Selvom installatørerne har fået mere travlt er indtjeningen ikke fuldt med

Højt tempo og travlhed blandt el- og VVS-virksomhederne i 2017 gav vækst i omsætningen på over tre procent, men alligevel er indtjeningen uændret. Skuffende lyder det fra Tekniq og Deloitte, der står bag Installatøranalysen 2018.

Selvom der er masser af arbejde i byggebranchen, og at omsætningen i landets el- og VVS-installationsvirksomheder steg med 3,3 procent i 2017, så følger indtjeningen ikke med..

Selvom der er masser af arbejde i byggebranchen, og at omsætningen i landets el- og VVS-installationsvirksomheder steg med 3,3 procent i 2017, så følger indtjeningen ikke med.

Installatøranalysen, der er en undersøgelse fra Deloitte og Tekniq, der har gennemgået regnskaberne for cirka 1650 el- og vvs-virksomheder, viser således, at overskudsgraden i gennemsnit er uændret med 4,6 procent.

Læs også: Installatører tjener for lidt

”Analysen understreger, at installationsbranchen ikke er en pengemaskine. Der er travlhed i branchen, men indtjeningen er lav, og branchen udnytter ikke situationen. Væksten er beskeden og håndterbar, og branchen skal som helhed blive bedre til at sikre, at indtjeningen følger med den stigende aktivitet”, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen i Tekniq.

Bag det samlede tal gemmer sig et fald i overskudsgraden blandt VVS-installatørerne fra 7,3 til 6,7 procent. El-installatørernes overskudsgrad er på samme niveau som sidste år med 5,9 procent. Det ser René Andersen, der er leder af revisions- og konsulentvirksomheden Deloittes branchegruppe for installationsbranchen, en række forklaringer på.

”Den væsentligste forklaring er hård konkurrence, der presser priserne. Det gør det svært at kompensere for stigende udgifter til materialer og især lønudgifterne, som stiger over to procent. Men branchen skal også forbedre deres projekt- og risikostyring samt styring af priserne i de lange udbudsprocesser”, siger han.

Teknikentreprenørerne går frem
De største virksomheder i branchen, teknikentreprenørerne, tæller syv virksomheder. De har traditionelt langt lavere overskudsgrader, men i 2017 gik det fremad. Omsætningen steg med 3,5 procent og dermed mere end branchegennemsnittet. Overskudsgraden steg desuden fra beskedne 0,5 procent til 1,3 procent.

”Det er positivt, at teknikentreprenørerne er blevet bedre til lønsom vækst, men de lave overskudsgrader understreger, at virksomhederne er særdeles følsomme for konjunkturudsving, stigende udgifter eller fejlslagne projekter,” siger René Andersen fra Deloitte.

Installatøranalysen viser også, at der er stor forskel på virksomhedernes evne til at tjene penge i de forskellige landsdele.

”Hvor indtjeningen eksempelvis topper i Syddanmark og Midtjylland, så faldt den 40 procent pr. medarbejder i Nordjylland. Det tydeliggør, at der er brug for, at man ude i de enkelte regioner arbejder målrettet for at skabe så gode forhold som muligt for erhvervslivet,” siger Niels Jørgen Hansen.

Læs også: Lønnen for elektrikere er på bachelor-niveau

Installatøranalysen er udført i oktober 2018 af Deloittes branchegruppe i samarbejde med Tekniq.

- JMA

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup