Sikkerhedsbranchen vil have plug’n’play og integration
Tendensen i sikkerhedsbranchen er, at løsningerne skal være hurtige at installere og parate til integration med bygningens øvrige systemer fra første dag. Sådan lyder det fra Lars Kornbek. Han er direktør i Vitani, der forhandler mange af de sikkerhedsløsninger, som bliver installeret i danske virksomheder.
En af landets største leverandører af hardware til sikkerhedsbranchen, Vitani, har et godt overblik over hvilke sikkerhedsløsninger, der netop nu bliver installeret i danske virksomheder. De varer, som Vitanis medarbejdere tager ned af hylderne er nemlig en indikator på, hvor sikkerhedsmarkedet er på vej hen. Og der er nogle klare tendenser.
”Vi ser, at der hele tiden bliver stillet større krav til det it-mæssige. Sikkerhedsløsningerne skal understøtte de seneste krav og standarder. Samtidig skal de være baseret på standarder, der kan integreres med andre systemer”, siger direktør og stifter af Vitani, Lars Kornbek.
… jo mindre dialog og jo mindre viden installatøren har om virksomheden, jo større er risikoen for, at man investerer i den forkerte løsning
Lars Kornbek
Det er først og fremmest de større virksomheder med mange afdelinger, der har et stigende behov for integration. De mindre virksomheder derimod er i højere grad fokuserede på løsninger, der kan installeres hurtigt og problemfrit. Det må gerne være plug´n´play. Det skyldes blandt andet, at man i de mindre virksomheder gerne vil undgå lang proces med ukendte omkostninger til installationen.
Læs også: Big brother i installationen – hvad gør vi?
Sikkerhed skal spille sammen med øvrig IoT
De større virksomheder efterspørger compliance med GDPR, avanceret biometri og specialtilpasninger. Samtidig giver billige, trådløse sensorer en hidtil uset indsigt i bygningernes drift og kan understøtte de klassiske løsninger indenfor adgangskontrol, tyverialarmer, brandalarmer og CTS-styringer.
”Integrationen med andre systemer bliver mere aktuelt, eftersom mange virksomheder allerede har IoT i en eller anden form. Sensorer og rumfølere, som i første omgang er installeret i forbindelse med klima-styring, kan med fordel også bruges i et nyt sikkerhedssystem, og det giver nogle helt nye muligheder”, fortæller Lars Kornbek.
Her kan Vitani Security drage fordele af den synergieffekt, der eksisterer på tværs af de øvrige Vitani forretningsområder. Vitani Energy Systems har blandt andet datadrevet energiledelse samt IoT som spidskompetence.
Mange muligheder for specialisering
Den hastige udvikling inden for sikkerhedsprodukter gør, at det er en stor opgave for installatører at følge med. Nogle af dem, som klarer sig bedst, er dem, som vælger at fokusere på bestemte produktgrupper eller bestemte nicher inden for sikkerhed.
Læs også: Installatørpanelet: Sikkerhed har vækstpotentiale
Det giver også nogle afledte muligheder for de installatører, som formår at specialisere sig inden for specifikke sikkerhedsprodukter. Eksempelvis kan ekspertise inden for specialtilpasninger af nicheprodukter skabe længerevarende relationer til slutbrugerne.
”Vi kan se, at der er nogle installationsvirksomheder, der traditionelt har holdt til i et bestemt geografisk område, som nu kan udvide deres aktiviteter internationalt, fordi en kunde skal have et system i alle deres afdelinger. Det viser, at der er gode udviklingsmuligheder for de virksomheder, der specialiserer sig indenfor sikkerhed”, siger Lars Kornbek.
Uopdyrket marked
Og der er et uopdyrket marked. Lars Kornbek peger eksempelvis på, at mange installationsvirksomheder kan blive meget bedre til at afdække deres kunders behov:
”Der er mange gode løsninger tilgængelige, men det er stadig vigtigt, at man matcher kundens behov med det rette system. Her er der gode muligheder for de installatører, som er i stand til at tage en kvalificeret dialog med deres kunder og på den baggrund præsentere den optimale løsning. Vi har set eksempler, hvor det ikke sker, og det er næsten altid sådan, at jo mindre dialog og jo mindre viden installatøren har om virksomheden, jo større er risikoen for, at man investerer i den forkerte løsning”.
Mere avancerede sikkerhedsløsninger på vej
Kunstig intelligens, AI, findes i visse produkter, men er ikke mainstream endnu. Lars Kornbek fra Vitani forventer dog, at det vil blive en udbredt tilføjelse til eksisterende løsninger i fremtiden.
”Med alle de opsamlede data om personers færden i virksomheder er det oplagt at bruge AI til at finde mønstre og afvigelser fra det normale. Det tror jeg, vi kommer til at se meget mere af”, siger han.
Også på biometri-området sker der hastig teknologisk udvikling. Løsningerne bliver mere avancerede og blandt de produkter, som Vitani har valgt at forhandle er blandt andet biometrisk genkendelse, som fungerer på en passerende person. Man behøver altså ikke længere kigge et bestemt sted hen eller lægge sin finger på en scanner, at gå forbi giver sikker identifikation. Disse avancerede løsninger bliver mere og mere tilgængelige, men udbredelsen lader endnu vente på sig, lyder det fra Vitani.
Hjælper installatører med vinde udbud
For at rette op på den situation har Vitani et nært fagligt samarbejde med installatører. Det kommer blandt til udtryk når der skal skrives udbud og formidles kurser, der udbydes af producenter af sikkerhedsprodukterne.
”Vi kender vores produkter godt og samarbejder tæt med producenterne. Den viden er en del af det, vi tilbyder vores kunder, installatørerne. Når de eksempelvis byder ind på et offentligt udbud, så bidrager vi gerne med opdatereret produktviden og erfaring fra tilsvarende løsninger, vi har leveret til. På den måde har vi været med til at vinde adskillige udbud med vores kunder”, siger Lars Kornbek.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om sikring & overvågning 2021