Sekundavandet er på trapperne

Installationer af sekundavandsanlæg kan skaffe arbejde til installatørerne. Udbredelsen af sekundavand er i gang, og de ekstra 2,5 milliarder kroner til klimatilpasning i 2013 og 2014 kan for alvor sætte gang i installationerne af anlæg til genbrug af regnvand, forudser ekspert.

Fakta om Hofor

  • Hofor er resultatet af en nylig fusion af vand- og spildevandsselskaberne i Albertslund, Dragør, Herlev, Hvidovre, København og Rødovre samt vandselskaberne i Brøndby og Vallensbæk.
  • Hofor forsyner byer med vand, spildevandsafledning, fjernvarme, bygas og fjernkøling og opfører vindmøller.
  • Hofor deler en fælles vision om at skabe bæredygtige byer baseret på klima- og miljørigtige forsyningsløsninger.

”Jeg vil tro, at der i nye byudviklingsområder og de områder i byerne, hvor man gennemfører klimatilpasningsprojekter, vil være fokus på at udnytte regnvandet som sekundavand,” siger Hans-Martin Friis Møller, markeds- og udviklingsdirektør hos det rådgivende ingeniørfirma Grontmij.

Politisk bevågenhed
Sekundavand kan både være regnvand, vand som pumpes op fra undergrunden uden at blive renset, eller vand der bruges flere gange i produktionen.

Regeringen og Enhedslisten har netop afsat otte millioner kroner, som går til nye partnerskaber mellem virksomheder, forskningsinstitutioner og myndigheder. Målet er at få undersøgt, om der i højere grad kan bruges sekundavand i stedet for rent drikkevand.

Læs også: Det næstbedste vand er en ressource

I en pressemeddelelse siger miljøminister Ida Auken:

”Det er nødvendigt, at vi bliver bedre til at genbruge vandet og lærer andre, hvordan man kan få det maksimale ud af vandet. Hvis vi bliver førende inden for dette felt, vil der være et enormt eksportpotentiale, som vil kunne bidrage til en grøn omstilling af Danmark. Det vil spare virksomhederne penge, og der bliver brug for hænder til at udvikle og producere de vandbesparende løsninger”.

Hans-Martin Friis Møller fra Grontmij. vurderer, at det er tvivlsomt, om der kommer et egentligt udbredt torørssystem, men at det i visse områder kan give mening at anvende regnvand til toiletskyl og tøjvask samt industrielle formål. Det gælder både i etageejendomme og i villaer. Torørssystemer kan komme på tale, hvor for eksempel forsyningerne vil forsyne industrier eller et større boligområde med sekundavand.

En klar fordel ved at bruge sekundavand til erstatning for grundvand er, at grundvandsressourcen bevares, hvilket gavner både privatøkonomien og miljøet.

400 regnvandsanlæg i Danmark
Naturstyrelsen har fået udarbejdet en rapport, der viser, at der i Danmark er omkring 400 regnvandsanlæg. Opgørelsen er sket på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse til alle landets kommuner, hvor 64 af kommunerne og syv af 10 større forsyninger har svaret.

Maj-Britt Poulsen, projektleder i HOFOR fortæller om rapporten:

”44 procent af regnvandsanlæggene er installeret i parcelhuse, fire procent i kontorbygninger og 49 procent i etagehuse. Det kendetegner også undersøgelsen, at der nogle steder er rigtigt mange regnvandsanlæg og andre steder meget få”.

Sekundavand i nybyggeri
I øjeblikket kigger HOFOR på mulighederne for anvendelse af sekundavand på nybyggeriet i Nordhavn i København.  Det er et projekt under ’Vand i Byer’, hvor parterne er DTU Miljø, DHI, By og Havn, Grundfos, Grontmij, Københavns Kommune, Naturstyrelsen og HOFOR. Der kigges på, om det er muligt at forsyne Nordhavnen med sekundavand fra København til visse formål såsom toiletskyl og tøjvask og erhvervsmæssige formål såsom køling og procesvand.

”Vi kigger på, om lettere forurenet grundvand og afsaltet havvand kan bruges som sekundavand eller renses og bruges som drikkevand – både i forhold til folks sundhed og til miljøet,” siger Maj-Britt Poulsen.

Rapporten kigger også på, om man kan bruge andre kilder end regnvand til sekundavand. Der har været få sager om, hvor det er gået galt med tilbagestrømssikring og deraf sket forureninger af grundvandet.

Politisk indblanding kræves
Som loven er i dag, er det kun tilladt at bruge regnvand fra husholdningerne som sekundavand. Lovgivningen skal altså ændres for, at andre former for sekundavand kan tages i brug, og det kræver en politisk beslutning på Christiansborg.

”I og med vi laver klimatilpasninger og udnyttelse af regnvand i nybyggede ejendomme, kan der komme flere installationer til sekundavand,” forudser Hans-Martin Friis Møller fra Grontmij.

Han påpeger også, at det er vanskeligt at lægge nye rør i gamle bygninger, hvorfor det først og fremmest er de nye bygninger, hvor tilkoblingen sker centralt i huset, og der generelt er en selvstændig rørføring frem til det aktuelle brugssted.

Behov for information
At få etableret et anlæg til udnyttelse af regnvand kræver også, at folk rent faktisk kender til muligheden, og der ser Hans-Martin Friis-Møller en udfordring:

”Hvis folk kendte til muligheden for udnyttelse af sekundavand, tror jeg også, at vi i stigende grad ville få det installeret derhjemme. Sekundavandet kan bruges til tøjvask og toiletskyl, og det giver vandbesparelser og samtidig længere levetid for vaskemaskinerne, da der ikke sker kalkudfældninger," siger Hans-Martin Friis Møller.

Solar Danmark

Sponseret

Mød dine kollegaer i branchen til en gratis netværksdag

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

22.11.2024Installator.dk

Jubel over genindførelsen af håndværkerfradraget

22.11.2024Installator.dk

Nordea overtager ledelsen af Odsherred Forsyning

14.11.2024Installator.dk

VVS-kæde tager nu selv ansvar for at løfte uddannelsen

11.11.2024TOTO

Sponseret

Det ultimative douche-toilet!!!

05.11.2024wedi GmbH

Sponseret

Tiny Houses ved Vesterhavet: Et arkitektonisk mesterværk med wedi gulvelementer og rustfri riste

04.11.2024Minimax Danmark

Sponseret

Kører uden strøm – nemt at montere!

29.10.2024TOTO

Sponseret

Populære videos til montøren - nu også startguides til slutbrugere!

29.10.2024Installator.dk

Verdo: Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

ARO ENERGY SOLUTIONS A/S
Seminar
Seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer

ARO ENERGY SOLUTIONS deltager i et vigtigt seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer, der afholdes af Fjernvarme Fyn den 26. november 2024.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Fjernvarme Fyn Havnegade 120, 5000 Odense C

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Aarhus

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Aarhus

Scankab Cables A/S
Messe
Ajour i Odense

Vi er stolte over igen i år at være en del af Ajour - Maskinmesterforeningens erhvervskonference, hvor maskinmestre og eksperter fra forskellige industrier samles for at dele viden, erfaringer og fremtidens løsninger. Scankab Cables er klar til at byde dig velkommen på stand 4101.

Dato

28.11.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Svenstrup

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

28.11.2024

Tid

14:00

Sted

Svenstrup