Sikkerhedsstyrelsen undersøger ulovligt salg af VVS-produkter

Sikkerhedsstyrelsen gør nu en ekstraordinær indsats for at få producenter, importører og distributører af VVS-produkter til at overholde gældende regler. Indsatsen sker efter, at sikkerhedsstyrelsen i løbet af 2019 har modtaget en række anmeldelser om byggevarer, der annonceres med GDV-mærket eller anden mærkning som godkendt til kontakt med drikkevand – angiveligt uden at være det.

De virksomheder eller producenter, som er på kant med reglerne, kan se frem til et påbud om, at de skal stoppe med deres fremgangsmåde..

Produkter, der kommer i kontakt med drikkevand, skal være godkendt til det. En række anmeldelser til Sikkerhedsstyrelsen tyder dog på, at der sælges byggevarer i Danmark, der ikke lever op til reglerne.

Kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Stine Pedersen har ansvaret for markedsovervågning af byggevarer. Hun siger:

”Vores kontroller udføres altid på baggrund af en aktuel årsag, som eksempelvis en anmeldelse. I løbet af få måneder har vi fået flere end 15 anmeldelser om armaturer og blødgøringsanlæg, der sælges som godkendte til drikkevand. Derfor har vi iværksat en kontrol, som består af 20 stikprøver fordelt på ti blødgøringsanlæg og ti vandarmaturer”. 

De producenter, importører og forhandlere, som udtages til stikprøven, vil blive bedt om at fremsende dokumentation for, at deres produkter er godkendte til drikkevandsbrug. Styrelsen vil samtidig bede om at få fremsendt brugsanvisningen til produktet.

Kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Stine Pedersen, vil overveje, om stikprøvens resultater giver anledning til særlig vejledning over for producenter og importører. .

Stine Pedersen understreger, at produkterne ikke i sig selv er ulovlige at sælge på det danske marked. Problemet er, at de sælges med angivelse af, at de er godkendt til drikkevand.

”Vi er ikke ude for at vurdere eventuelle sundhedsrisici ved de pågældende produkter. Det er et spørgsmål for de myndigheder, der godkender produkterne. Vores opgave er blot at sikre, at de sælges med de korrekte angivelser”, fortæller hun.

Politianmeldelser kan blive aktuelle
Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at personalet allerede er kommet langt med stikprøverne. De virksomheder eller producenter, som er på kant med reglerne, kan se frem til et påbud om, at de stopper med deres fremgangsmåde. Er der tale om en gentagen forseelse, eller hvis påbuddet ikke efterkommes, kan en politianmeldelse komme på tale, lyder det fra styrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen har overtaget ansvaret

Godkendelsesordningen for byggevarer godkendt til drikkevand omfatter byggevarernes sundhedsmæssige egenskaber, det vil sige afsmitning af potentielt sundhedsskadelige stoffer til drikkevandet.

”Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand” indeholder de præcise grænseværdier og egenskaber, som byggevarerne skal leve op til.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har frem til februar 2019 været den ansvarlige myndighed for markedsovervågning af produkterne. Denne opgave er nu overtaget af Sikkerhedsstyrelsen.

”Vi vil desuden overveje, om resultaterne giver anledning til særlig vejledning over for producenter og importører”, fortæller Stine Pedersen.

Der er fire forskellige godkendelser, som de danske myndigheder accepterer for blødgøringsanlæg og armaturer. En hollandsk, en svensk, en tysk samt den danske certificering ”Godkendt til drikkevand” – der giver ret til det såkaldte dråbemærke eller GDV-mærket. Godkendelsesproceduren til GDV-mærket varetages af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og er brugerbetalt, og siden 1. juli 2018 er gebyret for en GDV-godkendelse overgået fra at være et fast gebyr til betaling pr. påbegyndt time.

Virksomhederne betaler således en pris, der dækker de opgaver, som er forbundet med en GDV-godkendelse, herunder behandling af ansøgninger, afrapporteringsforpligtelser, information til ansøgere og offentligheden om ansøgningsprocedure og om ordningen som helhed mv.

Gebyret opkræves desuden ved opretholdelse af godkendelse, fornyelse af godkendelser og for tilbagekaldelser, der skyldes, at godkendelsesindehaveren ikke har overholdt betingelser for opretholdelsen af godkendelsen.

Stikprøvekontrollen ventes af være færdig i løbet af efteråret. Resultatet vil blive meldt ud på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding