Solcelleejeres overflytning til flexafregning trækker ud
Det var meningen, at alle 85.000 danske solcelleejere ved årsskiftet skulle overføres fra årsafregning til den nye flexafregning, men Energinettets it-systemer har forsinket processen.
I efteråret 2018 modtog de danske solcelle- og vindmølleejere en besked om, at de skulle overflyttes til en ny afregningsmetode per 1. januar 2019, men hele 67.000 ud af de i alt 85.000 er sluppet indtil videre. Det oplyser Energinet, der er en selvstændig virksomhed ejet af Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet, til ing.dk.
Læs også: Vindstød skal afregne produktion fra 85.000 solcelle- og vindmølleejere
Den nye afregningsordning er den såkaldte flexafregning, hvor ejernes produktionsanlæg bliver afregnet time for time i stedet for den hidtidige årsbaserede nettoafregning.
Det betyder, at solcelleejernes omkostninger vil stige med omkring 42,5 millioner kroner, hvilket svarer til cirka 200-500 kroner per ejer, ifølge beregninger fra Energistyrelsen.
It-systemet skal først opgraderes
Grunden til, at ikke alle solcelleejere er blevet overflyttet til flexafregning som planlagt, skyldes Energinettes it-systemer.
Der er blandt andet 23.000 solcelleejere, der har en forskudt årsopgørelsesdato, som ikke falder på den første dag i året. Og Energinets it-system kan ikke håndtere flexafregning af kunder, der har en forskudt årsafregningsdato på grund af PSO- og elafgifter, der fortsat skal afregnes på årsbasis.
Overflytningen til flexafregning kræver derfor ændringer i Datahubben, hvorved forskudte opgørelser kan håndteres:
”Det kræver databaseændringer, tilpasninger i beregningsmotoren og nogle justeringer i kommunikationssystemerne mellem it-systemerne hos Energinet og markedsaktørerne”, siger Preben Høj Larsen, der er chefingeniør hos Energinet, til ing.dk.
Opgørelsestidspunkt måtte ikke ændres
En anden mulighed var ellers at ændre kundernes afregningsdato til den 1. januar:
”Energinet ville flytte kunderne af økonomiske årsager, fordi der ellers var behov for at lave ændringer i it-systemerne og Datahubben, hvis disse kunder skulle afregnes forskudt. Det ville også kræve ændringer i systemerne hos elhandelsselskaberne og netselskaberne”, siger Preben Høj til ing.dk.
Men det afviste Energistyrelsen, fordi det ville give afregningsperioder på under et år. Det ville betyde, at ejerne kunne opleve et økonomisk tab, fordi deres produktion og forbrug ikke ville få samme udligningsmuligheder.
Energistyrelsen arbejder på at omprogrammere it-systemet, men forventer ikke at være færdige før til august-september måned. Herefter vil kunderne blive overført på den dato, hvor de indtil videre har årsafregning.
Læs også: Ny administrerende direktør i Energinet
Oversagen til den nye flexafregning skyldes et EU-udbud, som betyder, at det fra udgangen af 2020 er lovpligtigt at afregne både elforbrug- og produktion på en time for time-basis.
- SDN