23.04.2019  |  EL  |  Energi

Solcelleejere skal selv betale for at skifte fra fase- til summationsmåler

Fremover skal alle elmålere til solceller være af typen summationsmålere. Derfor skal næsten halvdelen af landets solcelleejere nu selv betale for at udskifte deres fasemålere, der måler forkert.

I 2016 kom det frem, at fasemålere og summationsmålere afregner forskelligt for kunder med solceller.

Derfor har Energistyrelsen i en bekendtgørelse nu fastslået, at alle nye, fjernaflæste elmålere skal være af typen summationsmålere.

Læs også: Energistyrelsen overtager solceller og husstandsvindmøller fra Energinet

Det skriver Ingeniøren.

Bekendtgørelsen bygger på anbefalinger fra en arbejdsgruppe under Energistyrelsen, der i 2018 konkluderede, at omkring 53.000 egenproducenter - cirka halvdelen af alle solcelleejere på dette tidspunkt - har en såkaldt fasemåler, som ikke måler korrekt.

Derfor oplever de en årlig afregningsforskel på 100-400 kroner gennemsnitligt i forhold til en egenproducent med en summationsmåler.

Selvom det nu er afgjort, at fasemåleren måler forkert, så skal forbrugerne selv betale for at få skiftet elmåleren til en summationsmåler, fremgår det af bekendtgørelsen. Netselskabet er dog forpligtet til at foretage udskiftningen mod betaling, hvis forbrugeren ønsker det og til at stille en ny summationsmåler til rådighed.

Skal kun betale for nettilslutningen
Ingeniøren har spurgt Energistyrelsen, hvorfor egenproducenterne selv skal betale for udskiftningen.

Kontorchef Lars Nielsen fra Energistyrelsen skriver i sit svar, at solcelleejeren eller egenproducenten ikke skal betale for den nye summationsmåler, men kun for nettilslutningen:

”For netselskabet vil en anmodning om opsætning af en summationsmåler betyde, at netselskabet skal fremskynde deres investering i en ny summationsmåler. Det betyder også, at den eksisterende måler ikke afskrives fuldt ud”, siger han til Ingeniøren og fortsætter:

”Denne restafskrivning, samt øvrige dokumenterbare omkostninger, skal egenproducenten derfor selv afholde. Det præcise beløb vil variere, idet det bl.a. afhænger af, hvor gammel den eksisterende fasemåler er”.

Problemet med en fasemåler er, at den afregner forbrug/produktion individuelt på hver af de tre faser.

Læs også: Energistyrelsen åbner for elpristillæg til 20 MW solceller

På fase 1 findes typisk solcellernes elproduktion og noget af husets elforbrug, mens kraftforbrug til tørretumbler eller vaskemaskine aflæses på fase 2 og 3. Hermed kan solcelleejeren for eksempel blive afregnet for et 2 kW effektforbrug, samtidig med at solcellerne producerer 3 kW.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere