SMVdanmark om Arne-pension: Nybrud at selvstændiges problemer anerkendes
Selvstændige kan godt glæde sig over regeringens såkaldte Arne-pension. Den giver nemlig selvstændige samme muligheder som lønmodtagere, når det gælder tidlig pension. Men SMVdanmark påpeger to store udfordringer.
Omkring 38.000 danskere vil i 2022 få muligheden for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet grundet ny pensionsordning kaldet Arne-pension.
Sådan lød det fra regeringen, der midt august præsenterede sit længe ventede udspil til tidlig pension på et pressemøde på Danish Crown-slagteriet i Horsens.
Navnet Arne-pension er blevet til efter, at bryggeriarbejderen Arne Juhl blev ansigtet på ’de nedslidte’ i Socialdemokratiets pensionskampagne.
Den nye aftale glæder SMVdanmark, som støtter op omkring beslutningen.
Positivt for de nedslidte
Der er ingen tvivl om, at de små og mellemstore virksomheder i SMVdanmark støtter regeringens Arne-pension og glæder sig over, at de selvstændige får samme muligheder som lønmodtagerne.
”Det er meget glædeligt, at regeringen nu anerkender, at for eksempel den frisørmester, der er startet på gulvet som 17-årig lærling og har stået ved siden af sine medarbejdere 40 timer om ugen siden, eller tømrermesteren, der hver dag sætter loftsspær op sammen med sine svende, bliver lige så nedslidt og også har brug for at kunne trække sig tilbage, tidligt og værdigt”, siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark i en pressemeddelelse om regeringens forslag om Arne-pensionen.
Alligevel kommer man ikke uden om, at ordningen har visse negative aspekter, som ikke skal forbigås.
To store udfordringer
SMVdanmark skriver, at selvstændige med underskud ikke skal udelukkes, og regeringen bør øge arbejdsudbuddet andre steder, så virksomhederne fremover kan få de medarbejdere, de efterspørger.
”Som udspillet ser ud nu, kommer det til at være den selvstændiges nettooverskud, der kommer til at afgøre, om han eller hun kan få del i ordningen. Det er ikke rimeligt. Mange selvstændige kører i nogle år med underskud, og her arbejder de måske endnu hårdere for at rette forretningen op. Det bør ikke udelukke dem fra ordningen. Det bør laves om", siger Jakob Brandt.
Derudover peger han på et andet problem, der kan ramme de selvstændige: "Dele af erhvervslivet mangler stadig kvalificeret arbejdskraft, og når vi kommer forbi corona-perioden og forhåbentligt får fuld gang i hjulene igen, får vi brug for alle hænder. Så politikerne bliver nødt til som minimum at finde en erstatning for den arbejdskraft, der nu står til at forlade arbejdsmarkedet. Det kunne for eksempel være ved at opkvalificere ufaglærte eller indføre belønning for at blive på jobbet i længere tid”.
Han påpeger, at de selvstændige generelt har færre rettigheder end lønmodtagere, og fremhæver et skæl i sociale rettigheder som barselsmuligheder. Jakob Brandt kalder det ligefrem et ”nybrud”, at dansk arbejdsmarkedspolitik ikke kun retter forslag til rettigheder mod lønmodtagerne.
Han mener, at det på sigt vil skabe vækst og arbejdspladser, hvis livet som selvstændig bliver mere attraktivt. Og det sker blandt andet ved at mindske skællet mellem de selvstændiges rettigheder og lønmodtagernes rettigheder. Han påpeger, at det skal findes en opgørelsesmetode af anciennitet, der giver selvstændige samme muligheder i ordningen og fastlægger, at SMVdanmark gerne hjælper regeringen med kommende justeringer.
-CH