Sekundavandet er på trapperne

Installationer af sekundavandsanlæg kan skaffe arbejde til installatørerne. Udbredelsen af sekundavand er i gang, og de ekstra 2,5 milliarder kroner til klimatilpasning i 2013 og 2014 kan for alvor sætte gang i installationerne af anlæg til genbrug af regnvand, forudser ekspert.

Fakta om Hofor

  • Hofor er resultatet af en nylig fusion af vand- og spildevandsselskaberne i Albertslund, Dragør, Herlev, Hvidovre, København og Rødovre samt vandselskaberne i Brøndby og Vallensbæk.
  • Hofor forsyner byer med vand, spildevandsafledning, fjernvarme, bygas og fjernkøling og opfører vindmøller.
  • Hofor deler en fælles vision om at skabe bæredygtige byer baseret på klima- og miljørigtige forsyningsløsninger.

”Jeg vil tro, at der i nye byudviklingsområder og de områder i byerne, hvor man gennemfører klimatilpasningsprojekter, vil være fokus på at udnytte regnvandet som sekundavand,” siger Hans-Martin Friis Møller, markeds- og udviklingsdirektør hos det rådgivende ingeniørfirma Grontmij.

Politisk bevågenhed
Sekundavand kan både være regnvand, vand som pumpes op fra undergrunden uden at blive renset, eller vand der bruges flere gange i produktionen.

Regeringen og Enhedslisten har netop afsat otte millioner kroner, som går til nye partnerskaber mellem virksomheder, forskningsinstitutioner og myndigheder. Målet er at få undersøgt, om der i højere grad kan bruges sekundavand i stedet for rent drikkevand.

Læs også: Det næstbedste vand er en ressource

I en pressemeddelelse siger miljøminister Ida Auken:

”Det er nødvendigt, at vi bliver bedre til at genbruge vandet og lærer andre, hvordan man kan få det maksimale ud af vandet. Hvis vi bliver førende inden for dette felt, vil der være et enormt eksportpotentiale, som vil kunne bidrage til en grøn omstilling af Danmark. Det vil spare virksomhederne penge, og der bliver brug for hænder til at udvikle og producere de vandbesparende løsninger”.

Hans-Martin Friis Møller fra Grontmij. vurderer, at det er tvivlsomt, om der kommer et egentligt udbredt torørssystem, men at det i visse områder kan give mening at anvende regnvand til toiletskyl og tøjvask samt industrielle formål. Det gælder både i etageejendomme og i villaer. Torørssystemer kan komme på tale, hvor for eksempel forsyningerne vil forsyne industrier eller et større boligområde med sekundavand.

En klar fordel ved at bruge sekundavand til erstatning for grundvand er, at grundvandsressourcen bevares, hvilket gavner både privatøkonomien og miljøet.

400 regnvandsanlæg i Danmark
Naturstyrelsen har fået udarbejdet en rapport, der viser, at der i Danmark er omkring 400 regnvandsanlæg. Opgørelsen er sket på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse til alle landets kommuner, hvor 64 af kommunerne og syv af 10 større forsyninger har svaret.

Maj-Britt Poulsen, projektleder i HOFOR fortæller om rapporten:

”44 procent af regnvandsanlæggene er installeret i parcelhuse, fire procent i kontorbygninger og 49 procent i etagehuse. Det kendetegner også undersøgelsen, at der nogle steder er rigtigt mange regnvandsanlæg og andre steder meget få”.

Sekundavand i nybyggeri
I øjeblikket kigger HOFOR på mulighederne for anvendelse af sekundavand på nybyggeriet i Nordhavn i København.  Det er et projekt under ’Vand i Byer’, hvor parterne er DTU Miljø, DHI, By og Havn, Grundfos, Grontmij, Københavns Kommune, Naturstyrelsen og HOFOR. Der kigges på, om det er muligt at forsyne Nordhavnen med sekundavand fra København til visse formål såsom toiletskyl og tøjvask og erhvervsmæssige formål såsom køling og procesvand.

”Vi kigger på, om lettere forurenet grundvand og afsaltet havvand kan bruges som sekundavand eller renses og bruges som drikkevand – både i forhold til folks sundhed og til miljøet,” siger Maj-Britt Poulsen.

Rapporten kigger også på, om man kan bruge andre kilder end regnvand til sekundavand. Der har været få sager om, hvor det er gået galt med tilbagestrømssikring og deraf sket forureninger af grundvandet.

Politisk indblanding kræves
Som loven er i dag, er det kun tilladt at bruge regnvand fra husholdningerne som sekundavand. Lovgivningen skal altså ændres for, at andre former for sekundavand kan tages i brug, og det kræver en politisk beslutning på Christiansborg.

”I og med vi laver klimatilpasninger og udnyttelse af regnvand i nybyggede ejendomme, kan der komme flere installationer til sekundavand,” forudser Hans-Martin Friis Møller fra Grontmij.

Han påpeger også, at det er vanskeligt at lægge nye rør i gamle bygninger, hvorfor det først og fremmest er de nye bygninger, hvor tilkoblingen sker centralt i huset, og der generelt er en selvstændig rørføring frem til det aktuelle brugssted.

Behov for information
At få etableret et anlæg til udnyttelse af regnvand kræver også, at folk rent faktisk kender til muligheden, og der ser Hans-Martin Friis-Møller en udfordring:

”Hvis folk kendte til muligheden for udnyttelse af sekundavand, tror jeg også, at vi i stigende grad ville få det installeret derhjemme. Sekundavandet kan bruges til tøjvask og toiletskyl, og det giver vandbesparelser og samtidig længere levetid for vaskemaskinerne, da der ikke sker kalkudfældninger," siger Hans-Martin Friis Møller.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ny Area Sales Manager hos Redan

17.02.2025Minimax Danmark

Sponseret

Eneste i Danmark med 5 års garanti

12.02.2025Oras Armatur A/S

Sponseret

Næste generation: Berøringsfri

10.02.2025Minimax Danmark

Sponseret

Faget ”Sanitets-automatik” sætter fokus på ny teknologi

10.02.2025TOTO

Sponseret

Velkommen til ISH – ”Løsninger for en bæredygtig fremtid”

03.02.2025Minimax Danmark

Sponseret

Produktnyt: 'Minimax INNOVA med Wi-Fi'

03.02.2025TOTO

Sponseret

Syv TOTO toiletter klarer 2.000 gæster på vild natklub i KBH

31.01.2025TOTO

Sponseret

TOTO - blandt de 500 mest bæredygtige virksomheder i verden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding