Selvom installatørerne har fået mere travlt er indtjeningen ikke fuldt med
Højt tempo og travlhed blandt el- og VVS-virksomhederne i 2017 gav vækst i omsætningen på over tre procent, men alligevel er indtjeningen uændret. Skuffende lyder det fra Tekniq og Deloitte, der står bag Installatøranalysen 2018.
Selvom der er masser af arbejde i byggebranchen, og at omsætningen i landets el- og VVS-installationsvirksomheder steg med 3,3 procent i 2017, så følger indtjeningen ikke med.
Installatøranalysen, der er en undersøgelse fra Deloitte og Tekniq, der har gennemgået regnskaberne for cirka 1650 el- og vvs-virksomheder, viser således, at overskudsgraden i gennemsnit er uændret med 4,6 procent.
Læs også: Installatører tjener for lidt
”Analysen understreger, at installationsbranchen ikke er en pengemaskine. Der er travlhed i branchen, men indtjeningen er lav, og branchen udnytter ikke situationen. Væksten er beskeden og håndterbar, og branchen skal som helhed blive bedre til at sikre, at indtjeningen følger med den stigende aktivitet”, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen i Tekniq.
Bag det samlede tal gemmer sig et fald i overskudsgraden blandt VVS-installatørerne fra 7,3 til 6,7 procent. El-installatørernes overskudsgrad er på samme niveau som sidste år med 5,9 procent. Det ser René Andersen, der er leder af revisions- og konsulentvirksomheden Deloittes branchegruppe for installationsbranchen, en række forklaringer på.
”Den væsentligste forklaring er hård konkurrence, der presser priserne. Det gør det svært at kompensere for stigende udgifter til materialer og især lønudgifterne, som stiger over to procent. Men branchen skal også forbedre deres projekt- og risikostyring samt styring af priserne i de lange udbudsprocesser”, siger han.
Teknikentreprenørerne går frem
De største virksomheder i branchen, teknikentreprenørerne, tæller syv virksomheder. De har traditionelt langt lavere overskudsgrader, men i 2017 gik det fremad. Omsætningen steg med 3,5 procent og dermed mere end branchegennemsnittet. Overskudsgraden steg desuden fra beskedne 0,5 procent til 1,3 procent.
”Det er positivt, at teknikentreprenørerne er blevet bedre til lønsom vækst, men de lave overskudsgrader understreger, at virksomhederne er særdeles følsomme for konjunkturudsving, stigende udgifter eller fejlslagne projekter,” siger René Andersen fra Deloitte.
Installatøranalysen viser også, at der er stor forskel på virksomhedernes evne til at tjene penge i de forskellige landsdele.
”Hvor indtjeningen eksempelvis topper i Syddanmark og Midtjylland, så faldt den 40 procent pr. medarbejder i Nordjylland. Det tydeliggør, at der er brug for, at man ude i de enkelte regioner arbejder målrettet for at skabe så gode forhold som muligt for erhvervslivet,” siger Niels Jørgen Hansen.
Læs også: Lønnen for elektrikere er på bachelor-niveau
Installatøranalysen er udført i oktober 2018 af Deloittes branchegruppe i samarbejde med Tekniq.
- JMA