Solcelleejeres overflytning til flexafregning trækker ud

Det var meningen, at alle 85.000 danske solcelleejere ved årsskiftet skulle overføres fra årsafregning til den nye flexafregning, men Energinettets it-systemer har forsinket processen.

67.000 danske solcelleejere undgik i første runde at overgå til flexafregning, fordi Energinets it-system ikke kunne håndtere overflytningen. Arkivfoto..

I efteråret 2018 modtog de danske solcelle- og vindmølleejere en besked om, at de skulle overflyttes til en ny afregningsmetode per 1. januar 2019, men hele 67.000 ud af de i alt 85.000 er sluppet indtil videre. Det oplyser Energinet, der er en selvstændig virksomhed ejet af Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet, til ing.dk.

Læs også: Vindstød skal afregne produktion fra 85.000 solcelle- og vindmølleejere

Den nye afregningsordning er den såkaldte flexafregning, hvor ejernes produktionsanlæg bliver afregnet time for time i stedet for den hidtidige årsbaserede nettoafregning.

Det betyder, at solcelleejernes omkostninger vil stige med omkring 42,5 millioner kroner, hvilket svarer til cirka 200-500 kroner per ejer, ifølge beregninger fra Energistyrelsen.

It-systemet skal først opgraderes
Grunden til, at ikke alle solcelleejere er blevet overflyttet til flexafregning som planlagt, skyldes Energinettes it-systemer.

Der er blandt andet 23.000 solcelleejere, der har en forskudt årsopgørelsesdato, som ikke falder på den første dag i året. Og Energinets it-system kan ikke håndtere flexafregning af kunder, der har en forskudt årsafregningsdato på grund af PSO- og elafgifter, der fortsat skal afregnes på årsbasis.

Overflytningen til flexafregning kræver derfor ændringer i Datahubben, hvorved forskudte opgørelser kan håndteres:

”Det kræver databaseændringer, tilpasninger i beregningsmotoren og nogle justeringer i kommunikationssystemerne mellem it-systemerne hos Energinet og markedsaktørerne”, siger Preben Høj Larsen, der er chefingeniør hos Energinet, til ing.dk.

Opgørelsestidspunkt måtte ikke ændres
En anden mulighed var ellers at ændre kundernes afregningsdato til den 1. januar:

”Energinet ville flytte kunderne af økonomiske årsager, fordi der ellers var behov for at lave ændringer i it-systemerne og Datahubben, hvis disse kunder skulle afregnes forskudt. Det ville også kræve ændringer i systemerne hos elhandelsselskaberne og netselskaberne”, siger Preben Høj til ing.dk.

Men det afviste Energistyrelsen, fordi det ville give afregningsperioder på under et år. Det ville betyde, at ejerne kunne opleve et økonomisk tab, fordi deres produktion og forbrug ikke ville få samme udligningsmuligheder.

Energistyrelsen arbejder på at omprogrammere it-systemet, men forventer ikke at være færdige før til august-september måned. Herefter vil kunderne blive overført på den dato, hvor de indtil videre har årsafregning.

Læs også: Ny administrerende direktør i Energinet

Oversagen til den nye flexafregning skyldes et EU-udbud, som betyder, at det fra udgangen af 2020 er lovpligtigt at afregne både elforbrug- og produktion på en time for time-basis.

- SDN

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup