Skybrudsprojekter til 150 millioner på Frederiksberg
Et nyt tiltag på Frederiksberg skal sikre, at kloakkerne ikke svømmer over ved store regnskyl.
Frederiksberg Forsyning vil investere et trecifret millionbeløb i at forbedre kommunens kloakker. Det sker som en konsekvens af de seneste års skybrud og efterfølgende oversvømmelser, men også på grund af udsigten til mere permanente klimaændringer.
Det oplyser Frederiksberg Forsyning i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at bestyrelsen i Frederiksberg Kloak A/S har vedtaget, at kloaksystemet ved Femte Juni Plads skal udvides med såkaldte bassinledninger, som er overdimensionerede ledninger, der kan opsamle store mængder regnvand. I forvejen har Frederiksberg to store opsamlingsbassiner - et ved Frederiksberg Gymnasium og et i Flintholm-området.
Nils-Ole Heggland (C), formand for Drifts- og Forsyningsudvalget samt for Frederiksberg Kloak A/S, siger om det nye initiativ:
"Femte Juni Plads er valgt, fordi det ligger højest af de områder, der bliver belastet ved store regnskyl. Vi kan aldrig gardere os 100 procent mod oversvømmelser ved helt ekstreme skybrud, men vi kan forebygge og forsøge at begrænse skaderne. Og ved at opsamle og tilbageholde vandet hér mindsker vi risikoen for, at vandet løber videre og øger problemerne i de områder, der ligger længere nede i systemet," vurderer Nils-Ole Heggland.
Samarbejde med Københavns Kommune er essentielt
Den anslåede pris er cirka 50 millioner kroner, som afskrives over 75 år, og flere store projekter i samme prisklasse er i kikkerten.
"Vi overvejer blandt andet flere opsamlingsbassiner, og det er nødvendigt med et tæt samarbejde med København, hvis vi skal løse problemerne fx i Vodroffsvej-området, der oplevede store oversvømmelser sidste sommer. Vores vand løber videre til Nørrebro og Vesterbro – vandet kender jo ikke til kommunegrænser,” siger Nils-Ole Heggland.
Klar om to-tre år
Projekteringsarbejdet vedrørende Femte Juni Plads er allerede begyndt. Teknikere skal blandt andet undersøge, om bassinledningerne kan anlægges med en boret løsning, så det bliver muligt at undgå en del opgravninger og dermed at mindske generne for beboere i området.
Opgaven ventes udbudt mod slutningen af året, og selve anlægsfasen vil vare cirka to år. Dele af de nye ledninger vil dog allerede kunne anvendes, inden det samlede projekt er gennemført.
Projektet sker som en af flere udløbere af det igangværende samarbejde om en klimatilpasningsplan mellem Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning. Andre tiltag er, at husejere og boligforeninger kan spare penge, hvis de ændrer belægningen og belaster kloaksystemet mindre.
- OWG