SMVdanmark om Arne-pension: Nybrud at selvstændiges problemer anerkendes

Selvstændige kan godt glæde sig over regeringens såkaldte Arne-pension. Den giver nemlig selvstændige samme muligheder som lønmodtagere, når det gælder tidlig pension. Men SMVdanmark påpeger to store udfordringer.

Arne-pension er et skridt på vejen til mere ligeværdige rettigheder mellem selvstændige og lønmodtagere. Men der er lang vej endnu, hvis livet som selvstændig skal være attraktivt, mener SMVdanmark. Arkivfoto..

Omkring 38.000 danskere vil i 2022 få muligheden for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet grundet ny pensionsordning kaldet Arne-pension.

Sådan lød det fra regeringen, der midt august præsenterede sit længe ventede udspil til tidlig pension på et pressemøde på Danish Crown-slagteriet i Horsens.

Navnet Arne-pension er blevet til efter, at bryggeriarbejderen Arne Juhl blev ansigtet på ’de nedslidte’ i Socialdemokratiets pensionskampagne.

Den nye aftale glæder SMVdanmark, som støtter op omkring beslutningen.

Positivt for de nedslidte

Der er ingen tvivl om, at de små og mellemstore virksomheder i SMVdanmark støtter regeringens Arne-pension og glæder sig over, at de selvstændige får samme muligheder som lønmodtagerne.

”Det er meget glædeligt, at regeringen nu anerkender, at for eksempel den frisørmester, der er startet på gulvet som 17-årig lærling og har stået ved siden af sine medarbejdere 40 timer om ugen siden, eller tømrermesteren, der hver dag sætter loftsspær op sammen med sine svende, bliver lige så nedslidt og også har brug for at kunne trække sig tilbage, tidligt og værdigt”, siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark i en pressemeddelelse om regeringens forslag om Arne-pensionen.

Alligevel kommer man ikke uden om, at ordningen har visse negative aspekter, som ikke skal forbigås.

To store udfordringer

SMVdanmark skriver, at selvstændige med underskud ikke skal udelukkes, og regeringen bør øge arbejdsudbuddet andre steder, så virksomhederne fremover kan få de medarbejdere, de efterspørger.
”Som udspillet ser ud nu, kommer det til at være den selvstændiges nettooverskud, der kommer til at afgøre, om han eller hun kan få del i ordningen. Det er ikke rimeligt. Mange selvstændige kører i nogle år med underskud, og her arbejder de måske endnu hårdere for at rette forretningen op. Det bør ikke udelukke dem fra ordningen. Det bør laves om", siger Jakob Brandt.

Derudover peger han på et andet problem, der kan ramme de selvstændige: "Dele af erhvervslivet mangler stadig kvalificeret arbejdskraft, og når vi kommer forbi corona-perioden og forhåbentligt får fuld gang i hjulene igen, får vi brug for alle hænder. Så politikerne bliver nødt til som minimum at finde en erstatning for den arbejdskraft, der nu står til at forlade arbejdsmarkedet. Det kunne for eksempel være ved at opkvalificere ufaglærte eller indføre belønning for at blive på jobbet i længere tid”.

Han påpeger, at de selvstændige generelt har færre rettigheder end lønmodtagere, og fremhæver et skæl i sociale rettigheder som barselsmuligheder. Jakob Brandt kalder det ligefrem et ”nybrud”, at dansk arbejdsmarkedspolitik ikke kun retter forslag til rettigheder mod lønmodtagerne.

Han mener, at det på sigt vil skabe vækst og arbejdspladser, hvis livet som selvstændig bliver mere attraktivt. Og det sker blandt andet ved at mindske skællet mellem de selvstændiges rettigheder og lønmodtagernes rettigheder. Han påpeger, at det skal findes en opgørelsesmetode af anciennitet, der giver selvstændige samme muligheder i ordningen og fastlægger, at SMVdanmark gerne hjælper regeringen med kommende justeringer.

-CH

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding