Snyd med håndværkerfradrag bliver ikke kontrolleret
Boligjobordningen bliver udbetalt stort set uden kontrol for snyd og fejl. Direktør i FSR peger på, at det medfører en stigende ”går den, så går den”-holdning. Omvendt er man hos SMVdanmark meget glad for ordningen og kender ikke til eksempler på snyd eller misbrug.
I de seneste otte år, hvor boligjobordningen har eksisteret, har flere millioner danskere samlet fået en rabat på 8,9 mia. kr., som er blevet udbetalt stort set uden nogen form for kontrol for snyd og fejl. En tidligere stikprøve foretaget af myndighederne fandt ellers frem til, at hver tiende fradrag ikke skulle være givet.
Læs også: Håndværkerfradraget benyttes ikke kun af velhavere
Det viser en gennemgang af ordningen, som Finans har foretaget på baggrund af nye tal.
”Vi har løbende advaret imod, at det bliver nemmere at snyde, når man kan nøjes med at skrive et tal uden dokumentation”, siger direktør i revisorernes brancheforening FSR, Tom Vile Jensen, til Finans og fortsætter:
”Mens selvangivelsen er kontrolleret ned i mindste detalje, så giver indberetninger som i boligjobordningen muligheder for fejl og snyd”.
Efter Tom Vile Jensens opfattelse er der en stigende ”går den, så går den”-holdning.
”Vi har et meget tillidsbaseret system, som har fungeret godt, når der er kontrol. Når det er nemt at få penge ud og nærmest ingen kontrol, så falder regelefterlevelsen”, siger han.
SMVdanmark kender ikke til snyd
Hos SMVdanmark, der har 18.000 medlemsvirksomheder inden for bl.a. byggeri og service, er man omvendt meget glad for ordningen og kender ikke til eksempler på snyd eller misbrug.
Beløbet, den enkelte kan få ud af det enten via fejl eller snyd, er dog forholdsvis lavt, påpeger cheføkonom Lars Magnus Christensen, men man kan godt gøre det sværere at snyde.
”Andelen, der er blevet taget i kontrollen, overrasker mig, og man kan sikkert finde tiltag, der øger sikkerheden, uden at det bliver for bøvlet for borgerne at bruge ordningen”, siger Lars Magnus Christensen til Finans og peger på en positivliste, som kunne sikre, at man kun kan registrere virksomheder i brancher, der lever op til reglerne om fradrag.
Skatteminister Morten Bødskov (S) siger, at hvis kontrollen af boligjobordningen ikke har været god nok, så er det "hans klare forventning, at Skattestyrelsen strammer grebet og får styr på området".
"Samtidig er der generelt et behov for, at vi styrker skattekontrollen i Danmark, fordi den tidligere regering ikke prioriterede området i tilstrækkelig grad”, siger Morten Bødskov til Finans og fortsætter:
Læs også: Regeringen vil bevare håndværkerfradraget
”Regeringen ønsker at styrke skattekontrollen markant på en række områder, og det kommer vi til at gøre. Det her er et kerneområde for denne regering”.
- JMA