08.02.2022  |  EL  |  Branchen

Samlet VVS-branche i kamp for at skaffe arbejdskraft

Blik- og Rørarbejderforbundet og TEKNIQ Arbejdsgiverne er klar til i fællesskab at bidrage til at løse udfordringerne med mangel på arbejdskraft i VVS-branchen.

Der mangler faglærte i Danmark og ikke mindst i VVS-branchen, hvor den stigende mangel på arbejdskraft i sidste ende kan blive en trussel for den grønne omstilling. Derfor går arbejdsgivere og fagforbund nu sammen i en fælles hensigtserklæring for at give deres bidrag til at få flere medarbejdere i branchen.

”VVS-virksomhederne og deres medarbejdere har en helt central rolle i den grønne omstilling, når der skal installeres energibesparende og miljøvenlige løsninger. Men det kræver grønne faglærte hænder og hovedet, som det bliver stadigt sværere at skaffe i øjeblikket. Det hæmmer mulighederne for, at Danmark kan nå vores klimamål”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Selvom regeringen har landet en aftale om ”Danmark kan mere I”, og der er indgået en mini-trepartsaftale om manglen på arbejdskraft, er der brug for flere initiativer for at få løst udfordringerne i VVS-branchen, da der er efterspørgsel efter grønne faglærte i hele EU. Derfor VVS-branchen ifølge de to organisationer samarbejde om at få flere unge til at blive grønne faglærte.

”Hvis man gerne vil have et job med mening, faglige udfordringer, fornuftig løn og gode karrieremuligheder, så skal man blive VVS’er. Jeg håber, at vi med disse nye initiativer og de mange andre indsatser, vi har igangsat, kan få lokket endnu flere dygtige folk til branchen. Folk, som kan være med til at føre den grønne omstilling ud i livet”, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

LÆS OGSÅ: Brødrene Dahl jagter diversitet

Organisationernes fire initiativer

Parterne vil igangsætte en analyse, der har til formål at se på, hvor installationsbranchens lærlinge søger hen, når de afslutter deres uddannelse, samt hvor de personer, der har taget en uddannelse i installationsbranchen, arbejder i dag. Analysen udarbejdes af Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund og TEKNIQ Arbejdsgiverne i fællesskab.

Derudover indgås der i mere lokal dialog. Drøftelser om mangel på arbejdskraft på regionalt niveau mellem parterne udbredes til hele landet i løbet af 2022. Parterne ønsker også at forsætte det løbende samarbejde om brandring af branchens uddannelser og branchen generelt, med henblik på at tiltrække dygtige og engagerede unge til branchens uddannelser.

Afslutningsvist skal VVS-energiuddannelsen løbende tilpasses, så lærlingene opnår de kompetencer, virksomhederne efterspørger og som kræves af fremtidens grønne- og digitale lærlinge.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere