SMVdanmark om Arne-pension: Nybrud at selvstændiges problemer anerkendes

Selvstændige kan godt glæde sig over regeringens såkaldte Arne-pension. Den giver nemlig selvstændige samme muligheder som lønmodtagere, når det gælder tidlig pension. Men SMVdanmark påpeger to store udfordringer.

Arne-pension er et skridt på vejen til mere ligeværdige rettigheder mellem selvstændige og lønmodtagere. Men der er lang vej endnu, hvis livet som selvstændig skal være attraktivt, mener SMVdanmark. Arkivfoto..

Omkring 38.000 danskere vil i 2022 få muligheden for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet grundet ny pensionsordning kaldet Arne-pension.

Sådan lød det fra regeringen, der midt august præsenterede sit længe ventede udspil til tidlig pension på et pressemøde på Danish Crown-slagteriet i Horsens.

Navnet Arne-pension er blevet til efter, at bryggeriarbejderen Arne Juhl blev ansigtet på ’de nedslidte’ i Socialdemokratiets pensionskampagne.

Den nye aftale glæder SMVdanmark, som støtter op omkring beslutningen.

Positivt for de nedslidte

Der er ingen tvivl om, at de små og mellemstore virksomheder i SMVdanmark støtter regeringens Arne-pension og glæder sig over, at de selvstændige får samme muligheder som lønmodtagerne.

”Det er meget glædeligt, at regeringen nu anerkender, at for eksempel den frisørmester, der er startet på gulvet som 17-årig lærling og har stået ved siden af sine medarbejdere 40 timer om ugen siden, eller tømrermesteren, der hver dag sætter loftsspær op sammen med sine svende, bliver lige så nedslidt og også har brug for at kunne trække sig tilbage, tidligt og værdigt”, siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark i en pressemeddelelse om regeringens forslag om Arne-pensionen.

Alligevel kommer man ikke uden om, at ordningen har visse negative aspekter, som ikke skal forbigås.

To store udfordringer

SMVdanmark skriver, at selvstændige med underskud ikke skal udelukkes, og regeringen bør øge arbejdsudbuddet andre steder, så virksomhederne fremover kan få de medarbejdere, de efterspørger.
”Som udspillet ser ud nu, kommer det til at være den selvstændiges nettooverskud, der kommer til at afgøre, om han eller hun kan få del i ordningen. Det er ikke rimeligt. Mange selvstændige kører i nogle år med underskud, og her arbejder de måske endnu hårdere for at rette forretningen op. Det bør ikke udelukke dem fra ordningen. Det bør laves om", siger Jakob Brandt.

Derudover peger han på et andet problem, der kan ramme de selvstændige: "Dele af erhvervslivet mangler stadig kvalificeret arbejdskraft, og når vi kommer forbi corona-perioden og forhåbentligt får fuld gang i hjulene igen, får vi brug for alle hænder. Så politikerne bliver nødt til som minimum at finde en erstatning for den arbejdskraft, der nu står til at forlade arbejdsmarkedet. Det kunne for eksempel være ved at opkvalificere ufaglærte eller indføre belønning for at blive på jobbet i længere tid”.

Han påpeger, at de selvstændige generelt har færre rettigheder end lønmodtagere, og fremhæver et skæl i sociale rettigheder som barselsmuligheder. Jakob Brandt kalder det ligefrem et ”nybrud”, at dansk arbejdsmarkedspolitik ikke kun retter forslag til rettigheder mod lønmodtagerne.

Han mener, at det på sigt vil skabe vækst og arbejdspladser, hvis livet som selvstændig bliver mere attraktivt. Og det sker blandt andet ved at mindske skællet mellem de selvstændiges rettigheder og lønmodtagernes rettigheder. Han påpeger, at det skal findes en opgørelsesmetode af anciennitet, der giver selvstændige samme muligheder i ordningen og fastlægger, at SMVdanmark gerne hjælper regeringen med kommende justeringer.

-CH

Techem Danmark A/S

Sponseret

Installer forbrugsmålere og hent besparelser til dine kunder også i ejendommens byggefase

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

23.05.2025Installator.dk

Trump varsler gigantisk told mod EU

23.05.2025Installator.dk

Vildledende håndværker-garanti dømt ulovlig

23.05.2025Solar Danmark

Sponseret

Ledelse er ikke bare en funktion – det er en kompetence.

22.05.2025Installator.dk

Vækstkomet lander stærkt regnskab for 2024

22.05.2025VELTEK

Sponseret

Maria Toxværd Pedersen modtager VVS-legat: “Et skulderklap fra branchen”

21.05.2025Installator.dk

Tre dage på Danmarks største fagmesse er i gang

21.05.2025Installator.dk

Brødrene Dahl udvider med ny lagerhal

20.05.2025Installator.dk

MCH har sat gang i lysende opgradering

Jobmarked

Se alle

Glamox A/S

Systemingeniør til lysstyringsteamet i Glamox Danmark

Er du den dygtig til og brænder du for lysstyring? Er programmering, systemintegration og design af tekniske anlæg en del af dine spidskompetencer? Har du teknisk flair og interesse for at arbejde med udviklingen af intelligente belysningsløsninger og føre dem fra tilbud til bygbart design sammen med vores kunder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
EET Danmark A/S
Kursus
Axis Kurser

Gør læring til et eventyr med Axis

Dato

26.05.2025

Sted

Online & Lund i Sverige

Alcadon ApS
Show
[BLIV OPDATERET PÅ NETVÆRK] Alcadon og Reichle & de-Massari roadshow

Skal vi lægge vejen forbi dig i uge 22 og 23?

Dato

26.05.2025

Tid

06:00

Sted

Hos dig!

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Fremtidens energiformer og energirigtig projektering i den grønne omstilling

Bliv klædt på til at arbejde med Danmarks grønne omstilling - fra anlægsanalyse til rådgivning om bæredygtige løsninger.

Dato

27.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18 og brandsikre gennemføringer

Kurset gennemgår BR18’s krav til brandsikring af installationsgennemføringer, samt en grundig gennemgang af test- og normkrav til dokumentation af projektering og udførsel.

Dato

27.05.2025

Tid

08:15

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Danvak
Kursus
DS 428:2019 Komplet kursus om brandsikring af ventilationsanlæg

Kurset strækker sig over 2 kursusdage, hvor du får en komplet gennemgang af alle krav og præaccepterede løsninger i DS 428:2019. Du finder de konkrete datoer i kursusbeskrivelsen, ved at trykke på tilmeldingslinket.

Dato

03.06.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup

Danvak
Kursus
DS 428:2019 Komplet kursus om brandsikring af ventilationsanlæg

Kurset strækker sig over 2 kursusdage, hvor du får en komplet gennemgang af alle krav og præaccepterede løsninger i DS 428:2019. Du finder de konkrete datoer i kursusbeskrivelsen, ved at trykke på tilmeld-knappen.

Dato

03.06.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup