den nye teknologi er stigende. Det vurderer sekretariatschef i Varmepumpefabrikantforeningen, Lars Abel:

”Der har været en øget afsætning af reservedele til olie- og gasfyr i kriseårene, hvilket jeg kun kan tilskrive, at mange har ladet det gamle fyr køre lidt længere for at udskyde den store investering. Med bedre samfundsøkonomi og lånemuligheder ser vi så større interesse”, siger Lars Abel.

Han understreger, at de danske boligejere er blevet mere bevidste om grøn energi og CO2-udledning og undersøger forskellige muligheder.

”Her er det afgørende, at varmepumper ikke længere er nye, men italesættes meget positivt og som en gennemprøvet og velfungerende teknologi”, siger han.

Elafgift med stor betydning
Både hos Varmepumpefabrikantforeningen og Tekniq er der dog enighed om, at der stadig er et stort uopfyldt potentiale for varmepumper. Således var kun 2,7 procent af den samlede danske helårsbeboelse opvarmet med varmepumper per 1. januar 2017.

”Markedet er langt fra sit mætningspunkt, og potentialet er stort. Olie- og gasfyr skal altså udskiftes, og de fylder stadig en væsentlig del af markedet. Hertil kommer, at boligejere prioriterer komfort i en grad, som vi ikke har oplevet tidligere. Men farten i udviklingen vil hænge sammen med, om vi får en stadigt lavere elafgift, og om vi har stabile økonomiske rammevilkår”, lyder det samstemmende fra de to foreninger. 

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere