06.08.2015  |  VVS  |  Virksomhedsdrift

Skybrud skaber travlhed hos installatører

Der falder nu så meget klimaskabt regn, at kommunerne må investere milliarder i bassiner, pumpestationer og kloakker. Installatørfirma oplever derfor betydelig vækst inden for klimatilpasning.

For 30 år siden kunne de kommunale vandselskaber koncentrere sig om at levere drikkevand og rense spildevand; men i dag udgør håndtering af klimaskabt nedbør en betydelig og stadig stigende del af aktiviteterne. Det landsdækkende installatørfirma Aura Installation, der er en del af Aura Energi, har specialiseret sig i at hjælpe kommunerne med omkostningseffektiv klimatilpasning og oplever derfor markant vækst.

Læs også: Energivenlige huse risikerer overophedning

”I de seneste år har vi oplevet en fordobling af aktiviteterne inden for klimatilpasning, herunder etablering, renovering, automatisering og servicering af pumpestationer, renseanlæg og opsamlingsbassiner”, fortæller Thomas Vraa Baiemler, afdelingschef hos Aura Installation, der også er dybt involveret i ressourcebesparende aktiviteter som energirådgivning og montering af solcelleanlæg.

Automatiseret beredskab
Også det kommunale forsyningsselskab Aarhus Vand har fået travlt med klimatilpasning. Selskabet håndterede i 2014 over otte milliarder liter regnvand og står nu klar til at hjælpe kolleger i andre kommuner. I samarbejde med Aura Installation har Aarhus Vand automatiseret beredskabet for vandafledning ved skybrud. Gennem et EU-støttet projekt er der opstillet radarer, der måler nedbørsmængderne og automatisk sørger for tømning af bassiner og aktivering af pumpestationer ved skybrud.

Læs også: LED-gadelygter kan ikke klare dansk vejr

”I de seneste år har vi oplevet en fordobling af aktiviteterne inden for klimatilpasning, herunder etablering, renovering, automatisering og servicering af pumpestationer, renseanlæg og opsamlingsbassiner”.

Thomas Vraa Baiemler, afdelingschef hos Aura Installation

”Ikke alene kommer der mere vand ovenfra, men samtidig vokser byområderne fortsat, og miljøkravene bliver stadig skrappere. Nye udstykninger rundt om byerne nødvendiggør etablering og renovering af pumpestationer, så oversvømmelser undgås. Integration og automatisering af vandhåndteringsanlæg har i de seneste år udviklet sig til et stort forretningsområde for os”, siger Thomas Vraa Baiemler.

Ny, men stor udfordring
Ifølge Karsten Arnbjerg-Nielsen, professor på Institut for Vand og Miljøteknologi hos Danmarks Tekniske Universitet, er man først i det seneste årti begyndt at forholde sig til den klimaskabte monsterregn.

”Der kan på to timer falde 100 millimeter vand over få kvadratkilometer i byerne, og så har man et problem. Førhen forventede man, at en kloak kunne holde mellem 60 og 100 år; men først for godt ti år siden begyndte man at dimensionere efter voldsommere regnskyl og større byer. Så mange kloakker, der teknisk kunne fungere indtil 2060, bliver i praksis for små inden da. Det kommer til at koste adskillige milliarder, selvom man sideløbende intensivt arbejder med andre metoder til at håndtere voldsomme regnskyl i byerne”, fastslår professoren.

Tags: Skybrud, Klima

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

Redaktør, Installator.dk

Uddannelse: cand.comm. i journalistik og historie, Roskilde Universitet 2009. Tidligere job: journalist på erhvervsmagasinerne SCM og CSR, Horisont Gruppen a/s, redaktør samt journalist på magasinet Lederne, pressemedarbejder, Lederne.Fokusområder: teknologi, ledelse og virksomhedsdrift, arbejdsmarkedspolitik og samfundsforhold.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere