Solcelle-investering for milliarder på vej i Danmark
Energiselskabet Better Energy og energi- og fibernetkoncernen Andel går sammen om historisk stor fælles milliardinvestering i 15 solcelleparker. De fire første er klar til at blive opført.
De to selskaber har indgået et 50/50 partnerskab med ambitionen om at opføre i alt 15 solcelleparker i perioden 2024-28. Better Energy skal stå for udvikling, opførsel og teknisk drift af parkerne, mens salget af el vil blive varetaget af selskaberne hver især.
De fire første parker opføres efter planen på Sjælland og forventes at kunne tilsluttes elnette og starte produktionen enten i år eller næste år. Tilsammen vil de få en kapacitet på omkring 750 MWp, hvilket i følge en pressemeddelelse fra selskaberne svarer til 490.000 danskeres årlige elforbrug.
Hvis alle parkerne opføres vil de kunne producere omtrent 2 GWp.
”Vi står midt i en dybt alvorlig klimakrise, der kræver vores handling nu. Vind- og solenergi på land er den hurtigste måde at udbygge vores vedvarende energi i Danmark. Det er derfor også naturligt, at vi øger vores engagement i solenergi. Der er tale om en meget ambitiøs aftale, som vil øge den samlet produktion af vedvarende energi i Danmark og som også får markant effekt i forhold til Andels mål om, at vores produktion af vedvarende energi når 10 TWh i 2035,” siger Jesper Hjulmand, adm. direktør i Andel.
Better Energys partnerskabsmodel handler ifølge selskabets CFO, Mark Augustenborg, i sin essens om at invitere medejere ind, som deler en vision om at accelerere den grønne omstilling:
”Som partner kommer man ind i en portefølje af energiparker. Helt konkret får Andel direkte ejerskab af grøn strømproduktion i Danmark, og Better Energy kan fortsætte med at øge tempoet på udbygningen af vedvarende energi på tværs af vores markeder i både Danmark, Polen, Sverige og Finland,” siger han.
De fire første parker, der er klar til at blive opført
- I Sorø kommune opføres park ved Vedde mellem Dianalund og Stenlille. Kapacitet på 107 MWp og en forventet årlig produktion på ca. 126 GWh, eller hvad der svarer til omkring 79.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
- I Vordingborg kommune opføres park ved Køng Mose cirka 10 km. fra Vordingborg. Kapacitet på 187 MWp og en forventet årlig produktion på ca. 198 GWh, eller hvad der svarer til omkring 124.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
- I Guldborgsund kommune opføres park ved Radsted og Grænge, cirka 6 km. fra Nykøbing Falster. Kapacitet på 329 MWp og en forventet årlig produktion på ca. 349 GWh, eller hvad der svarer til omkring 218.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
- I Næstved kommune opføres park ved Saltø cirka 6 km. fra Næstved. Kapacitet på 121 MWp og en forventet årlig produktion på ca. 108 GWh, eller hvad der svarer til omkring 68.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
Det er fælles for de fire projekter, at der gennem planproces og dialog er forsøgt at opnå så bred accept som muligt blandt befolkning og myndigheder i lokalområderne – fx igennem naturtiltag, arealtilpasninger, faunapassager, rekreative initiativer nær byområder, og stisystemer.
Kilde: Andel.